Vizuál

Művészek a sérült gyerekekért

2012.10.07. 15:41
Ajánlom
Jótékonysági pályázatot írt ki a koraszülöttek és születési sérültek terápiájával és fejlesztésével foglalkozó Gézengúz Alapítvány: az Egy csepp meglepetés című kezdeményezésen felnőttek és gyerekek, profik és amatőrök, ép és sérült alkotók egyaránt nevezhetnek műveikkel. Határidő: október 31.

A téma a meglepetések a gyerekek életében. A pályázat célja a szemléletformálás, felhívni a figyelmet az ép és sérült gyermekek élethelyzeteinek hasonlóságára. A meglepetések átszövik minden gyerek fejlődését: új mozgásformák felfedezése, ajándékok, ünnepek, kirándulások, új közösségbe kerülés, kistestvér érkezése, találkozás ismeretlen állatokkal, emberekkel, helyszínekkel.

Hatvan értékes nyeremény vár a legjobbakra, akiket a rangos művészekből álló zsűri választ majd ki. Pályázni fotó, kisplasztika és iparművészet ágakban lehet. A legjobb műveket elárverezik, a bevételeket pedig az új, budafoki terápiás központ berendezésére fordítják. A nyertes fotókat meg is lehet majd nézni: először novemberben a WestEndben állítják ki őket, majd november végén az Óbudai Társaskör mutatja be az alkotásokat, 2013-ban országos vándorkiállításra indulnak a képek.

"Hagyományt teremtett az alapítvány a sérült és az egészséges gyermekeket együtt bemutató integrált pályázattal. 1998-ban Vizi pillanatok című első fotókiállításunkat Göncz Árpádné nyitotta meg" - emeli ki Dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvosigazgatója. A Gézengúz alapítója szerint a lényeg természetes közegben bemutatni az eltérő fejlődésű gyerekek életét. Mindez összecseng az alapítvány filozófiájával is, hiszen ők kezdetektől együtt foglalkoztak az épekkel és sérültekkel.

"Megtiszteltetés számomra a zsűribe való felkérés, mert kiemelkedően jó tapasztalataim vannak a budakalászi Cseppek Háza kapcsán a Gézengúz Alapítvánnyal. Kislányommal rendszeres látogatói vagyunk a családias hangulatú úszó foglalkozásoknak" - mondta a zsűriben részt vevő Tóth Andrej grafikus, az ARC kreatív csapatának tagja. Szintén a zsűriben foglal helyet Matheidesz Réka, a WAMP designvásárok szervezője, és Berhidi Mária szobrász. A pályázat védnöke Szekeres Pál helyettes államtitkár, olimpikon, paralimpikon, a kiállítás védnöke Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Részletek és jelentkezés a Gézengúz oldalán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál ajánló

Trianon keserű pohara a Néprajzi Múzeum tárlatában

Mértanfüzet, laposüveg és fali terítő tanúskodik a Trianon utáni Magyarország fájdalmáról. Alapításának évfordulójához kapcsolódva, csütörtöktől a kényszerű békekötéssel kapcsolatos gyűjteményt tett közzé a Néprajzi Múzeum az interneten.
Vizuál aukció

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Nyárutcahúsz

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Nyár utca húszra emlékezik.
Vizuál hír

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.