Vizuál

Művészlét kurzus, avagy hogyan kezdjünk neki képzőművészeti karrierünk építésének?

2021.01.25. 11:00
Ajánlom
Ma már (vagy talán mindig is így volt) kevés pusztán a tehetség, ha a művész nem tesz valamit az ismertség eléréséért akkor kevés az esélye, hogy „befusson”. Kérdés, hogy hogyan tudná ezt megmutatni, eljuttatni a közönséghez, vásárlókhoz, gyűjtőkhöz?

Az UNESCO által 1980-ban kiadott Ajánlás a művészek státuszáról című dokumentum szerint művész lehet bárki, aki „alkot vagy kreatív módon fejez ki, illetve újraalkot műalkotásokat, aki a művészeti tevékenységét életének alapvető részeként tartja számon, aki ily módon hozzájárul a művészet és kultúra fejlődéséhez, és aki művész, vagy saját meghatározása alapján kéri, hogy művészként tartsák számon függetlenül attól, hogy bármilyen szakmai vagy munkahelyi elkötelezettsége lenne”. Ez a meglehetősen tág és a művész önmeghatározását előtérbe állító definíció megalkotása óta számos esetben szolgált már hivatkozási pontként, így mi is ezt vesszük alapul.

Ebből kiindulva kijelenthetjük, hogy bár a művészeti oktatásban való részvétel mindenképpen komoly előnyt jelent, de nem feltétele a sikeres képzőművészeti pályának. Az alap kiindulási pontunk az, hogy az adott képzőművész rendelkezik az alkotáshoz való tudással és tehetséggel - kérdés, hogy hogyan tudná ezt megmutatni, eljuttatni a közönséghez, vásárlókhoz, gyűjtőkhöz? Ma már (vagy talán mindig is így volt) kevés pusztán a tehetség, ha a művész nem tesz valamit az ismertség eléréséért akkor kevés az esélye, hogy „befusson”.

A 2017-ben indított Budapest Art Mentor program egy éves képzése felsőoktatásban végzett képzőművészek karrierjének elindításában segít, egyrészt elméleti-, másrészt gyakorlati tudással látja el a pályájuk elején - vagy akár közepén járó képzőművészeket.

Ez a képzés nemcsak a karrierépítés lépcsőfokain vezet végig, hanem egy közösséget is kovácsol - egy-egy évfolyam szoros csoportmunkában dolgozik, együtt jár kiállításokra, művészeti vásárokra, majd záróakkordként egy nagy csoportos kiállításon mutatkozik be.

2019-ben a programban felhalmozott tudás leírásra került, megjelent a Művészlét - Kortárs Kézikönyv Képzőművészeknek c. tanulmánykötet, amelyben a program oktatói - akik mind prominens szereplői a mai magyar képzőművészeti közegnek - összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat.

Felfedezok30-ABudapestArtMentorkiallitasaBudapestProjektGaleria2020fotoZelleiBoglarka-112639.jpg

Felfedezők 2.0 – A Budapest Art Mentor program kiállítása (Fotó/Forrás: KortársPRos)

„Sokan szorongunk a sokat hangoztatott »üzleti szemlélet adoptálásától« és a karrierépítéstől. De mi lenne, ha a karrierépítésre egy kicsit másként tekintenénk? Mit szólsz, ha azt mondom, hogy igazából nincs is olyan, hogy karrierépítés, ez csak egy fogalom. Ami van, az az, hogy be kell fizetni a villanyszámlát. Avagy művészeti karrierre lefordítva: minden áldott héten legalább kétszer posztolni kell valamit az artist page oldalunkra. ...” - írja Vékony Délia a Művészlét - Kortárs Kézikönyv Képzőművészeknek c. könyvben.

Na de hogyan kezdjünk ennek neki? Milyen lépéseket kell végig vennünk ahhoz, hogy elérjük az áhított ismertséget?

A BAM ebben segít, de minden évben csak egy maroknyi mentoráltat tud kézenfogni. Habár jó kiindulópont a könyv elolvasása, mégis sokan szeretik, ha valaki kíséri is őket ezen az úton. Most ezt a hiányt igyekszünk betölteni a Művészlét kurzussal. A 10 alkalmas (5 hetes) tanfolyam betekintést nyújt mind a hazai, mind a nemzetközi művészeti szcéna világába - kik a főbb szereplők (galériák, intézmények, vásárok és seregszemlék), miért fontos őket ismerni és hogyan lehet velük kapcsolatba kerülni. Bevezet a művészeti karrierépítés kihagyhatatlan lépéseibe, a brandépítés (egységes, őszinte és stratégiailag megalapozott arculat kialakítása, célcsoporttal való kommunikáció) és az online jelenlét alapjaiba (saját honlap és a social médiában való jelenlét), a pályázati világba (legfontosabb hazai és nemzetközi pályázatok bemutatása, iránymutatás a pályázatok elkészítéséhez), az alapvető jogi ismeretekbe (szerzői jog a gyakorlatban: az alkotók jogai, szerződések, közös jogkezelők és a közösségi oldalak), ill. a műtárgykezelés fontosságába. Ezen területek alapszintű ismerete elengedhetetlen egy tudatos pálya felépítéséhez.

A képzés online valósul meg, így nemcsak előképzettség és korhatár nélkül, de fizikai helyszín szempontjából sincs kötöttség, ami azoknak is lehetőséget biztosít a részvételre akik nem tudnának heti kétszer Budapestre látogatni a kurzus miatt.

Bővebben: Művészlét kurzus 

Muveszletkurzusimage-113314.png

Művészlét kurzus

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Kincsekkel bővül a Picasso Múzeum

Pablo Picasso lánya a képzőművész kilenc alkotását Franciaországnak adományozta, amelyek 2022-ben kerülnek kiállításra a párizsi Picasso Múzeum nemzeti gyűjteményében - jelentette be Roselyne Bachelot kulturális miniszter. 
Vizuál ajánló

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Vizuál interjú

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Vizuál díj

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.
Vizuál hír

Jancsó Miklós előtt tiszteleg a Freeszfe Egyesület

Az Őszi Fesztivál keretében Freeszemle címmel összművészeti programsorozattal készül a Freeszfe Egyesület szeptember 27. és október 1. között, melynek középpontjában a száz éve született Jancsó Miklós szellemi öröksége áll.