Vizuál

Művészek a sérült gyerekekért

2012.10.07. 15:41
Ajánlom
Jótékonysági pályázatot írt ki a koraszülöttek és születési sérültek terápiájával és fejlesztésével foglalkozó Gézengúz Alapítvány: az Egy csepp meglepetés című kezdeményezésen felnőttek és gyerekek, profik és amatőrök, ép és sérült alkotók egyaránt nevezhetnek műveikkel. Határidő: október 31.

A téma a meglepetések a gyerekek életében. A pályázat célja a szemléletformálás, felhívni a figyelmet az ép és sérült gyermekek élethelyzeteinek hasonlóságára. A meglepetések átszövik minden gyerek fejlődését: új mozgásformák felfedezése, ajándékok, ünnepek, kirándulások, új közösségbe kerülés, kistestvér érkezése, találkozás ismeretlen állatokkal, emberekkel, helyszínekkel.

Hatvan értékes nyeremény vár a legjobbakra, akiket a rangos művészekből álló zsűri választ majd ki. Pályázni fotó, kisplasztika és iparművészet ágakban lehet. A legjobb műveket elárverezik, a bevételeket pedig az új, budafoki terápiás központ berendezésére fordítják. A nyertes fotókat meg is lehet majd nézni: először novemberben a WestEndben állítják ki őket, majd november végén az Óbudai Társaskör mutatja be az alkotásokat, 2013-ban országos vándorkiállításra indulnak a képek.

"Hagyományt teremtett az alapítvány a sérült és az egészséges gyermekeket együtt bemutató integrált pályázattal. 1998-ban Vizi pillanatok című első fotókiállításunkat Göncz Árpádné nyitotta meg" - emeli ki Dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvosigazgatója. A Gézengúz alapítója szerint a lényeg természetes közegben bemutatni az eltérő fejlődésű gyerekek életét. Mindez összecseng az alapítvány filozófiájával is, hiszen ők kezdetektől együtt foglalkoztak az épekkel és sérültekkel.

"Megtiszteltetés számomra a zsűribe való felkérés, mert kiemelkedően jó tapasztalataim vannak a budakalászi Cseppek Háza kapcsán a Gézengúz Alapítvánnyal. Kislányommal rendszeres látogatói vagyunk a családias hangulatú úszó foglalkozásoknak" - mondta a zsűriben részt vevő Tóth Andrej grafikus, az ARC kreatív csapatának tagja. Szintén a zsűriben foglal helyet Matheidesz Réka, a WAMP designvásárok szervezője, és Berhidi Mária szobrász. A pályázat védnöke Szekeres Pál helyettes államtitkár, olimpikon, paralimpikon, a kiállítás védnöke Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Részletek és jelentkezés a Gézengúz oldalán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elítélték Weinsteint - Hollywoodi hírességek és aktivisták üdvözölték a döntést

Egy New York-i esküdtszék hétfőn bűnösnek találta Harvey Weinstein filmmogult szexuális bűncselekmények vádjában.
Vizuál Film

Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi

A 70 éve bemutatott első mozinak már a forgatása is izgalmas volt. Egyformán bajlódtak a színek beállításával és a libák terelésével.
Vizuál gyász

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Vizuál galéria

Vidékies unikornis és aranyozott székek az Iparművészeti restaurátorainál

Februárban meghívtak minket, hogy pillantsunk be a jelenleg éppen tetszhalott állapotban lévő Iparművészeti Múzeum bútorrestaurátorainak munkájába. Aranyozásban és lábakban gazdag galéria!
Vizuál hír

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.