Vizuál

Művészlét kurzus, avagy hogyan kezdjünk neki képzőművészeti karrierünk építésének?

2021.01.25. 11:00
Ajánlom
Ma már (vagy talán mindig is így volt) kevés pusztán a tehetség, ha a művész nem tesz valamit az ismertség eléréséért akkor kevés az esélye, hogy „befusson”. Kérdés, hogy hogyan tudná ezt megmutatni, eljuttatni a közönséghez, vásárlókhoz, gyűjtőkhöz?

Az UNESCO által 1980-ban kiadott Ajánlás a művészek státuszáról című dokumentum szerint művész lehet bárki, aki „alkot vagy kreatív módon fejez ki, illetve újraalkot műalkotásokat, aki a művészeti tevékenységét életének alapvető részeként tartja számon, aki ily módon hozzájárul a művészet és kultúra fejlődéséhez, és aki művész, vagy saját meghatározása alapján kéri, hogy művészként tartsák számon függetlenül attól, hogy bármilyen szakmai vagy munkahelyi elkötelezettsége lenne”. Ez a meglehetősen tág és a művész önmeghatározását előtérbe állító definíció megalkotása óta számos esetben szolgált már hivatkozási pontként, így mi is ezt vesszük alapul.

Ebből kiindulva kijelenthetjük, hogy bár a művészeti oktatásban való részvétel mindenképpen komoly előnyt jelent, de nem feltétele a sikeres képzőművészeti pályának. Az alap kiindulási pontunk az, hogy az adott képzőművész rendelkezik az alkotáshoz való tudással és tehetséggel - kérdés, hogy hogyan tudná ezt megmutatni, eljuttatni a közönséghez, vásárlókhoz, gyűjtőkhöz? Ma már (vagy talán mindig is így volt) kevés pusztán a tehetség, ha a művész nem tesz valamit az ismertség eléréséért akkor kevés az esélye, hogy „befusson”.

A 2017-ben indított Budapest Art Mentor program egy éves képzése felsőoktatásban végzett képzőművészek karrierjének elindításában segít, egyrészt elméleti-, másrészt gyakorlati tudással látja el a pályájuk elején - vagy akár közepén járó képzőművészeket.

Ez a képzés nemcsak a karrierépítés lépcsőfokain vezet végig, hanem egy közösséget is kovácsol - egy-egy évfolyam szoros csoportmunkában dolgozik, együtt jár kiállításokra, művészeti vásárokra, majd záróakkordként egy nagy csoportos kiállításon mutatkozik be.

2019-ben a programban felhalmozott tudás leírásra került, megjelent a Művészlét - Kortárs Kézikönyv Képzőművészeknek c. tanulmánykötet, amelyben a program oktatói - akik mind prominens szereplői a mai magyar képzőművészeti közegnek - összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat.

Felfedezok30-ABudapestArtMentorkiallitasaBudapestProjektGaleria2020fotoZelleiBoglarka-112639.jpg

Felfedezők 2.0 – A Budapest Art Mentor program kiállítása (Fotó/Forrás: KortársPRos)

„Sokan szorongunk a sokat hangoztatott »üzleti szemlélet adoptálásától« és a karrierépítéstől. De mi lenne, ha a karrierépítésre egy kicsit másként tekintenénk? Mit szólsz, ha azt mondom, hogy igazából nincs is olyan, hogy karrierépítés, ez csak egy fogalom. Ami van, az az, hogy be kell fizetni a villanyszámlát. Avagy művészeti karrierre lefordítva: minden áldott héten legalább kétszer posztolni kell valamit az artist page oldalunkra. ...” - írja Vékony Délia a Művészlét - Kortárs Kézikönyv Képzőművészeknek c. könyvben.

Na de hogyan kezdjünk ennek neki? Milyen lépéseket kell végig vennünk ahhoz, hogy elérjük az áhított ismertséget?

A BAM ebben segít, de minden évben csak egy maroknyi mentoráltat tud kézenfogni. Habár jó kiindulópont a könyv elolvasása, mégis sokan szeretik, ha valaki kíséri is őket ezen az úton. Most ezt a hiányt igyekszünk betölteni a Művészlét kurzussal. A 10 alkalmas (5 hetes) tanfolyam betekintést nyújt mind a hazai, mind a nemzetközi művészeti szcéna világába - kik a főbb szereplők (galériák, intézmények, vásárok és seregszemlék), miért fontos őket ismerni és hogyan lehet velük kapcsolatba kerülni. Bevezet a művészeti karrierépítés kihagyhatatlan lépéseibe, a brandépítés (egységes, őszinte és stratégiailag megalapozott arculat kialakítása, célcsoporttal való kommunikáció) és az online jelenlét alapjaiba (saját honlap és a social médiában való jelenlét), a pályázati világba (legfontosabb hazai és nemzetközi pályázatok bemutatása, iránymutatás a pályázatok elkészítéséhez), az alapvető jogi ismeretekbe (szerzői jog a gyakorlatban: az alkotók jogai, szerződések, közös jogkezelők és a közösségi oldalak), ill. a műtárgykezelés fontosságába. Ezen területek alapszintű ismerete elengedhetetlen egy tudatos pálya felépítéséhez.

A képzés online valósul meg, így nemcsak előképzettség és korhatár nélkül, de fizikai helyszín szempontjából sincs kötöttség, ami azoknak is lehetőséget biztosít a részvételre akik nem tudnának heti kétszer Budapestre látogatni a kurzus miatt.

Bővebben: Művészlét kurzus 

Muveszletkurzusimage-113314.png

Művészlét kurzus

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.