Vizuál

Művészettel az idő múlása ellen

2016.09.25. 11:23
Ajánlom
Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a Színes Város Budapest Fesztivált. Az egy hónapos rendezvény alkalmával a felkért művészek jellemzően tűzfalfestéssel veszik fel a harcot az elhanyagolt falfelületekkel - és a mindent uraló reklámokkal.

A nyitó tűzfal - a FatHeat és Ciripp nevű művészek munkája - máris megcsodálható az Arany János utca és a Sas utca sarkán. Nem kell sokat várni a többi alkotásra sem: magyar és külföldi (lengyel, spanyol, orosz, francia, brit) művészek készítették, vagy készítik akár ezekben a percekben is.

A falfestések témája idén a város és a víz kapcsolata, valamint az Olimpia. A festmények elkészültét alapos felújítási munka és hőszigetelés előzte meg, így a társasházak nem csak esztétikai értelemben válnak modernebbé.

A fővárosban több tucat rossz állapotban lévő, lerobbant falfelület és köztér található. Ezek nem csak szépérzékünket bántják, de elidegenítőnek is hatnak, a terület elhasználódásához vezethetnek, amit így nem csak szeretni nehéz, de megóvni is. A fesztivál ez ellen a jelenség ellen szeretne tenni, színt és művészetet csempészve Budapest utcáira.

A fesztivál mögött álló Színes Város Csoport szintén problémának tartja, hogy egyedül reklámok, vásárlásra ösztönző üzenetek színesítik a fővárost. A graffitikkel nem csak ez ellen kívánnak fellépni, hanem a műfajt még mindig övező sztereotípiák ellen is. Az ebben a formában alkotók valódi művészi értékeket képviselve reflektálnak napjaink eseményeire, színesebbé, vidámabbá varázsolva a fővárost.

A falfestmények több esetben kiterjesztett valósággal, vagyis Augmented Reality-vel egészülnek ki a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. jóvoltából.

Ez azt jelenti, hogy egy animáció az okos eszközökön megeleveníti, életre kelti a falfestményt

- mondta el Nádudvari Noémi, a fesztivál művészeti kurátora.

Az egy hónapos fesztivált idén kulturális és zenei programok is kísérik. Szeptember 23-án, pénteken 21 órától mindenki megnézheti az első átadott tűzfalhoz készült animációt - 325 négyzetméter nagyságú felület változik vetítővászonná az Arany János utca és a Sas utca sarkán.

Egyre színesebb város

A Színes Város Csoport Magyarország első tűzfal- és köztérszínesítő szervezete, 2008-ban alakult. A csoport és Színes Város nevű programjának alapötlete a magyar származású világhírű festő, Victor Vasarely 1983-as Színes város című projektjéből származik, melynek lényege, hogy a művészetet ki kell vinni a városba, az utcákra, a közterekre.

A csoport eddig 15. 000 négyzetméter falfelületet tett színesebbé. Nem csak falfestéssel foglalkoznak - újrahasznosított anyagok segítségével hoztak már létre köztéri szobrokat is. Céljuk egy színesebb, élettel és művészettel telibb főváros kialakítása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál Film

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.
Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.
Vizuál gyász

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Vizuál hír

Görögország visszaköveteli a Parthenón szobrait

Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre - mondta el a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Lina Mendoni kulturális miniszter.