Vizuál

Művészet a (Városligeti) tavon

2011.03.28. 18:44
Ajánlom
Kortárs szobrok körül csónakázhatunk a Városligeti-tavon.

Május 24-től szeptember 4-ig ad otthont a Városligeti-tó az Art on Lake című szabadtéri tárlatnak. Az eredeti tervek szerint a rendhagyó kiállítás ideje alatt a Szépművészeti Múzeum zárva lett volna, de az épület térszint alatti bővítése végül nem kezdődik el. Baán László, az intézmény főigazgatója, szerint így az intézmény a falakon belül és kívül is kínál majd új látnivalót a nyáron, június elején nyílik ugyanis az Utazás a múmiák világába munkacímű kiállításuk.

Az Art on Lake projektbe az Európai Unió 14 országából érkeznek neves alkotók munkái a Városligeti-tóra, amely felújítása után ezzel a rendezvénnyel mutatkozik be ismét a látogatók előtt, akik körbe is csónakázhatják majd a vízi szobrokat.
A kiállítás rendezője, Jerger Krisztina művészettörténész, emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt, a millennium tiszteletére már volt szoborkiállítás a tavon, akkor azonban csak magyar művészek munkáiból válogattak.

A szabadtéri tárlaton való részvételre a francia Anne és Patrick Poirier, a spanyol Susana Solano és Jaume Plensa, a német Günther Uecker, Via Lewandowsky és Willi Weiner, a román Daniel Knorr, a cseh Kristof Kintera és Jirí David, a szlovák Erik Binder, az angol Heather Allen, a finn Tea Mäkipää és Halldor Ulfarsson, a holland Laurens Kolks és Paul Segers, az osztrák Brigitte Kowanz és Joseph Bernhardt, az olasz Mimmo Roselli, a lengyel Magdalena Abakanowicz és Krzysztof M. Bednarski, a belga Gert Robijns, a szlovákiai Németh Ilona, illetve a magyar El-Hassan Róza, Kelemen Zénó és Kicsiny Balázs kapott felkérést, de a kiállításon látható lesz Pán Márta N.N.111. című, a múzeum gyűjteményéhez tartozó vízi szobra is.

Jerger Krisztina hangsúlyozta, hogy „a munkák jelentős része kimondottan a Városligeti-tóra készült. Elsőként Magdalena Abakanowicz Madár című alkotása száll majd le a tó vizére", de a rendező kiemelte Günther Uecker húszméteres, hajó formájú víz-vitorla szobrát is. Németh Ilona két hatalmas úszó kertet készített, melyeket a rendezők bérbe szeretnének adni gondozásra. A kiállítás ideje alatt a 35 ezer négyzetméteres vízfelületen egy színpadot is felállítanak, amely hazai és európai társművészeti programoknak ad majd otthont.

A sajtótájékoztatón mutatta be Felkiáltójel című munkáját El-Hassan Róza. Mint a képzőművész felidézte, két éve kapott felkérést az Art on Lake szervezőitől, akiknek egy fonott szobrot javasolt. A kirekesztés ellen tiltakozó, de az összefonódás jegyében létrejött alkotás roma kosárfonó művészekkel együtt készült, többféle fonási technika alkalmazásával.

Baán László elmondása szerint az EU-elnökséghez kapcsolódó Art on Lake megrendezését a magyar állam 80 millió forinttal támogatta, de számtalan szponzor is a kezdeményezés mellé állt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.
Vizuál hollywood

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.
Vizuál amszterdam

Virtuális túrán járható be Anne Frank egykori rejtekhelye

A kamaszlány naplójában részletesen leírja az amszterdami házat is, ahol családjával bujkált a nácik elől. Anne születésének 89. évfordulójára az azóta múzeumként működő épület virtuálisan bárki számára bejárhatóvá tette a szobáit.