Vizuál

Múzeumi Negyed + Fotó

2011.08.15. 12:07
Ajánlom
A Mai Manó Ház és a Magyar Nemzeti Múzeum érdekes fotós kiállításokkal várta (volna) a nagyérdeműt.

Említettük már, hogy a Múzeumi Negyednek nem voltak éppen kánaáni körülmények biztosítva a Szigeten - de látható, hogy a szervezők igyekeznek lehetőséget biztosítani a kiállító különítménynek és ez mindenképpen becsülendő. A Nagyszínpad mögötti térben a zajszint körülbelül tízszer magasabb, mint amilyen a tavalyi területen volt, látogatók viszont inkább bepillanthatnak hébe-hóba. A Hungarikum Falu és a WAMP között meghúzódó negyed talán jobb helyen lett volna (szomszédjaival együtt, ha már) a mi bázisunk, a piros pacákkal jelzett művészeti helyszín területén. Mindenesetre működtek a sátrak, a kiállító múzeumok mind készültek programokkal és a kínálkozó puffok és a fák árnyéka is kifejezetten pozitívan hatott. 

A Magyar Fotográfusok Háza, vagyis a Mai Manó az éppen futó és szeptember 11-ig megtekinthető Budapest Pozitív című kiállítást igyekezett bemutatni, melyet a Budapest Fotográfia Ösztöndíj tíz éves évfordulója alkalmából rendezett. Mindemellett Laczkó Péter az argentotípia eljárását és a fényképezőgép korabeli (körülbelül 1840-es évek) fotókat készített volna a vállalkozó kedvű szigetlakókról - ha az idén debütáló metapay kártyás fizetési módra lett volna lehetőség. Ez ugyan elmaradt, a technikát mégis bárkinek szívesen bemutatta a fényképész, ahol a síkfilmnegatívról a kamerán keresztül készül pozitív kép. Egy másik régi technológia megismerésére is volt lehetőség, Zalka Imre tolmácsolásában - ő direkt pozitív felvételi technikával, vagyis ambrotípiaval készített felvételeket.

A körülbelül három lépésnyire tanyázó Magyar Nemzeti Múzeum sátor a Párizsban már bemutatott André Kertész Retrospektív kiállítást hirdette, amit szeptember 29. és december 31. között lehet majd megnézni. Itt a Szigeten egy mini tárlatot járhattunk be, Nagyvárosi Ikonokok - Párizs és New York Kertész nélkül címmel. Az 1920-as és 1930-as évek urbánus képei párokban függtek a sátor tetejéről és annak rendje és módja szerint külön kiállítást bemutató leírást is olvashattunk. Volt sok játék, André Kertész kvíz és a fejünk feletti idézetekből is téphettünk kedvünkre való mennyiséget. A szeptemberben nyíló nagykiállítást semmiképpen sem érdemes majd kihagyni.

2011. augusztus 10-14. 12:00-től
Hajógyári-sziget, Múzeumi Negyed
Sziget Fesztivál 2011

Bővebben: www.mnm.hu/andrekertesz és www.maimano.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról.
Klasszikus

Elhunyt Ujházy László zenei szakember

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság alapító tagja volt. Halálhíréről a Magyar Narancs számolt be.
Színház

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Klasszikus

A Kertész házaspár tiszteletére alapított díjban részesült Váradi Gyula

Idén első alkalommal adták át a Kertész Imre és Kertész Magda emlékére alapított díjat, amelyet a Virtuózok felfedezettje, Váradi Gyula vehetett át.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Férje betiltotta birodalmában Grace Kelly filmjeit

Az Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, akinek élete is egy tündérmesébe illő filmre hasonlított, hiszen filmcsillagból lett valódi, monacói hercegné.
Vizuál hír

Vízipók-csodapók egy tűzfalon

Újabb házfal változott mesésen színessé a tűzfalfestő-csapatnak köszönhetően.
Vizuál ajánló

5 + 1 lírai dokumentumfilm a Verzió Filmfesztiválról

Szubjektív ajánlónkban a kedden kezdődő 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjából a lírai igénnyel készült dokumentumfilmek és egy új médium, a virtuális valóság alkotásai közül válogattunk.
Vizuál ajánló

Hányféleképpen lehet ábrázolni a valóságot? – Kibővül a Munkácsy-tárlat a Nemzeti Galériában

Újrarendezve, eddig raktárban őrzött alkotásokkal és nemzetközi művekkel kiegészítve nyílik meg november 15-én a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című új állandó tárlat, amely a valóság ábrázolásának változásait járja körül.
Vizuál magazin

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.