Vizuál

Múzeumok a Sziget Fesztiválon

2010.08.12. 14:55
Ajánlom
Tetemes számú múzeum képviselteti magát a Sziget Fesztiválon, ráadásul kedvezményes belépőt kínálnak augusztus végéig minden fesztivállátogatónak.

A SZIGETen a Múzeumi Negyed biztosít szórakozást a kiállításokat kedvelőknek. Az Óbudai-sziget déli felén egy fehér sátrakból álló utca várja az érdeklődőket, gyakran kreativitásra ösztönző feladatokkal, totókkal és sok nyereménnyel.

A Néprajzi Múzeum stábja fényvisszaverő kitűzők,  karkötők, medálok készítésére biztatja a látogatókat, kapcsolódva a (M)ilyenek a finnek? című kiállításhoz, a nemzet motívumaival; három színes dobozban pedig kisfilmek forognak népi munkákról és hagyományokról. Emellett egy érdekes játékra hívják föl az arra járókat, melynek lényege, hogy a kifüggesztett kiállítástárgyak képeiről tippeljék meg, mi lehet az, honnan származik, és hogyan tehetett szert rá a múzeum. Aki írt a táblára, elolvashatja a tárgyak eredetét és funkcióját, illetve megmosolyoghatja a többiek szórakoztató felvetéseit. Stílszerűen szalmazsákokból álló pihenőrészt helyeztek el, ahol bármelyik arrajáró lepihenhet.

Plakátot és belépőjegyet nyerhet az, aki helyesen tölti ki a Magyar Nemzeti Galéria kérdéssorát, melyhez segédanyagokat is biztosítanak. Az ambiciózusabb rejtvényfejtőket híres festmények apróbb részeivel várják, amit egy nagy lapra ragasztva saját festménnyé lehet kiegészíteni. Aki pihenni szeretne, az megteheti óriási foteleken, amik régebbi molinókkal vannak borítva, vagy fotózkodhat festmények mögé bújva, arcát a kép közepéből kidugva.

Látványos feladatokat hozott a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma is, ahol a különleges hajtogatható színezőtől kezdve a totón át a célbadobásig sokminden található, és természetesen saját képet is készíthet a vállalkozó kedvű a névadó művész elemeiből. Jutalomként hűtőmágnes, képeslap, belépőjegy jár. Itt mutatkozik be először a Hass, Alkoss...KLIMTELJ! című pályázat, melyre az elkövetkező kiállításuk kapcsán bármilyen munkát várnak, ami a szecesszió mesteréhez kapcsolódik. A legötletesebb dolog pedig a múlt századok és a modern kor festőinek bronz és ezüst színú küzdőtere, egy igazi csocsóasztal.

Nevükhöz hűek a  Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói, akik rengeteg játékkal készültek. Költők dominója képpel, verssorokkal és személyekre vonatkozó idézetekkel; összepárosítandó kiskori képek a jól ismert felnőttkoriakkal, Benedek Elek mese és illusztrációjának puzzleja, fordított címek, és még rengeteg feladat várja az oda látogatókat, amik irodalmiak, és vizuálisan is megmozgatnak. Felállítottak két érintőképernyőt, ahol a Nyugat korának kávézói tekinthetőek meg leírásokkal és képekkel, meghallgathatóak a költők saját versükkel, vagy az említett újságban megjelent zenei kritikák olvashatóak az adott zene hallgatása közben. Jutalom itt is jár minden lelkes résztvevőnek.

A Magyar Fotográfusok Háza, vagyis a Mai Manó Ház két igen ritka fotókészítési technikát mutat be. Akik vállalják, készíttethetnek képet a vándorfényképészek stílusában, vagy vehetnek saját camera obscurát, mellyel fordítva láthatják a világot.

A néhány példán kívül sokkal több múzeum várja a kíváncsiskodókat, hogy saját készítésű vásárfiával vagy 2010-es emlékkel térhessen haza mindenki, aki erre is vágyik a feltöltődés mellett.

Tekintsék meg tavalyi videóinterjúnkat is!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A négyzetrácsos papírtól a virtuális valóságig – A hálózati vizualizáció története dióhéjban

Bár jelenleg zárva tart a Ludwig Múzeum, így a Barabási Albert-László hálózatkutatói munkásságának vizualizációs anyagát bemutató kiállítás is, jó hír, hogy a mielőbbi újranyitás reményében a múzeum március végéig meghosszabbította a tárlatot. Addig is, amíg újra személyesen átélhetjük a tudomány és a művészet találkozásának varázsát, ismerkedjünk meg a hálózati vizualizáció fejlődéstörténetével.
Vizuál hír

Firenzében díjazták Lakos Nóra filmjét

Lakos Nóra HAB című alkotása nyerte a nagy múltú firenzei Cinema e Donne nemzetközi filmfesztivál legjobbjának járó Gilda-díjat.
Vizuál magazin

Aki egyszer legyőzte Chuck Norrist – ma lenne 80 éves Bruce Lee

Alig néhány szerep fűződik a nevéhez, Bruce Lee-t azonban a legnagyobbak között tartja számon a filmipar. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy harcművészként, színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is megállta a helyét. Mindössze 32 éves volt, amikor elhunyt, halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Színház az egész

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az idén 85 éves Törőcsik Mariról mesél.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen érkezik Johnny Depp helyére a Legendás állatok és megfigyelésük folytatásában

Miután a Warner Bros. Filmstúdió megvált a bántalmazás miatt botrányba keveredő Johnny Depptől, a rajongók a közösségi médiában követelték a színész visszavételét. A stúdió azonban nem engedett a nyomásnak és csütörtökön bejelentette: Mads Mikkelsen veszi át Grindelwald szerepét a Legendás állatokban.