Vizuál

Müszi: "Itt alapvetően csendes alkotómunka fog folyni"

2012.04.13. 07:04
Ajánlom
Egy független kulturális központ és közösségi alkotótér épül éppen a Blaha Lujza téri Corvin Áruház évek óta üresen álló harmadik emeletén. Több hely átalakult, másokat bezártak - Dudás Dóri és Tillmann Lili a Művelődési Szint (Müszi) stábjában most azon dolgozik, hogy beinduljon Budapest legújabb kulturális csomópontja.

- Azt írjátok, "a Művelődési Szint koncepciója teljesen újszerű a hazai kulturális életben". Miben lesztek mások, mint például amit a Tűzraktér, a Merlin és a Szabó György vezette Trafó együtt nyújtott?

Dudás Dóri: Szerintem ezeknek az általad felsorolt helyeknek a funkcióit integráljuk és egészítjük ki még egy párral. Amiben én a Tűzraktértől megkülönböztetném a helyet, az elsősorban az, hogy itt alapvetően csendes alkotómunka fog folyni - éjszakai élet nem, ezt meghagyjuk a Corvintetőnek. A terület egy része fel lesz darabolva műhelyek részére, de lesz egy nagy coworking tér is, ahova mindenkit várunk, aki inspiráló környezetben szeretne dolgozni, akár csak pár óráig. Ezenkívül rendezvénytermek épülnek különböző méretekben amiket kifejezetten prezentációs programoknak, beszélgetéseknek, filmes eseményeknek és különböző Meet Upoknak tartunk majd fent.

- A coworking fogalom mit jelent pontosan?

Tillman Lili: Munkaállomásokat lehet bérelni meghatározott időtartamra egy nagy közös térben. A különböző szakterületekről érkező kreatív szakemberek, informatikusok és egyéb szabadúszók számára megteremtjük a közösségi dolgozás lehetőségét és így azt is, hogy ezek a szakterületek inspirálóan hathassanak egymásra. Egy irodát költségesebb fenntartani, mint egy adott infrastruktúrát többen használni. Ez illeszkedik a környezettudatos látásmódunkba: nem kell például minden külön műhelybe nyomtatót tenni, lehet együtt használni kevesebbet is.

- A zöld munkahely és a környezettudatosság mellett kiemelt értéketek még például a társadalmi felelősségvállalás is. Ez az elv milyen programok során valósul majd meg?

TL: Például a workshopok és az egyéb rendezvények között lesznek olyanok is, amik akár a gyerekek számára is közvetítik majd a környezettudatos látásmódot. Lesznek cserebere börzék, ahol használt ruha, használt ékszer vagy akár használt növény is gazdát cserélhet.

DD: Szeretnénk, ha minél több civil szervezet irodát vagy műhelyt bérelne nálunk, itt tartanák a megbeszéléseiket, vagy például a coworking részben dolgoznának együtt.

- Hogyan találtátok meg a helyet és mi volt itt eddig?

TL: Még tavaly szeptemberben, a Tűzraktérből kiköltözve több alkotócsoport kezdett újabb műhely után nézni és a VJ Centrum találta meg ezt a hatalmas teret. Látták, hogy egyedül nem tudják kialakítani, ezért más alkotókat is megkerestek, például Bársony Juliékat (Harmadik Hang Háza társulat - a szerk.), aki aztán engem is bevont - így kezdődött el a szervezés. Az emelet öt-hét éve üresen áll, korábban pedig áruházi szint volt.

- A művészeti pályázatra, amit az emelet elfoglalása után meghirdettetek, két hét alatt nyolcvan csoport jelentkezett. Szerintetek mi az oka annak, hogy ennyire rákaptak az emberek?

DD: Most a nagy alkotóközpontok - az a néhány, ami működik Budapesten - a perifériára szorulnak. Csepelen, Kőbányán, itt-ott vannak. Szerintem nagyon vonzó, hogy a belvárosban, a kulturális negyedek határán tud lenni egy ilyen hely, ami nemcsak az alkotók számára könnyen megközelíthető, hanem a közönség számára is.

