Vizuál

Művészet mindenkinek

2012.07.22. 09:14
Ajánlom
A világ első iparművészeti múzeumának bemutatkozása nemcsak visszatekintésre ad alkalmat, hanem az intézményi küldetés végiggondolására is.

Milyen tárgyakkal vették körül magukat az emberek az iparosodás korában? Mit tekintettek szépnek, mi volt számukra mintaadó? Modern probléma-e a tömegtermelés igénytelensége? Miért jöttek létre az iparművészeti múzeumok, és mit is jelent egyáltalán az iparművészet? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kínál választ a budapesti Iparművészeti Múzeum Művészet mindenkinek című, a londoni Victoria & Albert Museummal közös tárlata. A kiállítás a világ első iparművészeti múzeumának másfél évszázaddal ezelőtti alapítására, illetve gyűjteményének fejlődésére tekint vissza. Az intézmény az 1851-es londoni világkiállítás sikere nyomán 1852-ben jött létre. Az anyag, amelyet brit kurátorok állítottak össze, a kezdeti lépésektől egészen napjaink kortárs gyűjtéséig mutatja be Victoria & Albert Museum történetét. Mintegy 350 tárgy szerepel a kiállításon, melyeknek többsége egyenesen Londonból érkezett, ám a tárlatot más, hasonló profilú múzeumoktól - a többi közt az Iparművészetiből - kölcsönzött műtárgyak is színesítik.

A Művészet mindenkinek tizenhat fejezetben mutatja be a Victoria & Albert Museum történetét az előzményektől az oktatási tevékenységen, illetve az iszlám és a keleti anyag gyűjtésének küldetésén át egészen a kortárs tárgyak beszerzéséig. A vendégkiállítás az Iparművészeti Múzeum küszöbön álló megújulásának idején nemcsak a visszatekintésre, hanem az intézmény küldetésének és eredeti funkciójának ismételt végiggondolására is alkalmat adhat. Hiszen - ahogy az alapítás idején - London ezúttal is példaként szolgálhat Budapest számára. A kiállítás 2012. június 15-től szeptember 16-ig tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.