Vizuál

Múzeumi Negyed + Fotó

2011.08.15. 12:07
Ajánlom
A Mai Manó Ház és a Magyar Nemzeti Múzeum érdekes fotós kiállításokkal várta (volna) a nagyérdeműt.

Említettük már, hogy a Múzeumi Negyednek nem voltak éppen kánaáni körülmények biztosítva a Szigeten - de látható, hogy a szervezők igyekeznek lehetőséget biztosítani a kiállító különítménynek és ez mindenképpen becsülendő. A Nagyszínpad mögötti térben a zajszint körülbelül tízszer magasabb, mint amilyen a tavalyi területen volt, látogatók viszont inkább bepillanthatnak hébe-hóba. A Hungarikum Falu és a WAMP között meghúzódó negyed talán jobb helyen lett volna (szomszédjaival együtt, ha már) a mi bázisunk, a piros pacákkal jelzett művészeti helyszín területén. Mindenesetre működtek a sátrak, a kiállító múzeumok mind készültek programokkal és a kínálkozó puffok és a fák árnyéka is kifejezetten pozitívan hatott. 

A Magyar Fotográfusok Háza, vagyis a Mai Manó az éppen futó és szeptember 11-ig megtekinthető Budapest Pozitív című kiállítást igyekezett bemutatni, melyet a Budapest Fotográfia Ösztöndíj tíz éves évfordulója alkalmából rendezett. Mindemellett Laczkó Péter az argentotípia eljárását és a fényképezőgép korabeli (körülbelül 1840-es évek) fotókat készített volna a vállalkozó kedvű szigetlakókról - ha az idén debütáló metapay kártyás fizetési módra lett volna lehetőség. Ez ugyan elmaradt, a technikát mégis bárkinek szívesen bemutatta a fényképész, ahol a síkfilmnegatívról a kamerán keresztül készül pozitív kép. Egy másik régi technológia megismerésére is volt lehetőség, Zalka Imre tolmácsolásában - ő direkt pozitív felvételi technikával, vagyis ambrotípiaval készített felvételeket.

A körülbelül három lépésnyire tanyázó Magyar Nemzeti Múzeum sátor a Párizsban már bemutatott André Kertész Retrospektív kiállítást hirdette, amit szeptember 29. és december 31. között lehet majd megnézni. Itt a Szigeten egy mini tárlatot járhattunk be, Nagyvárosi Ikonokok - Párizs és New York Kertész nélkül címmel. Az 1920-as és 1930-as évek urbánus képei párokban függtek a sátor tetejéről és annak rendje és módja szerint külön kiállítást bemutató leírást is olvashattunk. Volt sok játék, André Kertész kvíz és a fejünk feletti idézetekből is téphettünk kedvünkre való mennyiséget. A szeptemberben nyíló nagykiállítást semmiképpen sem érdemes majd kihagyni.

2011. augusztus 10-14. 12:00-től
Hajógyári-sziget, Múzeumi Negyed
Sziget Fesztivál 2011

Bővebben: www.mnm.hu/andrekertesz és www.maimano.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Klasszikus

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Jazz/World

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Fidelio Tours

A fürdődivat történelmét mutatja be a német bikinimúzeum

A Bad Rappenau-i BikiniArt Museumban a látogatók a gyapjúból készült magasan zárt fürdőkosztümtől a nagyon apró kétrészesig megismerhetik a fürdőruhák több mint száz éves múltját 1880-tól napjainkig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.
Vizuál gyász

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Vizuál hír

Görögország visszaköveteli a Parthenón szobrait

Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre - mondta el a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Lina Mendoni kulturális miniszter.
Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.