Vizuál

Mutáns lények a Platánban

2011.12.04. 08:39
Ajánlom
Tomasz Mróz és Győrffy László közös kiállítása január 20-ig látható a Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában - dekadens, bizarr és meglehetősen groteszk világ, ami a művészek régebbről származó személyes kapcsolata eredményeként született meg. Egymás munkáira válaszolva adaptálják és építik újra a galéria terét: Győrffy a lebontás, a folyamatos "felemésztés" aktusával, Mróz pedig sajátos, "mutáns" látomásaival.

Győrffy László a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett. A kiállításon a kézműves szakkörök és a művészeti terápia egyik fontos médiumára, az agyagozásra reflektál, a konceptualitás és a pszichózis kapcsolódásait keresi. Elmondása szerint azért választotta az Eat Your Mind címet, mert a számára túlfetisizált rációval szemben a "nem tudás" és a tudatalatti abszurd logikáját hirdeti. Tomasz Mróz a Poznani Képzőművészeti Akadémia grafika és intermédia szakán diplomázott. Videóval, hangművészettel, szobrászati installációval foglakozik, munkáiban hangsúlyosak a karikaturisztikus és groteszk elemek. A kiállításon egy tőle megszokott, nagy méretű, több részes installációval mutatkozik be. Kutya méretű bolha, füstölgő cipő, szűk tér, mutáns teremtmények és mozgással kísérletező munkák. Ki ne hagyják!

Győrffy László a kiállításról: "Tomasz Mrózhoz hasonlóan munkáimat a transzgresszió, azaz a határsértés aktusa, illetve a groteszk és dekadens testszemlélet határozza meg. A Platán Galéria kiállításán alapvetően a kézműves szakkörök és művészeti terápia egyik fontos médiumára, az agyagozásra reflektálok, éppen a terápia összeomlásának folyamatát modellezve, amely kizárja a <fejlődés> vagy a <javulás> lehetőségét: kerámiaportréim formailag-anatómiailag folyamatosan dekonstruálják, felszámolják, <felemésztik> saját magukat. A konceptualitás és a pszichózis kapcsolódásait keresem az installációmban is (Edd meg az agyad, mielőtt ő esz meg téged), amely egy konstruált káoszban szimulálná a mintázás műhelymunkáját. Ezt a nyelvet követik a kisméretű, látszólag inkoherens rajzok, amelyek helyenként konkréten magára a kiállítási szituációra és Mróz munkáira utalnak: hozzá hasonlóan szinte vallásosan gyerekes tekintettel közelítek a külvilághoz."

Tomasz Mróz és Győrffy László: Eat Your Mind / Bruins Blurps
Platán Galéria - 2011. november 24. - 2012. január 20.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 11:00-19:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

KÉP-regény: Mire kattint ez a gyerek?

A Fidelio sorozatában hétről-hétre egy fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Janikovszky Évával történt találkozásáról mesél.
Vizuál Film

Komolyzenei és vallási filmeket is kölcsönözhetünk online

Egy év alatt több mint duplájára bővült a Pannonia Entertainment online filmkölcsönzője, ahol a művészettörténeti filmek mellett már jazz és klasszikus zenei, valamint vallási témájú filmkülönlegességek is elérhetőek.
Vizuál ajánló

Nyomozás az idősek otthonában

A 93. Oscar-gála alkalmából, április 23-25. között a Távmoziban premier előtt megtekinthető Maite Alberdi legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölt Kedves kém című alkotása.
Vizuál hír

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.
Vizuál hír

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.