Vizuál

Művészettel az idő múlása ellen

2016.09.25. 11:23
Ajánlom
Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a Színes Város Budapest Fesztivált. Az egy hónapos rendezvény alkalmával a felkért művészek jellemzően tűzfalfestéssel veszik fel a harcot az elhanyagolt falfelületekkel - és a mindent uraló reklámokkal.

A nyitó tűzfal - a FatHeat és Ciripp nevű művészek munkája - máris megcsodálható az Arany János utca és a Sas utca sarkán. Nem kell sokat várni a többi alkotásra sem: magyar és külföldi (lengyel, spanyol, orosz, francia, brit) művészek készítették, vagy készítik akár ezekben a percekben is.

A falfestések témája idén a város és a víz kapcsolata, valamint az Olimpia. A festmények elkészültét alapos felújítási munka és hőszigetelés előzte meg, így a társasházak nem csak esztétikai értelemben válnak modernebbé.

A fővárosban több tucat rossz állapotban lévő, lerobbant falfelület és köztér található. Ezek nem csak szépérzékünket bántják, de elidegenítőnek is hatnak, a terület elhasználódásához vezethetnek, amit így nem csak szeretni nehéz, de megóvni is. A fesztivál ez ellen a jelenség ellen szeretne tenni, színt és művészetet csempészve Budapest utcáira.

A fesztivál mögött álló Színes Város Csoport szintén problémának tartja, hogy egyedül reklámok, vásárlásra ösztönző üzenetek színesítik a fővárost. A graffitikkel nem csak ez ellen kívánnak fellépni, hanem a műfajt még mindig övező sztereotípiák ellen is. Az ebben a formában alkotók valódi művészi értékeket képviselve reflektálnak napjaink eseményeire, színesebbé, vidámabbá varázsolva a fővárost.

A falfestmények több esetben kiterjesztett valósággal, vagyis Augmented Reality-vel egészülnek ki a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. jóvoltából.

Ez azt jelenti, hogy egy animáció az okos eszközökön megeleveníti, életre kelti a falfestményt

- mondta el Nádudvari Noémi, a fesztivál művészeti kurátora.

Az egy hónapos fesztivált idén kulturális és zenei programok is kísérik. Szeptember 23-án, pénteken 21 órától mindenki megnézheti az első átadott tűzfalhoz készült animációt - 325 négyzetméter nagyságú felület változik vetítővászonná az Arany János utca és a Sas utca sarkán.

Egyre színesebb város

A Színes Város Csoport Magyarország első tűzfal- és köztérszínesítő szervezete, 2008-ban alakult. A csoport és Színes Város nevű programjának alapötlete a magyar származású világhírű festő, Victor Vasarely 1983-as Színes város című projektjéből származik, melynek lényege, hogy a művészetet ki kell vinni a városba, az utcákra, a közterekre.

A csoport eddig 15. 000 négyzetméter falfelületet tett színesebbé. Nem csak falfestéssel foglalkoznak - újrahasznosított anyagok segítségével hoztak már létre köztéri szobrokat is. Céljuk egy színesebb, élettel és művészettel telibb főváros kialakítása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál banksy

Nem Banksy, hanem a Kétfarkú műve az Orbán-karikatúra

A nap híre, miszerint Banksy Budapesten járt, és rendszerkritikus graffitiben hagyott nyomot, sajnos mégsem igaz.
Vizuál hírek

Úgy tűnik, Banksy megfestette Orbánt

Lehetséges, hogy Budapesten járt a titokzatos, rendszerkritikus falfestményeiről híres Banksy. Erre utal a Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán megjelent, aláírással ellátott graffiti.
Vizuál karlovy vary

Csecsemőrablós magyar road movie debütál Karlovy Vary-ban

Csuja László első nagyjátékfilmje amatőr, de nem ismeretlen szereplőkkel készült - a cseh filmfesztivál után nemsokára a magyar nézők is láthatják!
Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.