Vizuál

Múzeumok Éjszakája - A zsákban minden jó

2012.06.24. 07:04
Ajánlom
Pont egy hete vasárnap aludhatott sokáig az, aki kedélyesen végig mulatozta a Múzeumok Éjszakáját. Persze a mókából mi sem maradtunk ki. Teli buszok, drága perec, kultúr dzsembori - erősen szubjektív budapesti beszámolónk következik.

Meg anyu és apu is
A dolgozó nép és a szokásos bölcsész-sereg mellett úgy este tízig igazán sokféle korcsoport képviseltette magát a városban. Ugyan jellemző volt az is, ahogyan egy kislány az Andrássyn robogó múzeumbuszon a szemében őszinte félelemmel rángatta anyja kezét ("kérlek, kérlek mama, oda már menjünk be"), a Múzeumok Éjszakáján valóban mindenki megtalálhatta a magának valót. Ez legalább annyira semmitmondó, mint ahogyan egy mosópor meg intelligens, de alapvetően tényleg így van és ez jó dolog.

A rengeteg, többnyire saját kreativitásból megoldott program és az olcsó jegy kombinációja mellett tehát pár tízezer emberrel pörgött a jubileumi éjszaka. Segíthetett a már bejáratott név mellett a jó idő (ami a múzeumi zárt kockák ellenére sem elhanyagolható tényező), vagy például a csodás EB-faktor is (sokan amúgy is a városban nézték a meccseket). De nem is ez a lényeg. Ha nekiestünk a Múzeumok Éjszakáján Budapestnek, a problémák behatárolhatóak voltak a "sokat álltam sorban és nem jutottam be", a "900 forint egy fél literes víz és egy perec" és az "alig kaptam levegőt a buszon" tengelyen. A többi ezerféle program miatt pedig szimplán lehetett örvendezni, igaz, a tömegrendezvény feelingből adódóan nem feltétlenül a műkedvelőknek.

Iparművészeti Múzeum
Az Ipar Londonból érkező nyári highlight kiállításához (Művészet mindenkinek - A Victoria & Albert Museum) kötötte a programjait. Londonhoz, tudják: fish & chips, egy csésze tea, rossz kaja, még rosszabb idő és az a bizonyos Mary Poppins. A látogatható kiállítások és az angol háttér mellé még az Olimpia is kapóra jött (volt például beszélgetés olimpikonokkal, Big Ben teaház, Camden Town piactér, minigolf), de a magunk részéről itt Nádasdy Ádámnak örültünk, és nem csak mi. Aki a tanár úrra volt kíváncsi, de nem volt pontos, már nem fért be a terembe - mivel sokan jártak így, az előadását megtartotta még egyszer.

Másodjára volt szerencsénk meghallgatni a címénél messze érdekesebb Tárgyak, helyek, szavak - angol dolgok a műfordításban című előadást, ami a reáliák (vagyis egy adott idő és tér ismert dolgai) fordítási nehézségéről szólt. Nádasdy a problémát egy példával foglalta össze: ha az eredeti mondatunk szerint például "egy szamuráj tofut evett este", azt akár úgy is lefordíthatjuk, hogy "a katona megvacsorázott". Az élet tehát egyfelől igazán sokféle, másfelől pedig tulajdonképpen mindig és mindenhol ugyanolyan. Már Shakespeare is tudta.

Magyar Nemzeti Galéria (Budai várnegyed)
Gyalogosan a Múzeumok Éjszakáján a legfőbb helyszínek között leggyorsabban múzeumbuszokkal lehetett közlekedni. A hat körjárat este hattól hajnali kettőig, általában fullra töltve közlekedett, ami aláadott a nyári fesztivál hangulatnak. Pestről a Lánchídon átvonuló és a várba felevickélő rendíthetetlen buszokból, ha az ember nem a másik karjába vagy rosszabb esetben arcába fúródva múlatta az időt, igazán pazar látvány nyílt. A várnegyedben aztán akár az egész estét is el lehetett tölteni. Andalogva, koncertet hallgatva, szakmázva, színházat nézve, a gyereket az arcfestéses programra hozva, a töki pomposokon áthaladva az MNG-be bejutva. Többek között.

Programra kezdés után érkezni megint nem volt jó taktika: aki a MOME textiltervező szakán 2012-ben végzettek divatbemutatóját kereste, végig bumlizhatott mindenféle összekötő folyosón, amíg elért a végcélhoz. Itt a rendkívül leleményes dekoráció miatt (mennyezet alatt átívelő anyagok) oldalról nemigen, fentről pedig csak bizonyos pontokról lehetett valamit látni. Aki viszont jó helyet talált, valóban hordható ruhákból is láthatott párat, ami igazán üdítő felfedezés volt.

Éjszaka a múzeumon kívül
A Petőfi Irodalmi Múzeumban a TÁP Színház Vajdai Vili vezette Abszurd kert című, az Örkény-kiállításhoz kapcsolódó félóránkénti (állítólag előre betelt) csoportos sétáját fájdalommal hagytuk ki, hogy a Hősök terén úgy éjfél körül már lanyha woodstock hangulat fogadjon. Ingyen sör mellett a múzeumi lépcsők előtt, mögött és alatt fellelhető kedélyes társaságok már inkább kint, mint bent folytatták az estét. A karszalaggal pedig még mindig annyi kiállítást lehetett végignézni, hogy csuda, de többen lehettek úgy vele, hogy hagyják a késő reneszánszról való filozofálást inkább egy másik alkalomra. Tisztelet a kivételnek.

Mostanra több mint 120 város tart Múzeumok Éjszakáját, többnyire ugyanazon az elven (egy város múzeumai egy estén keresztül hosszan tartanak nyitva különböző extra programok mellett). A Long Night of Museums vagy Night of Museums néven ismert ötlet 1997-es berlini indulása óta egész Európában sikeresen terjedt el, nagyon ügyesnek kellett volna tehát lennünk, hogy nálunk ne jöjjön be.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Vizuál interjú

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.
Vizuál magazin

Kávéba öntött művészet

A tavalyi Mizo Art Coffee népszerűségén felbuzdulva a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ismét festők alkotásaival teszi élvezetesebbé a kávézást, a Mizo Coffee Selection új, limitált kollekciójában 30 festmény kapott helyet.