Vizuál

Művészet és tudomány határán – újra Ludwig Lounge a Ludwig Múzeumban

2024.03.18. 14:55
Ajánlom
A Ludwig Lounge soron következő, március 23-i eseményei az À la recherche de Vera Molnar című kiállításhoz kapcsolódnak. Ahogy a számítógép-művészet úttörője előtt tisztelgő kiállítás, a programok is a művészet és a tudomány határán mozognak. A délutánt Hoffmann Miklós matematikus szubjektív tárlatvezetése indítja, amit rendhagyó irodalmi beszélgetés követ. Az estét Zságer Balázs és Katona Kati Rendezetlen Tér-Idő című kísérleti audiovizuális produkciója zárja.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

  • 16:00 | Hoffmann Miklós matematikus, egyetemi tanár exkluzív tárlatvezetése

A rendhagyó esemény során egy matematikus-geométer szemével tekinthetnek a műalkotásokra a látogatók. Hoffmann Miklós geometriát és komputergrafikát tanít az egri és a debreceni egyetemen, de művészeket is tanít Egerben, és elég sokat foglalkozik ezen területek kapcsolatával. Nem utolsósorban pedig nagyon szereti Molnár Vera képeit.

Vera Molnar életműve előtt tiszteleg a Ludwig Múzeum új kiállítása

Kapcsolódó

Vera Molnar életműve előtt tiszteleg a Ludwig Múzeum új kiállítása

Április 14-ig lesz látható az À la Recherche de Vera Molnar című tárlat, amely részletesen bemutatja a közelmúltban elhunyt magyar származású művész úttörő munkásságát, emellett pedig egy különleges nemzetközi csoportos kiállítási anyagot is felvonultat, amelyen kortárs művészek reflexióit ismerheti meg a közönség. 

  • 17:00 | Ott Anna beszélgetése Mécs Anna és Moskát Anita írókkal

A programon két olyan fiatal írót lát vendégül Ott Anna, akiknek pályája nem a bölcsészkaron indult. Mécs Anna matematika szakon, Moskát Anita pedig biológusként végzett. A beszélgetésen arról mesélnek, hogy ezen természettudományi tapasztalatokat hogyan tudják prózává alakítani, másképp tekintenek-e a nyelvre, illetve érezték-e magukat valaha kívülállónak.

ott_mecs_moskat1-142423.png

Ott Anna, Mécs Anna és Moskát Anita (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

  • 18:00 |Rendezetlen Tér-Idő | Zságer Balázs és Katona Kati Immerzív audiovizuális előadása

Az eseményen Zságer Balázs a szokásosnál is sokkal kísérletezőbb zenei oldaláról mutatkozik be Katona Kati társaságában, akinek vizuális nyelvét a természetbeli formák, mintázatok és az ezekben fellelhető algoritmusok, struktúrák inspirálják.

Fellépéseiket minden alkalommal befolyásolja a tér

– annak akusztikája, mérete, nagy hangsúlyt fektetnek a jelenben történő zenei és képi folyamatokra. Az élő előadás során hallható és látható generatív struktúrák biztosítanak kapaszkodót az idő és a tér értelmezéséhez. A rendezetlenség mértékeként egy immerzív audiovizuális világ jön létre, a hangok és a fény spontán és megismételhetetlen konstrukciója.

ZSAGERKATONAPRESS11-142424.jpg

Katona Kati és Zságer Balázs (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Az eseményeken programjeggyel vagy bérlettel lehet részt venni. A férőhelyek száma limitált!

A jegyek megvásárolhatók online vagy a helyszínen.

Támogatott melléklet.

Fejléckép: Az À la recherche de Vera Molnar című kiállítás részlete (fotó/forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.