Vizuál

Művészek a sérült gyerekekért

2012.10.07. 15:41
Ajánlom
Jótékonysági pályázatot írt ki a koraszülöttek és születési sérültek terápiájával és fejlesztésével foglalkozó Gézengúz Alapítvány: az Egy csepp meglepetés című kezdeményezésen felnőttek és gyerekek, profik és amatőrök, ép és sérült alkotók egyaránt nevezhetnek műveikkel. Határidő: október 31.

A téma a meglepetések a gyerekek életében. A pályázat célja a szemléletformálás, felhívni a figyelmet az ép és sérült gyermekek élethelyzeteinek hasonlóságára. A meglepetések átszövik minden gyerek fejlődését: új mozgásformák felfedezése, ajándékok, ünnepek, kirándulások, új közösségbe kerülés, kistestvér érkezése, találkozás ismeretlen állatokkal, emberekkel, helyszínekkel.

Hatvan értékes nyeremény vár a legjobbakra, akiket a rangos művészekből álló zsűri választ majd ki. Pályázni fotó, kisplasztika és iparművészet ágakban lehet. A legjobb műveket elárverezik, a bevételeket pedig az új, budafoki terápiás központ berendezésére fordítják. A nyertes fotókat meg is lehet majd nézni: először novemberben a WestEndben állítják ki őket, majd november végén az Óbudai Társaskör mutatja be az alkotásokat, 2013-ban országos vándorkiállításra indulnak a képek.

"Hagyományt teremtett az alapítvány a sérült és az egészséges gyermekeket együtt bemutató integrált pályázattal. 1998-ban Vizi pillanatok című első fotókiállításunkat Göncz Árpádné nyitotta meg" - emeli ki Dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvosigazgatója. A Gézengúz alapítója szerint a lényeg természetes közegben bemutatni az eltérő fejlődésű gyerekek életét. Mindez összecseng az alapítvány filozófiájával is, hiszen ők kezdetektől együtt foglalkoztak az épekkel és sérültekkel.

"Megtiszteltetés számomra a zsűribe való felkérés, mert kiemelkedően jó tapasztalataim vannak a budakalászi Cseppek Háza kapcsán a Gézengúz Alapítvánnyal. Kislányommal rendszeres látogatói vagyunk a családias hangulatú úszó foglalkozásoknak" - mondta a zsűriben részt vevő Tóth Andrej grafikus, az ARC kreatív csapatának tagja. Szintén a zsűriben foglal helyet Matheidesz Réka, a WAMP designvásárok szervezője, és Berhidi Mária szobrász. A pályázat védnöke Szekeres Pál helyettes államtitkár, olimpikon, paralimpikon, a kiállítás védnöke Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Részletek és jelentkezés a Gézengúz oldalán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál napszállta

Nemes Jeles László a legjobb rendező Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Ázsia nagyszabású seregszemléjén, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a Napszállta című filmjéért. A filmet pénteken vetítik a Magyar Filmhéten, a Corvin moziban.
Vizuál pop-art

Csokoládéra épült a világhírű műgyűjtemény

A Budapest Art Week keretén belül betekintettünk a budapesti Ludwig Múzeum kulisszái mögé, ahol azt is megtudhattuk, mi köze a húsvéti csokitojásoknak Andy Warhol pop-art képeihez.
Vizuál videó

Terápia filmben és építészetben – Krigler Gábor és Varga Tamás a Kult50-ben

A Kult50 a háttérben álló alkotókra is szeretné felhívni a figyelmet, hiszen Krigler Gábor showrunner, kreatív producer sorozataival és Varga Tamás építész épületeivel sokan naponta találkoznak. Videósorozatunk hetente két alkalommal jelentkezik, amelyben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit.
Vizuál hír

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál interjú

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.