Vizuál

Múzeumok Éjszakája: "Idén sem lesz hiány fantáziadús programokból"

2012.06.12. 07:03
Ajánlom
Idén Budapesten és vidéken egyaránt június 16-án rendezik meg a nyár egyik legnagyobb hazai kulturális rendezvényét, a jubileumi 10. Múzeumok Éjszakáját. A hajnalba nyúló esemény programkínálatáról Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkárral beszélgettünk.

- Az első, 2004-es Múzeumok Éjszakája óta mind a résztvevő intézmények száma, mind pedig a látogatók száma a kilencszeresére nőtt. Ön szerint mi a titka a brand sikertörténetének?

- Ez a rendezvény egyedülálló lehetőséget biztosít a múzeumok és a közgyűjtemények számára ahhoz, hogy a tárlataikat egy teljesen új kontextusban gondolják újra és a művészeti ágazatok közötti határterületeket megkeresésével egy olyan aspektusból mutassák be őket, melyek felkeltik és fenntartják a látogatók érdeklődését. Idén ez a kínálat Budapesten és vidéken összesen 218 kulturális intézmény programjait foglalja magába, egyetlen éjszakába sűrítve szinte mindazt, amit a kultúra adni képes.

- 2012-ben arányaiban húsz százalékkal csökkent a múzeumokra jutó állami finanszírozás aránya az előző évekhez képest. Miért pont a Múzeumok Éjszakája az a rendezvény, ami továbbra is kiemelt helyen szerepel az államilag támogatott kulturális rendezvények sorában?

- A múzeumok és a közgyűjtemények helyzetét a nehéz költségvetési helyzet dacára is a kultúra kiemelt részének tartjuk és lehetőségeinkhez mérten ezt meg is próbáljuk megjeleníteni, jelen esetben a Múzeumok Éjszakája rendezvénnyel. Nehéz gazdasági helyzet esetén ugyanis még inkább szükség van arra, hogy a kulturális intézmények a látogatók számával növeljék a bevételüket. Továbbá elementáris érdeknek tartom, hogy kulturális értékeinket szélesebb körben is megismertessük és ezáltal hozzájáruljunk, hogy az emberek szeressenek múzeumba járni.

- Az este során fellép Caramel, a 30Y, Harcsa Vera és Szalóki Ági és Hegedűs Endre zongoraművész vagy Dresh Mihály. Nem tartanak attól, hogy ezek a programok kontraproduktív módon épp, hogy elvonják az odalátogatók figyelmét a múzeumok tárlatairól?

- Épp ellenkezőleg, úgy gondolom, hogy ezek a programok hatalmas vonzerőt rejtenek magukban. Bár ugyanakkor nagyon nehéz kimutatni, hogy ez a rendezvény pontosan milyen hatást gyakorol a múzeumlátogatási szokásokra. A megyei múzeumok látogatottsága például az elmúlt öt-hat évben jelentősen csökkent. Kérdés, hogy ez a tendencia a Múzeumok Éjszakája megrendezése nélkül mennyivel esett volna vissza. Attól tartok, a rendezvény által képviselt attitűd nélkül ez egy drasztikusabb arány lenne.

- Idén a helyszínek listájához többek a Törley Látogatóközpont, a Herendi Porcelánmúzeum, a fertődi Eszterházy-kastély és a Puskás Ferenc Stadion is csatlakozott. Az új helyszínek egyben új programstruktúrát is magukkal hoztak?

- A 21. század múzeumának egyik kiindulási pontja, hogy múzeum nemcsak egy kiállítást jelent, hanem egy olyan társadalmi funkciókat is ellátó közösségi teret, amiben éppúgy elférnek családi és gyermekprogramok, mint az ifjúsági koncertek és minden más zenei produkció. Ezt a koncepciót idén számos helyszínrendező intézmény képviselte, fantáziadús programokból tehát idén sem lesz hiány ezen az estén: az ELTE Füvészkertben húsevő növényeket lehet majd etetni, míg az Állatorvos-történeti Gyűjtemény látogatói az ismeretterjesztő előadások mellett állatokhoz fűződő legmélyebb félelmeikre is választ kaphatnak: többek között arra is, hogy tényleg a hajunkba gabalyodik-e a denevér, vagy hogy pontosan mi lehet az oka a csúszómászóktól való félelmünkenk. A Puskás Ferenc Stadion június 16-án nyílt napot is tart, amikor is a legendás futballpálya gyepszőnyegén profi kapusoknak rúghatják majd a tizenegyeseket az odalátogatók. Természetesen nem kell a fővárosban maradnunk, ha izgalmas programmal szeretnénk elütni a szombat estét. Baján boszorkányszombattal, Békéscsabán betyározással, Székesfehérváron lovagi tornával, Nagykanizsán pedig kincskereső kalandtúrával is készülnek a szervezők.

- A rendezvény honlapján az eseményekről való tájékozódást programösszeállító alkalmazás segíti. Ön melyik programokat válogatná bele mindenképp az online tervezőjébe?

- A fertődi helyszínt semmi esetre sem hagynám ki. A Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnája ez alkalommal a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyba költözik, ahol is hazánk egyik legjelentősebb klasszikus zenei fesztiváljaként számon tartott Régi Zenei Napok nyitókoncertjén is látható lesz. A 18. században Mária Terézia úgy tartotta, hogy ha igazán jó koncerten szeretnénk részt venni, akkor mindenképp az Esterházy-kastélyba kell utaznunk. Ez a Múzeumok Éjszakáján sem lesz másképp. Megérné például még ellátogatni a Budapesti Fesztiválzenekar lépcsős koncertjére is a Szépművészeti Múzeumnál. A koncert pontban este hatkor fog kezdődni és interaktív játék is kapcsolódik hozzá.

- A több száz program közül Ön szerint hogyan érdemes választani? A spontán csatangolás vagy az előretervezés a legjobb stratégia?

- Úgy gondolom, mindkettőnek megvan a maga előnye és a hátránya. A programbőség miatt azonban mindenképp javasolnám a különszám átlapozgatását. Egy éjszaka azért nem is olyan hosszú idő. Ha túl sok mindent kinézünk előre, viszont az is könnyen előfordulhat, hogy nem tudunk rajta egy este alatt végigérni. Bármelyik stratégiát is válasszuk, egy biztos: a Múzeumok Éjszakája olyan meglepetésekkel fog szolgálni, ami megmozgatja a fantáziánkat és élménytelivé teszi az esténket.


A rendezvényre minden résztvevő intézménybe belépést biztosító karszalagokat lehet váltani, Budapesten felnőtteknek 1600, gyermekeknek 600 forintért, míg vidéken változó díjszabás szerint. A karszalaggal a rendezvény ideje alatt ingyenesen igénybe vehetők a BKV járatai, de a fővárosban külön múzeumi buszjáratok is indulnak majd. A Múzeumok éjszakája programjairól a www.muzej.hu honlapon vagy a Fidelio különszámában találhatnak részletes információkat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.