Vizuál

Múzeumok a Sziget Fesztiválon

2010.08.12. 14:55
Ajánlom
Tetemes számú múzeum képviselteti magát a Sziget Fesztiválon, ráadásul kedvezményes belépőt kínálnak augusztus végéig minden fesztivállátogatónak.

A SZIGETen a Múzeumi Negyed biztosít szórakozást a kiállításokat kedvelőknek. Az Óbudai-sziget déli felén egy fehér sátrakból álló utca várja az érdeklődőket, gyakran kreativitásra ösztönző feladatokkal, totókkal és sok nyereménnyel.

A Néprajzi Múzeum stábja fényvisszaverő kitűzők,  karkötők, medálok készítésére biztatja a látogatókat, kapcsolódva a (M)ilyenek a finnek? című kiállításhoz, a nemzet motívumaival; három színes dobozban pedig kisfilmek forognak népi munkákról és hagyományokról. Emellett egy érdekes játékra hívják föl az arra járókat, melynek lényege, hogy a kifüggesztett kiállítástárgyak képeiről tippeljék meg, mi lehet az, honnan származik, és hogyan tehetett szert rá a múzeum. Aki írt a táblára, elolvashatja a tárgyak eredetét és funkcióját, illetve megmosolyoghatja a többiek szórakoztató felvetéseit. Stílszerűen szalmazsákokból álló pihenőrészt helyeztek el, ahol bármelyik arrajáró lepihenhet.

Plakátot és belépőjegyet nyerhet az, aki helyesen tölti ki a Magyar Nemzeti Galéria kérdéssorát, melyhez segédanyagokat is biztosítanak. Az ambiciózusabb rejtvényfejtőket híres festmények apróbb részeivel várják, amit egy nagy lapra ragasztva saját festménnyé lehet kiegészíteni. Aki pihenni szeretne, az megteheti óriási foteleken, amik régebbi molinókkal vannak borítva, vagy fotózkodhat festmények mögé bújva, arcát a kép közepéből kidugva.

Látványos feladatokat hozott a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma is, ahol a különleges hajtogatható színezőtől kezdve a totón át a célbadobásig sokminden található, és természetesen saját képet is készíthet a vállalkozó kedvű a névadó művész elemeiből. Jutalomként hűtőmágnes, képeslap, belépőjegy jár. Itt mutatkozik be először a Hass, Alkoss...KLIMTELJ! című pályázat, melyre az elkövetkező kiállításuk kapcsán bármilyen munkát várnak, ami a szecesszió mesteréhez kapcsolódik. A legötletesebb dolog pedig a múlt századok és a modern kor festőinek bronz és ezüst színú küzdőtere, egy igazi csocsóasztal.

Nevükhöz hűek a  Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói, akik rengeteg játékkal készültek. Költők dominója képpel, verssorokkal és személyekre vonatkozó idézetekkel; összepárosítandó kiskori képek a jól ismert felnőttkoriakkal, Benedek Elek mese és illusztrációjának puzzleja, fordított címek, és még rengeteg feladat várja az oda látogatókat, amik irodalmiak, és vizuálisan is megmozgatnak. Felállítottak két érintőképernyőt, ahol a Nyugat korának kávézói tekinthetőek meg leírásokkal és képekkel, meghallgathatóak a költők saját versükkel, vagy az említett újságban megjelent zenei kritikák olvashatóak az adott zene hallgatása közben. Jutalom itt is jár minden lelkes résztvevőnek.

A Magyar Fotográfusok Háza, vagyis a Mai Manó Ház két igen ritka fotókészítési technikát mutat be. Akik vállalják, készíttethetnek képet a vándorfényképészek stílusában, vagy vehetnek saját camera obscurát, mellyel fordítva láthatják a világot.

A néhány példán kívül sokkal több múzeum várja a kíváncsiskodókat, hogy saját készítésű vásárfiával vagy 2010-es emlékkel térhessen haza mindenki, aki erre is vágyik a feltöltődés mellett.

Tekintsék meg tavalyi videóinterjúnkat is!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Plusz

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Vizuál ajánló

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Vizuál hír

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.
Vizuál ajánló

Filmek a valóságról, a művészet erejével – januárban jön a 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A jubileumi szemlén a közönség több mint kétszáz vetítésen vehet részt Budapesten, illetve tíz másik nagyvárosban. A legizgalmasabb hazai és nemzetközi dokumentumfilmek mellett az alkotókkal és szakértőkkel is találkozhatunk a fesztivál során. 
Vizuál ajánló

A művészet és az etnográfia termékeny találkozása a Néprajzi Múzeumban

November 30-án megnyílt A kétely felfüggesztése című új, kortárs képzőművészeti kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A kiállítótérben a néprajz és a kortárs művészet kérdései, válaszai, képviselői keresztezik egymást.