Vizuál

Mutáns lények a Platánban

2011.12.04. 08:39
Ajánlom
Tomasz Mróz és Győrffy László közös kiállítása január 20-ig látható a Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában - dekadens, bizarr és meglehetősen groteszk világ, ami a művészek régebbről származó személyes kapcsolata eredményeként született meg. Egymás munkáira válaszolva adaptálják és építik újra a galéria terét: Győrffy a lebontás, a folyamatos "felemésztés" aktusával, Mróz pedig sajátos, "mutáns" látomásaival.

Győrffy László a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett. A kiállításon a kézműves szakkörök és a művészeti terápia egyik fontos médiumára, az agyagozásra reflektál, a konceptualitás és a pszichózis kapcsolódásait keresi. Elmondása szerint azért választotta az Eat Your Mind címet, mert a számára túlfetisizált rációval szemben a "nem tudás" és a tudatalatti abszurd logikáját hirdeti. Tomasz Mróz a Poznani Képzőművészeti Akadémia grafika és intermédia szakán diplomázott. Videóval, hangművészettel, szobrászati installációval foglakozik, munkáiban hangsúlyosak a karikaturisztikus és groteszk elemek. A kiállításon egy tőle megszokott, nagy méretű, több részes installációval mutatkozik be. Kutya méretű bolha, füstölgő cipő, szűk tér, mutáns teremtmények és mozgással kísérletező munkák. Ki ne hagyják!

Győrffy László a kiállításról: "Tomasz Mrózhoz hasonlóan munkáimat a transzgresszió, azaz a határsértés aktusa, illetve a groteszk és dekadens testszemlélet határozza meg. A Platán Galéria kiállításán alapvetően a kézműves szakkörök és művészeti terápia egyik fontos médiumára, az agyagozásra reflektálok, éppen a terápia összeomlásának folyamatát modellezve, amely kizárja a <fejlődés> vagy a <javulás> lehetőségét: kerámiaportréim formailag-anatómiailag folyamatosan dekonstruálják, felszámolják, <felemésztik> saját magukat. A konceptualitás és a pszichózis kapcsolódásait keresem az installációmban is (Edd meg az agyad, mielőtt ő esz meg téged), amely egy konstruált káoszban szimulálná a mintázás műhelymunkáját. Ezt a nyelvet követik a kisméretű, látszólag inkoherens rajzok, amelyek helyenként konkréten magára a kiállítási szituációra és Mróz munkáira utalnak: hozzá hasonlóan szinte vallásosan gyerekes tekintettel közelítek a külvilághoz."

Tomasz Mróz és Győrffy László: Eat Your Mind / Bruins Blurps
Platán Galéria - 2011. november 24. - 2012. január 20.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 11:00-19:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.