Vizuál

Művészet mindenkinek

2012.07.22. 09:14
Ajánlom
A világ első iparművészeti múzeumának bemutatkozása nemcsak visszatekintésre ad alkalmat, hanem az intézményi küldetés végiggondolására is.

Milyen tárgyakkal vették körül magukat az emberek az iparosodás korában? Mit tekintettek szépnek, mi volt számukra mintaadó? Modern probléma-e a tömegtermelés igénytelensége? Miért jöttek létre az iparművészeti múzeumok, és mit is jelent egyáltalán az iparművészet? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kínál választ a budapesti Iparművészeti Múzeum Művészet mindenkinek című, a londoni Victoria & Albert Museummal közös tárlata. A kiállítás a világ első iparművészeti múzeumának másfél évszázaddal ezelőtti alapítására, illetve gyűjteményének fejlődésére tekint vissza. Az intézmény az 1851-es londoni világkiállítás sikere nyomán 1852-ben jött létre. Az anyag, amelyet brit kurátorok állítottak össze, a kezdeti lépésektől egészen napjaink kortárs gyűjtéséig mutatja be Victoria & Albert Museum történetét. Mintegy 350 tárgy szerepel a kiállításon, melyeknek többsége egyenesen Londonból érkezett, ám a tárlatot más, hasonló profilú múzeumoktól - a többi közt az Iparművészetiből - kölcsönzött műtárgyak is színesítik.

A Művészet mindenkinek tizenhat fejezetben mutatja be a Victoria & Albert Museum történetét az előzményektől az oktatási tevékenységen, illetve az iszlám és a keleti anyag gyűjtésének küldetésén át egészen a kortárs tárgyak beszerzéséig. A vendégkiállítás az Iparművészeti Múzeum küszöbön álló megújulásának idején nemcsak a visszatekintésre, hanem az intézmény küldetésének és eredeti funkciójának ismételt végiggondolására is alkalmat adhat. Hiszen - ahogy az alapítás idején - London ezúttal is példaként szolgálhat Budapest számára. A kiállítás 2012. június 15-től szeptember 16-ig tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.