Vizuál

Művészet a (Városligeti) tavon

2011.03.28. 18:44
Ajánlom
Kortárs szobrok körül csónakázhatunk a Városligeti-tavon.

Május 24-től szeptember 4-ig ad otthont a Városligeti-tó az Art on Lake című szabadtéri tárlatnak. Az eredeti tervek szerint a rendhagyó kiállítás ideje alatt a Szépművészeti Múzeum zárva lett volna, de az épület térszint alatti bővítése végül nem kezdődik el. Baán László, az intézmény főigazgatója, szerint így az intézmény a falakon belül és kívül is kínál majd új látnivalót a nyáron, június elején nyílik ugyanis az Utazás a múmiák világába munkacímű kiállításuk.

Az Art on Lake projektbe az Európai Unió 14 országából érkeznek neves alkotók munkái a Városligeti-tóra, amely felújítása után ezzel a rendezvénnyel mutatkozik be ismét a látogatók előtt, akik körbe is csónakázhatják majd a vízi szobrokat.
A kiállítás rendezője, Jerger Krisztina művészettörténész, emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt, a millennium tiszteletére már volt szoborkiállítás a tavon, akkor azonban csak magyar művészek munkáiból válogattak.

A szabadtéri tárlaton való részvételre a francia Anne és Patrick Poirier, a spanyol Susana Solano és Jaume Plensa, a német Günther Uecker, Via Lewandowsky és Willi Weiner, a román Daniel Knorr, a cseh Kristof Kintera és Jirí David, a szlovák Erik Binder, az angol Heather Allen, a finn Tea Mäkipää és Halldor Ulfarsson, a holland Laurens Kolks és Paul Segers, az osztrák Brigitte Kowanz és Joseph Bernhardt, az olasz Mimmo Roselli, a lengyel Magdalena Abakanowicz és Krzysztof M. Bednarski, a belga Gert Robijns, a szlovákiai Németh Ilona, illetve a magyar El-Hassan Róza, Kelemen Zénó és Kicsiny Balázs kapott felkérést, de a kiállításon látható lesz Pán Márta N.N.111. című, a múzeum gyűjteményéhez tartozó vízi szobra is.

Jerger Krisztina hangsúlyozta, hogy „a munkák jelentős része kimondottan a Városligeti-tóra készült. Elsőként Magdalena Abakanowicz Madár című alkotása száll majd le a tó vizére", de a rendező kiemelte Günther Uecker húszméteres, hajó formájú víz-vitorla szobrát is. Németh Ilona két hatalmas úszó kertet készített, melyeket a rendezők bérbe szeretnének adni gondozásra. A kiállítás ideje alatt a 35 ezer négyzetméteres vízfelületen egy színpadot is felállítanak, amely hazai és európai társművészeti programoknak ad majd otthont.

A sajtótájékoztatón mutatta be Felkiáltójel című munkáját El-Hassan Róza. Mint a képzőművész felidézte, két éve kapott felkérést az Art on Lake szervezőitől, akiknek egy fonott szobrot javasolt. A kirekesztés ellen tiltakozó, de az összefonódás jegyében létrejött alkotás roma kosárfonó művészekkel együtt készült, többféle fonási technika alkalmazásával.

Baán László elmondása szerint az EU-elnökséghez kapcsolódó Art on Lake megrendezését a magyar állam 80 millió forinttal támogatta, de számtalan szponzor is a kezdeményezés mellé állt.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.
Vizuál ajánló

A növények erejét mutatja be nemzetközi kiállításán a MANK Galéria

Power of plants – A növények ereje címmel rendez nemzetközi, magyar és lengyel művészek részvételével megvalósuló kiállítást a szentendrei MANK Galériában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az organikus tárlat – ahol a természet is alkot – november 5-ei megnyitóján egyúttal megalapításának tizedik évfordulóját is ünnepli a MANK, amely az elmúlt évtizedben megtalálta helyét a művészeti életben és a művészettámogatás rendszerében.
Vizuál ajánló

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Vizuál hír

Alkoss és nyerj! – rajzpályázat a Téli Olimpia alkalmából

Rajzpályázatot hirdet a Budapesti Kínai Kulturális Központ 6-15 éves gyerekek számára, a téli sportok népszerűsítésének céljából. Az alkotásokat december 20-ig várják a szervezők.
Vizuál gyász

Elhunyt Pálfy Gusztáv szobrászművész

A Munkácsy-díjas alkotót november 25-én éjszaka, 78 éves korában érte a halál.