TL: A másik ok az lehet, hogy össze lehet majd dolgozni. Nagyon sokféle művészeti ág fogja képviseltetni magát, lesz lehetőség közös alkotásokat létrehozni és be is mutatni a helyszínen.

- Egy szakmai kuratórium döntött arról, kik fognak elkezdeni dolgozni a Müsziben - végül hány alkotócsoport került be és a színvonal mellett milyen szempontok alapján döntöttetek?

TL: Most olyan huszonötről beszélhetünk. Az alapján is választottunk, hogy mennyire nyitottak az együttműködésre vagy hogy ki tudja kifizetni a bérleti díjat. A közösségért tett felajánlások szerepe is fontos szempont volt - például ki az, aki be tud szállni a bontásba, építkezésbe. Jönnek is folyamatosan az alkotók segíteni az építkezésen, ami még zajlik a Studio Nomad vezetésével.

DD: Azért is fontos szempont volt a kiválasztásnál a fizetőképesség, mert egy elég komoly infrastrukturális hátteret fogunk itt működtetni, ami őket segíti majd. Lesz számukra fenntartva prezentációs tér és tárgyalóterem is, ahol az ügyfeleikkel, ismerőseikkel, vagy művészet pártolókkal leülhetnek. Szeretnénk színvonalas módon, egy a piac körülményei között is fenntartható modellben működtetni a helyet.

- Tervezitek ellensúlyozni valahogy az anyagi szempontot? Például mi a helyzet akkor, ha valaki nagyon jó és szeretne csatlakozni, de nem fizetőképes?

DD: Mindenkinek lehetősége lesz, ha nem is termet bérelni, de például a foglalkoztató térben a programjait vagy munkáit bemutatni. Ha másképp nem is, de a programok szintjén bárkire nyitottak vagyunk, akár kezdő művészekre is, akik még nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel - itt az eseményeinken találkozhatnak olyan művészetpártoló emberekkel is, akik akár mögéjük állhatnak. Amit anyagiakban nem tudunk oda tenni a hely mögé, az nagyon sok önkéntes munkából épül itt. Per pillanat a teljes stáb és az építők is így dolgoznak. Próbáljuk az itt talált anyagokat is újra hasznosítani és ezekből építkezi - nyilván ez egy idő után el fognak fogyni, így például nem csak anyagi, hanem tárgyi támogatást is várunk. Olyan cégeket is felkeresünk, akik építőanyaggal, vagy berendezési tárgyakkal tudnak minket segíteni.

- Bérleti díjak mellett külsős rendezvényekből, pályázatokból és mecénások adományaiból tervezitek fenntartani még a Müszit, tehát állami forrásoktól függetlenül. Találkoztatok már lehetőségekkel, biztató a helyzet?

DD: Komoly munka folyt az üzleti tervünk kidolgozásán és azt látjuk, hogy ez egy működtethető és fenntartható rendszer lesz. Folyamatosan zajlanak a tárgyalások, úgy tűnik, magán adományozók is hajlandóak lennének beszállni. A www.creativeselector.hu oldalon is indítottunk egy gyűjtést - elég szépen adakoznak az emberek és a szimpátiájukat fejezik ki, hogy megpróbálunk piaci alapon működni.

Tillmann Lili szervező segítőként került a projektbe Bársony Juli révén. Filozófia és kulturális antropológia szakot végzett, majd projekt- és kulturális menedzsment képzést tanult, és van némi gyakorlata a kulturális programszervezésben is.

Dudás Dóri A civil szerveződések területérül érkezett, alapvetően a kommunikációt segíti, emellett a Sirályban is szervez programokat, korábban pedig a Tűzraktérben szerzett tapasztalatokat.

