Vizuál

Múzeumként nyílt újra Szaddám Huszein egykori palotája

2016.09.29. 12:26
Ajánlom
A szeptember 27-i megnyitó egy kicsit hektikusra sikerült, mivel a projektre szánt pénz elfogyott, így csak egy termet nyitottak meg. Az eseményen Busztin György, az ENSZ-főtitkár helyettes iraki különmegbízottja is beszédet mondott - számolt be a news.artnet.com.

Szaddám Huszein egykori palotája Irak délkeleti részén, Bászrában található, amelyet most múzeummá alakítottak; egy, a területről származó antik gyűjteményt állítottak ki, melynek bizonyos részei egészen az i. e. 400-ig nyúlnak vissza. 

A palotát egy ideig a brit hadsereg használta kantinként az amerikaiak Irak elleni 2003-as inváziója után. Qahtan al-Obaid, a Bászrai Múzeum igazgatója azóta próbálta megnyerni magának, és persze egy új múzeum alapításának a központi kormányzatot, mely végül 2010-ben zöld utat adott a kezdeményezésnek. Újabb hat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy most, 2016-ban végre megnyílhasson az új múzeum.

لا نبالغ اذا قلنا بأنه من اسعد الايام التي مرت على البصرة منذ سنوات طويلة ... اعادة افتتاح متحف المدينة وبحجم اكبر من السابق يمثل خطوة مهمة في مجال حفظ تراث وحضارة الاقوام التي عاشت على ارض البصرة وتمرير هذه المعلومات الى الاجيال الجديدة. ماتم افتتاحه اليوم يمثل المرحلة الاولى وستليها مراحل لاحقة تشمل قاعات بتقنيات متطورة. متحف البصرة و ابتداءاً من اليوم يعلن عن استقبال الزوار من الساعة الـ 9 صباحاً وحتى الساعة الـ 1:30 ظهراً، من يوم الاحد وحتى الخميس من كل اسبوع. شكراً للمملكة المتحدة البريطانية وللاستاذ قحطان العبيد مدير اثار البصرة ( الذي ساهم بطرح الفكرة على الجانب البريطاني واحد الذين ساهموا بأنظمام الاهوار لقائمة التراث العالمي ) ولكل من ساهم بانجاز هذا الصرح . #Basra #Basra_Museum

البصرة للاعلانات الالكترونيه (@basra_screen) által közzétett fénykép,

Az igazgató az AP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta; reméli, hogy a helyszínválasztás segít majd a civilizációt és emberséget a diktatúra és zsarnokság helyére állítani.

Busztin György, az ENSZ-főtitkár helyettes iraki különmegbízottja elmondta; „a múzeum megnyitása rávilágít a kulturális örökségek megőrzésének fontosságára egy olyan gyorsan fejlődő városban, mint Bászra, valamint az egyensúlyra, melyet meg kell teremteni múlt, jelen és jövő között.”

Az Art Newspaper szerint a múzeum szeptember 27-i megnyitója egy kicsit hektikusra sikeredett; a gyűjtemény nagy része még egy héttel a megnyitó előtt is Bagdadban volt, és csak egy termet nyitottak meg, mert kifogytak a pénzből. A hozzávetőleges költség egyébként 750.000 dollár volt.

                    

Az első szekció Bászra történelmét meséli el i. e. 300-tól a 19. századig. Az intézmény az elkövetkező években még három szekciót szeretne nyitni Sumerról, Babilonról és Asszíriáról, melyek mind a mai Irak területén helyezkedtek el. A múzeum még 585.0000 dollárral tervez.

A kormány eredetileg 3 millió dollárt jelölt ki a projektre, amiből aztán nem lett semmi. Végül a Bászra Múzeum Brit barátai ( UK's Friends of Basrah Museum) alapítvány gyűjtötte össze a múzeum megnyitásához szükséges pénz legnagyobb részét, melyet többek között a BP olajcég adományozott. A British Museum szintén támogatta a projektet; az anyagiak mellett 2008-tól kurátori támogatással is segítenek az új múzeumnak.

                   

Bászra nagy reményeket fűz a múzeumhoz, az országban tapasztalható káosz ellenére is. A város előző múzeumát az 1991-es öbölháború során kifosztották, majd 2003-ban ismét megrongálták. A békétlenség tovább folytatódott, amikor Mudhar Abd Alhayt, az előző igazgatót 2005-ben megölték.

Al-Obaid szerint a térség most viszonylag biztonságos, és az ISIS-től sem kell tartani a régióban. Mindezek ellenére azért fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben, a múzeumot acél kapukkal és megerősített ablakokkal védik.

                    

„A közelmúltban Irak gazdag kulturális öröksége sokat szenvedett” – tette hozzá Busztin. „De ma azért vagyunk itt, hogy ünnepeljük az irakiak és a nemzetközi kulturális közösség bátorságát és erőfeszítését, hogy egységet alkottak ennek a különleges és egyedi örökségnek a megvédése érdekében”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.