Vizuál

Múzeumba járni menő! – Jön a Múzeumok Éjszakája

2022.06.15. 15:40
Ajánlom
431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján. A szervezők célja, hogy az idén húszéves eseményen részvételi rekordot döntsenek. Batta András, a Magyar Zene Háza igazgatója lapunknak beszélt a jubileumi rendezvényről.

„Az éjszaka óta a négyes és a nullás szám pörög a fejünkben, jó magyarnak lenni újra, és mindig. De most mégiscsak a kettes és a nullás számra hívnám fel a figyelmet” – fogalmazott Hoppál Péter a Magyar Zene Házában tartott sajtótájékoztatón, utalva részint a magyar futballválogatott Anglia elleni győzelmére, részint a húszéves Múzeumok Éjszakájára. Az idén június 25-én megrendezendő eseményről a kultúráért felelős államtitkár elmondta, ez a magyar kulturális intézményrendszer legnépszerűbb rendezvénye minden évben.

Mint kiemelte, a programkínálat az ország egész területén megjelenik, így képes arra, hogy a sztenderd „körön belül lévő” közönségen kívül állókat is megszólítsa. Hozzátette,

nem titkolt céljuk, hogy azokat is bevonzzák, akik egyébként nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba, és a jubileumi rendezvénnyel részvételi rekordot döntsenek.

Az eddigi legmagasabb részvételt 2019-ben, a járványt megelőző évben regisztrálták, akkor több mint négyszázezren voltak kíváncsiak az országos eseményre. „Fogjuk kézen hozzátartozóinkat, és keressük fel azt a rendezvényhelyszínt, intézményt, amelyik a lakóhelyünkhöz a legközelebb található” – mondta az államtitkár.

MuzeumokEjszakajasajtotajekoztato_9-144225.jpg

Hoppál Péter (Fotó/Forrás: Múzeumok Éjszakája)

Budapesten a kedvezményes árú felnőtt karszalagok, amelyek érvényesek az összes budapesti résztvevő intézménybe, 2200 forintba kerülnek, míg a gyermekjegyekért (6–18 éves korig) 1000 forintot kell fizetni. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. Jegyek válthatók június 12-étől a múzeumok pénztárában vagy a jegymester.hu oldalon. A karszalagok érvényesek a Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon, azonban NEM érvényesek a budapesti mentrend szerinti tömegközlekedési eszközökön.

Hoppál Péter kitért rá, az idei Múzeumok Éjszakája tematikája az Újragombolt Hagyományok, amivel azt az üzenetet kívánták megfogalmazni, miszerint az a fajta identitástükör, az a kulturális örökség és önazonosságtudat, ami a 21. században rendelkezésünkre áll, nem egy avítt, poros világ, hanem igenis tud trendi lenni. Ezt akarják megmutatni a 21. századi audiovizuális igényeknek megfelelően, izgalmas, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel, társművészetek bevonásával. Erre biztatták a résztvevő intézményeket is, hogy nyissanak az innovációk felé – tette hozzá.

Elárulta, a programkínálat idén is gyarapodott, mivel a teljes hazai kulturális intézményrendszer megmozdul erre az alkalomra.

Az idei estén 431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat, akik koncerteken, tárlatvezetéseken, interaktív eseményeken, családi programokon is részt vehetnek többek között

– hangsúlyozta az államtitkár.

2022-ben a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne Szolnok városa lesz. Szalay Ferenc polgármester ennek kapcsán elárulta, huszonhárom városi helyszínen várják változatos programok az érdeklődőket. Idén első alkalommal kilenc Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz – tette hozzá.

A 2022-es Múzeumok Éjszakája szóvivője Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó, aki elmondta, nagy örömmel vállalta a felkérést, hiszen szívesen áll olyan program mellé, amely értéket képvisel és mozgósítani tudja a fiatalságot. Mint mondta, a Múzeumok Éjszakája erre kiváló alkalom, ahol mindenki megtalálja azt, ami a legjobban érdekli, és 

így a fiataloknak is meg tudjuk mutatni, hogy múzeumba járni menő.

A sajtóeseményen bemutatták a rendezvény kedvcsináló videóját Lőrincz Tamás főszereplésével:

A programokról részletes információ a Múzeumok Éjszakája weboldalán található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely „EVENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen. Mindezeken túl az esemény Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő egy hónapban érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

A sajtótájékoztató után nyilatkozott lapunknak Batta András, a Magyar Zene Háza igazgatója: „Amikor először hallottam húsz évvel ezelőtt a Múzeumok Éjszakájáról, el nem tudtam képzelni, hogy van olyan ember, aki este hét óra után bemegy egy múzeumba. Abszolút megrökönyödtem aztán, amikor láttam, hogy az Andrássy úton és a kisföldalattin mindenki igyekszik a Városliget felé, a Szépművészeti Múzeumba. És akkor még nem is gondoltam, hogy valamikor én is a Ligetbe igyekszem majd, a Magyar Zene Házába” – fogalmazott.

A zenetörténész szerint a Múzeumok Éjszakája egy „óriási kezdeményezés”, és nagyon örül, hogy a Magyar Zene Háza is bizonyos szempontból múzeumnak minősül. „Ezt a szót azonban, hogy múzeum, nem igazán szeretem használni a mi kiállítótereinkre, mert ezek inkább élményközpontok.

Valószínűleg a múzeumok jövője is ez lesz: mindegyik élményközponttá válik.

MuzeumokEjszakajasajtotajekoztato_4-144223.jpg

Batta András (Fotó/Forrás: Múzeumok Éjszakája)

Arra a kérdésre, hogy ő személy szerint mely helyszínekre kíváncsi a leginkább, Batta András elmondta, ezek többségét feltehetően nem a Múzeumok Éjszakáján fogja meglátogatni. „Nem vagyok egy éjszakai bagoly, nappal szeretek múzeumba járni” – mondta. Az igazgató először vidéki helyszínt emelt ki, amelyet újra megnézne szívesen. „A legutolsó nagy élményem Sümeghez kötődik, a Püspöki Palotában van egy nagyon érdekes interaktív múzeum, ami egy 18. századi püspök életéről szól, tényleg olyan, mintha az ember ott lenne” – mesélte. A budapesti helyszínekről szólva pedig elmondta, bár ott volt a Szépművészeti Bosch-tárlatának megnyitóján, a nagy tömeg miatt nem tudta megnézni, valamint a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont kiállítására is kíváncsi.

Arról, hogy kinek ajánlja a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Zene Házát, azt mondta: elsősorban ugyan a gyerekeket és a családokat célozták meg, de mindenkinek érdemes ellátogatni, azoknak is, akik a Ligetben sétálva csak egy kis időre néznének be,

hiszen ez a Magyar Zene Háza lényege: hogy beépül a városligeti sétába. Beépül az életbe.

Fejléckép: Múzeumok Éjszakája (Fotó/forrás: Múzeumok Éjszakája Facebook-oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Műanyag égbolt lett a legjobb film a strasbourgi sci-fi fesztiválon

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta a legjobb európai filmnek járó Ezüst Méliès-díjat vehette át, az alkotópáros így versenybe szállhat az Arany Méliès-díjért is. Az elismerésre Madarász Isti is esélyes. 
Vizuál interjú

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 
Vizuál gyász

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Vizuál interjú

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.