Vizuál

Múzeumok a Sziget Fesztiválon

2010.08.12. 14:55
Ajánlom
Tetemes számú múzeum képviselteti magát a Sziget Fesztiválon, ráadásul kedvezményes belépőt kínálnak augusztus végéig minden fesztivállátogatónak.

A SZIGETen a Múzeumi Negyed biztosít szórakozást a kiállításokat kedvelőknek. Az Óbudai-sziget déli felén egy fehér sátrakból álló utca várja az érdeklődőket, gyakran kreativitásra ösztönző feladatokkal, totókkal és sok nyereménnyel.

A Néprajzi Múzeum stábja fényvisszaverő kitűzők,  karkötők, medálok készítésére biztatja a látogatókat, kapcsolódva a (M)ilyenek a finnek? című kiállításhoz, a nemzet motívumaival; három színes dobozban pedig kisfilmek forognak népi munkákról és hagyományokról. Emellett egy érdekes játékra hívják föl az arra járókat, melynek lényege, hogy a kifüggesztett kiállítástárgyak képeiről tippeljék meg, mi lehet az, honnan származik, és hogyan tehetett szert rá a múzeum. Aki írt a táblára, elolvashatja a tárgyak eredetét és funkcióját, illetve megmosolyoghatja a többiek szórakoztató felvetéseit. Stílszerűen szalmazsákokból álló pihenőrészt helyeztek el, ahol bármelyik arrajáró lepihenhet.

Plakátot és belépőjegyet nyerhet az, aki helyesen tölti ki a Magyar Nemzeti Galéria kérdéssorát, melyhez segédanyagokat is biztosítanak. Az ambiciózusabb rejtvényfejtőket híres festmények apróbb részeivel várják, amit egy nagy lapra ragasztva saját festménnyé lehet kiegészíteni. Aki pihenni szeretne, az megteheti óriási foteleken, amik régebbi molinókkal vannak borítva, vagy fotózkodhat festmények mögé bújva, arcát a kép közepéből kidugva.

Látványos feladatokat hozott a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma is, ahol a különleges hajtogatható színezőtől kezdve a totón át a célbadobásig sokminden található, és természetesen saját képet is készíthet a vállalkozó kedvű a névadó művész elemeiből. Jutalomként hűtőmágnes, képeslap, belépőjegy jár. Itt mutatkozik be először a Hass, Alkoss...KLIMTELJ! című pályázat, melyre az elkövetkező kiállításuk kapcsán bármilyen munkát várnak, ami a szecesszió mesteréhez kapcsolódik. A legötletesebb dolog pedig a múlt századok és a modern kor festőinek bronz és ezüst színú küzdőtere, egy igazi csocsóasztal.

Nevükhöz hűek a  Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói, akik rengeteg játékkal készültek. Költők dominója képpel, verssorokkal és személyekre vonatkozó idézetekkel; összepárosítandó kiskori képek a jól ismert felnőttkoriakkal, Benedek Elek mese és illusztrációjának puzzleja, fordított címek, és még rengeteg feladat várja az oda látogatókat, amik irodalmiak, és vizuálisan is megmozgatnak. Felállítottak két érintőképernyőt, ahol a Nyugat korának kávézói tekinthetőek meg leírásokkal és képekkel, meghallgathatóak a költők saját versükkel, vagy az említett újságban megjelent zenei kritikák olvashatóak az adott zene hallgatása közben. Jutalom itt is jár minden lelkes résztvevőnek.

A Magyar Fotográfusok Háza, vagyis a Mai Manó Ház két igen ritka fotókészítési technikát mutat be. Akik vállalják, készíttethetnek képet a vándorfényképészek stílusában, vagy vehetnek saját camera obscurát, mellyel fordítva láthatják a világot.

A néhány példán kívül sokkal több múzeum várja a kíváncsiskodókat, hogy saját készítésű vásárfiával vagy 2010-es emlékkel térhessen haza mindenki, aki erre is vágyik a feltöltődés mellett.

Tekintsék meg tavalyi videóinterjúnkat is!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Vizuál

Banksy engedély nélküli kiállítása látható Bécsben

Már több mint egymillióan látták a „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című vándorkiállítást, amely most Bécsben látható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be 150 graffiti, fénykép, szobor és installáció reprodukciója mentén – szigorúan engedély nélkül.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Tragikus körülmények között elhunyt Frank Vallelonga Jr., a Zöld könyv színésze

Feltehetően drogtúladagolás miatt vesztette életét a színész, akinek holttestét egy autóból dobták ki New Yorkban, egy gyárépület közelében. A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a térfigyelő kamerák felvételei alapján. Vallelonga 60 éves volt.
Vizuál

Az érem két oldala – kritika A veszélyes lehet a fagyi című filmről

Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje látszólag egy ikerpár problémás kapcsolatáról szól, azonban mélyebbre tekintve ennél jóval sokrétűbb alkotásról van szó. Abszurd doppelgänger-történetként, illetve hétköznapi életválságokkal foglalkozó, szociális drámaként éppúgy megállja a helyét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál hír

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.
Vizuál ajánló

Jó hír a dokumentumfilmek szerelmeseinek: januárban jön a 9. BIDF

Január 21. és 29. között rendezik meg a 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF), amelyen mintegy kétszáz vetítéssel, sokszoros díjnyertes, a valóságot a művészettel ötvöző filmekkel várják a közönséget.
Vizuál ajánló

Banksy engedély nélküli kiállítása látható Bécsben

Már több mint egymillióan látták a „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című vándorkiállítást, amely most Bécsben látható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be 150 graffiti, fénykép, szobor és installáció reprodukciója mentén – szigorúan engedély nélkül.