Vizuál

Mutáns lények a Platánban

2011.12.04. 08:39
Ajánlom
Tomasz Mróz és Győrffy László közös kiállítása január 20-ig látható a Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában - dekadens, bizarr és meglehetősen groteszk világ, ami a művészek régebbről származó személyes kapcsolata eredményeként született meg. Egymás munkáira válaszolva adaptálják és építik újra a galéria terét: Győrffy a lebontás, a folyamatos "felemésztés" aktusával, Mróz pedig sajátos, "mutáns" látomásaival.

Győrffy László a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett. A kiállításon a kézműves szakkörök és a művészeti terápia egyik fontos médiumára, az agyagozásra reflektál, a konceptualitás és a pszichózis kapcsolódásait keresi. Elmondása szerint azért választotta az Eat Your Mind címet, mert a számára túlfetisizált rációval szemben a "nem tudás" és a tudatalatti abszurd logikáját hirdeti. Tomasz Mróz a Poznani Képzőművészeti Akadémia grafika és intermédia szakán diplomázott. Videóval, hangművészettel, szobrászati installációval foglakozik, munkáiban hangsúlyosak a karikaturisztikus és groteszk elemek. A kiállításon egy tőle megszokott, nagy méretű, több részes installációval mutatkozik be. Kutya méretű bolha, füstölgő cipő, szűk tér, mutáns teremtmények és mozgással kísérletező munkák. Ki ne hagyják!

Győrffy László a kiállításról: "Tomasz Mrózhoz hasonlóan munkáimat a transzgresszió, azaz a határsértés aktusa, illetve a groteszk és dekadens testszemlélet határozza meg. A Platán Galéria kiállításán alapvetően a kézműves szakkörök és művészeti terápia egyik fontos médiumára, az agyagozásra reflektálok, éppen a terápia összeomlásának folyamatát modellezve, amely kizárja a <fejlődés> vagy a <javulás> lehetőségét: kerámiaportréim formailag-anatómiailag folyamatosan dekonstruálják, felszámolják, <felemésztik> saját magukat. A konceptualitás és a pszichózis kapcsolódásait keresem az installációmban is (Edd meg az agyad, mielőtt ő esz meg téged), amely egy konstruált káoszban szimulálná a mintázás műhelymunkáját. Ezt a nyelvet követik a kisméretű, látszólag inkoherens rajzok, amelyek helyenként konkréten magára a kiállítási szituációra és Mróz munkáira utalnak: hozzá hasonlóan szinte vallásosan gyerekes tekintettel közelítek a külvilághoz."

Tomasz Mróz és Győrffy László: Eat Your Mind / Bruins Blurps
Platán Galéria - 2011. november 24. - 2012. január 20.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 11:00-19:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál oscar

Nincs magyar Oscar-jelölt, a Ruben Brandt és a Susotázs is lemaradt

Fantasztikus siker kapujában állt a magyar animációs film, de sajnos nem sikerült jelölést szereznie.
Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.
Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.