Az alkotócsoportok elkezdtek beköltözni, április 14-én és 15-én pedig már lesz nagyobb program is, a Corvin Túra & Tárlat, a Budapest 100 keretében: be lehet járni majd a Corvin komplexumot Pongor Soma (Studio Nomad - a Müszi építésvezetője) kalauzolásával, majd később barangolni a Talált Tárgyak Osztályán, megismerni a szint művészeinek kiállítási anyagát és benézni az építési területekre, a készülő műhelyterekbe. Április 21-én elindul a DesignZóna is, a Müszi támogatói rendezvénye, planétánk tiszteletére és a Corvin Áruház harmadik emeletén épülő művészeti központ jövőbeni működésének (elő)segítésére.

Részletesebben a Corvin Túra & Tárlatról (17:00)

Kevesen tudják, hogy a Corvin Áruház volt Budapest első plázája. De nem ám a mai árukonténer-értelemben, hanem elegáns kivitelben, az 1912-ben épült Apolló, az egykor helyén álló mozi, orfeum és kabaré emlékéhez illően. A divat és a gasztronómia szerelmeseinek fellegváraként működő palotaszerű épületben az úri és női konfekciókat kínáló boltokon kívül étterem, kávéház, vasúti menetjegyiroda, gyorsfényképészet, szőnyegbolt, színházi belépőket árusító kioszk és háztartási edényeket forgalmazó üzlet is helyet kapott. Az üvegtetős csarnokrészben divatbemutatókat és képzőművészeti kiállításokat rendeztek, a vásárlókat szalonzenével szórakoztatták. 1931-ben itt helyezték üzembe Magyarország első mozgólépcsőjét, 1954-ben pedig az áruház kirakatában láthatta először a nagyközönség a Magyar Televízió első adásait. Száz évvel később, 2012-ben a Müszi csapata tesz kísérletet e legendás épületkomplexum harmadik emeletének innovatív újrahasznosítására, művészeti alkotóközponttá és befogadótérré alakítására.

Részletesebben a DesignZónáról (10:00-19:00)

Ruhák, ékszerek, táskák, képző- és iparművészeti portékák, tervezők, designerek, beköltöző művészek - egy alakuló alkotóközösség műhelyei és egyedi munkái. A Művelődési Szint esélyt kíván teremteni a különböző művészeti területeken dolgozó alkotóknak az önálló, önfenntartó létformára. Arra, hogy összefogással, állami finanszírozástól függetlenül együtt dolgozhassanak, megismerhessék egymást és megismertethessék magukat.

11:30 & STUDIÓ (Ésik Zsófia & Svajer László) kiállítás megnyitó
12:00 stúdiótúra a Müszi újonnan átadott műhelyei között
13:00 - 14:30 Concrete Garden kreatív sarok
15:00 divatperformansz az Égbolt/Tetőcsere és Ökoteregetés használtruha kincseiből és dizájnapróságaiból
15:30 - 16:30 Bélaműhely Könnyűzenekar és Sound Art Kollégium zenei workshop
17:00 stúdiótúra a Müszi újonnan átadott műhelyei között
17:30 - 18:00 design-mozi
18:00 Bélaműhely Könnyűzenekar és Sound Art Kollégium jam koncert

A vásár ideje alatt folyamatosan üzemel a Concrete Garden kreatív sarok és a TetőCsere cserealapon működő turkálójának alkalmi bázisa.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál ajánló

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bőgős a sötétben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most egy olyan felvételről mesél, amit pár pillanattal a biztonsági őrök érkezése előtt sikerült lőnie.
Vizuál lapszemle

Nem támogatja az NFI három, korábban kiválasztott inkubátoros film gyártását

Az utolsó, kormánytól független szervezet ellehetetlenítésétől tartanak a filmesek, miután a Nemzeti Filmintézet minden indoklás nélkül mégsem támogatja három terv gyártását az Inkubátor Programban, amelynek égisze alatt az elmúlt évek legkiemelkedőbb mozijai készültek el.