Vizuál

Múzeumi Negyed + Fotó

2011.08.15. 12:07
Ajánlom
A Mai Manó Ház és a Magyar Nemzeti Múzeum érdekes fotós kiállításokkal várta (volna) a nagyérdeműt.

Említettük már, hogy a Múzeumi Negyednek nem voltak éppen kánaáni körülmények biztosítva a Szigeten - de látható, hogy a szervezők igyekeznek lehetőséget biztosítani a kiállító különítménynek és ez mindenképpen becsülendő. A Nagyszínpad mögötti térben a zajszint körülbelül tízszer magasabb, mint amilyen a tavalyi területen volt, látogatók viszont inkább bepillanthatnak hébe-hóba. A Hungarikum Falu és a WAMP között meghúzódó negyed talán jobb helyen lett volna (szomszédjaival együtt, ha már) a mi bázisunk, a piros pacákkal jelzett művészeti helyszín területén. Mindenesetre működtek a sátrak, a kiállító múzeumok mind készültek programokkal és a kínálkozó puffok és a fák árnyéka is kifejezetten pozitívan hatott. 

A Magyar Fotográfusok Háza, vagyis a Mai Manó az éppen futó és szeptember 11-ig megtekinthető Budapest Pozitív című kiállítást igyekezett bemutatni, melyet a Budapest Fotográfia Ösztöndíj tíz éves évfordulója alkalmából rendezett. Mindemellett Laczkó Péter az argentotípia eljárását és a fényképezőgép korabeli (körülbelül 1840-es évek) fotókat készített volna a vállalkozó kedvű szigetlakókról - ha az idén debütáló metapay kártyás fizetési módra lett volna lehetőség. Ez ugyan elmaradt, a technikát mégis bárkinek szívesen bemutatta a fényképész, ahol a síkfilmnegatívról a kamerán keresztül készül pozitív kép. Egy másik régi technológia megismerésére is volt lehetőség, Zalka Imre tolmácsolásában - ő direkt pozitív felvételi technikával, vagyis ambrotípiaval készített felvételeket.

A körülbelül három lépésnyire tanyázó Magyar Nemzeti Múzeum sátor a Párizsban már bemutatott André Kertész Retrospektív kiállítást hirdette, amit szeptember 29. és december 31. között lehet majd megnézni. Itt a Szigeten egy mini tárlatot járhattunk be, Nagyvárosi Ikonokok - Párizs és New York Kertész nélkül címmel. Az 1920-as és 1930-as évek urbánus képei párokban függtek a sátor tetejéről és annak rendje és módja szerint külön kiállítást bemutató leírást is olvashattunk. Volt sok játék, André Kertész kvíz és a fejünk feletti idézetekből is téphettünk kedvünkre való mennyiséget. A szeptemberben nyíló nagykiállítást semmiképpen sem érdemes majd kihagyni.

2011. augusztus 10-14. 12:00-től
Hajógyári-sziget, Múzeumi Negyed
Sziget Fesztivál 2011

Bővebben: www.mnm.hu/andrekertesz és www.maimano.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.