Vizuál

Művészet mindenkinek

2012.07.22. 09:14
Ajánlom
A világ első iparművészeti múzeumának bemutatkozása nemcsak visszatekintésre ad alkalmat, hanem az intézményi küldetés végiggondolására is.

Milyen tárgyakkal vették körül magukat az emberek az iparosodás korában? Mit tekintettek szépnek, mi volt számukra mintaadó? Modern probléma-e a tömegtermelés igénytelensége? Miért jöttek létre az iparművészeti múzeumok, és mit is jelent egyáltalán az iparművészet? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kínál választ a budapesti Iparművészeti Múzeum Művészet mindenkinek című, a londoni Victoria & Albert Museummal közös tárlata. A kiállítás a világ első iparművészeti múzeumának másfél évszázaddal ezelőtti alapítására, illetve gyűjteményének fejlődésére tekint vissza. Az intézmény az 1851-es londoni világkiállítás sikere nyomán 1852-ben jött létre. Az anyag, amelyet brit kurátorok állítottak össze, a kezdeti lépésektől egészen napjaink kortárs gyűjtéséig mutatja be Victoria & Albert Museum történetét. Mintegy 350 tárgy szerepel a kiállításon, melyeknek többsége egyenesen Londonból érkezett, ám a tárlatot más, hasonló profilú múzeumoktól - a többi közt az Iparművészetiből - kölcsönzött műtárgyak is színesítik.

A Művészet mindenkinek tizenhat fejezetben mutatja be a Victoria & Albert Museum történetét az előzményektől az oktatási tevékenységen, illetve az iszlám és a keleti anyag gyűjtésének küldetésén át egészen a kortárs tárgyak beszerzéséig. A vendégkiállítás az Iparművészeti Múzeum küszöbön álló megújulásának idején nemcsak a visszatekintésre, hanem az intézmény küldetésének és eredeti funkciójának ismételt végiggondolására is alkalmat adhat. Hiszen - ahogy az alapítás idején - London ezúttal is példaként szolgálhat Budapest számára. A kiállítás 2012. június 15-től szeptember 16-ig tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Vizuál kolozsvár

„A fotográfus a valóság kiszolgáltatottja” - Megnyílt Korniss Péter fotókiállítása Kolozsváron

Két háznyira Korniss Péter szülőházától, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban látható szeptember 12-ig a művész Változások című fotókiállítása. 
Vizuál hír

Locarnói nagydíj A létezés eufóriájáért

Szabó Réka dokumentumfilmje nyerte locarnói fesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés film rendezője személyesen vette át a rangos elismerést szombaton Locarnóban.
Vizuál Film

140 éve született a sztárokat felfedező Samuel Goldwyn

Megalapította az MGM stúdiót, majd inkább függetlenként dolgozott. Aranyköpéseit máig emlegeti a szakma. 1879. augusztus 17-én született Samuel Goldwyn, a film hőskorának egyik legsikeresebb független producere. 
Vizuál fényképTár

Az 1800-as évek aktív újságolvasói

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal arról az időszakról mesélnek, amikor az újságok az önkéntes vidéki "tudósítók" jóvoltából értesültek a helyi hírekről. Sőt, a lelkes amatőr fotósok képeket is küldtek, hiszen önmagában a megjelenés is dicsőség volt.