Vizuál

Művészettel az idő múlása ellen

2016.09.25. 11:23
Ajánlom
Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a Színes Város Budapest Fesztivált. Az egy hónapos rendezvény alkalmával a felkért művészek jellemzően tűzfalfestéssel veszik fel a harcot az elhanyagolt falfelületekkel - és a mindent uraló reklámokkal.

A nyitó tűzfal - a FatHeat és Ciripp nevű művészek munkája - máris megcsodálható az Arany János utca és a Sas utca sarkán. Nem kell sokat várni a többi alkotásra sem: magyar és külföldi (lengyel, spanyol, orosz, francia, brit) művészek készítették, vagy készítik akár ezekben a percekben is.

A falfestések témája idén a város és a víz kapcsolata, valamint az Olimpia. A festmények elkészültét alapos felújítási munka és hőszigetelés előzte meg, így a társasházak nem csak esztétikai értelemben válnak modernebbé.

A fővárosban több tucat rossz állapotban lévő, lerobbant falfelület és köztér található. Ezek nem csak szépérzékünket bántják, de elidegenítőnek is hatnak, a terület elhasználódásához vezethetnek, amit így nem csak szeretni nehéz, de megóvni is. A fesztivál ez ellen a jelenség ellen szeretne tenni, színt és művészetet csempészve Budapest utcáira.

A fesztivál mögött álló Színes Város Csoport szintén problémának tartja, hogy egyedül reklámok, vásárlásra ösztönző üzenetek színesítik a fővárost. A graffitikkel nem csak ez ellen kívánnak fellépni, hanem a műfajt még mindig övező sztereotípiák ellen is. Az ebben a formában alkotók valódi művészi értékeket képviselve reflektálnak napjaink eseményeire, színesebbé, vidámabbá varázsolva a fővárost.

A falfestmények több esetben kiterjesztett valósággal, vagyis Augmented Reality-vel egészülnek ki a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. jóvoltából.

Ez azt jelenti, hogy egy animáció az okos eszközökön megeleveníti, életre kelti a falfestményt

- mondta el Nádudvari Noémi, a fesztivál művészeti kurátora.

Az egy hónapos fesztivált idén kulturális és zenei programok is kísérik. Szeptember 23-án, pénteken 21 órától mindenki megnézheti az első átadott tűzfalhoz készült animációt - 325 négyzetméter nagyságú felület változik vetítővászonná az Arany János utca és a Sas utca sarkán.

Egyre színesebb város

A Színes Város Csoport Magyarország első tűzfal- és köztérszínesítő szervezete, 2008-ban alakult. A csoport és Színes Város nevű programjának alapötlete a magyar származású világhírű festő, Victor Vasarely 1983-as Színes város című projektjéből származik, melynek lényege, hogy a művészetet ki kell vinni a városba, az utcákra, a közterekre.

A csoport eddig 15. 000 négyzetméter falfelületet tett színesebbé. Nem csak falfestéssel foglalkoznak - újrahasznosított anyagok segítségével hoztak már létre köztéri szobrokat is. Céljuk egy színesebb, élettel és művészettel telibb főváros kialakítása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Pillants be Fábri Zoltán forgatására!

Olyan filmeket köszönhetünk neki, mint a Körhinta,az Édes Anna, az Isten hozta, őrnagy úr, A Pál utcai fiúk vagy Az ötödik pecsét. 1994. augusztus 23-án hunyt el Fábri Zoltán filmrendező.
Vizuál ajánló

A ma textilművészete

A Textile Art of Today (A ma textilművészete) nemzetközi művészeti projekt korunk textilművészetét mutatja be a budapesti Vigadó Galériában.
Vizuál hír

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Vizuál hír

Emberi jogi díjat nyert Szabó Réka filmje Szarajevóban

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, a Szarajevói Filmfesztiválon összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet díjaztak.
Vizuál fényképTár

A nap, amikor a Balatonnál nyaraló keletnémetekből nyugatnémetek lettek

A határnyitás és előzményeinek fényképes dokumentumai a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában.