Vizuál

Múzeumok Éjszakája: "Idén sem lesz hiány fantáziadús programokból"

2012.06.12. 07:03
Ajánlom
Idén Budapesten és vidéken egyaránt június 16-án rendezik meg a nyár egyik legnagyobb hazai kulturális rendezvényét, a jubileumi 10. Múzeumok Éjszakáját. A hajnalba nyúló esemény programkínálatáról Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkárral beszélgettünk.

- Az első, 2004-es Múzeumok Éjszakája óta mind a résztvevő intézmények száma, mind pedig a látogatók száma a kilencszeresére nőtt. Ön szerint mi a titka a brand sikertörténetének?

- Ez a rendezvény egyedülálló lehetőséget biztosít a múzeumok és a közgyűjtemények számára ahhoz, hogy a tárlataikat egy teljesen új kontextusban gondolják újra és a művészeti ágazatok közötti határterületeket megkeresésével egy olyan aspektusból mutassák be őket, melyek felkeltik és fenntartják a látogatók érdeklődését. Idén ez a kínálat Budapesten és vidéken összesen 218 kulturális intézmény programjait foglalja magába, egyetlen éjszakába sűrítve szinte mindazt, amit a kultúra adni képes.

- 2012-ben arányaiban húsz százalékkal csökkent a múzeumokra jutó állami finanszírozás aránya az előző évekhez képest. Miért pont a Múzeumok Éjszakája az a rendezvény, ami továbbra is kiemelt helyen szerepel az államilag támogatott kulturális rendezvények sorában?

- A múzeumok és a közgyűjtemények helyzetét a nehéz költségvetési helyzet dacára is a kultúra kiemelt részének tartjuk és lehetőségeinkhez mérten ezt meg is próbáljuk megjeleníteni, jelen esetben a Múzeumok Éjszakája rendezvénnyel. Nehéz gazdasági helyzet esetén ugyanis még inkább szükség van arra, hogy a kulturális intézmények a látogatók számával növeljék a bevételüket. Továbbá elementáris érdeknek tartom, hogy kulturális értékeinket szélesebb körben is megismertessük és ezáltal hozzájáruljunk, hogy az emberek szeressenek múzeumba járni.

- Az este során fellép Caramel, a 30Y, Harcsa Vera és Szalóki Ági és Hegedűs Endre zongoraművész vagy Dresh Mihály. Nem tartanak attól, hogy ezek a programok kontraproduktív módon épp, hogy elvonják az odalátogatók figyelmét a múzeumok tárlatairól?

- Épp ellenkezőleg, úgy gondolom, hogy ezek a programok hatalmas vonzerőt rejtenek magukban. Bár ugyanakkor nagyon nehéz kimutatni, hogy ez a rendezvény pontosan milyen hatást gyakorol a múzeumlátogatási szokásokra. A megyei múzeumok látogatottsága például az elmúlt öt-hat évben jelentősen csökkent. Kérdés, hogy ez a tendencia a Múzeumok Éjszakája megrendezése nélkül mennyivel esett volna vissza. Attól tartok, a rendezvény által képviselt attitűd nélkül ez egy drasztikusabb arány lenne.

- Idén a helyszínek listájához többek a Törley Látogatóközpont, a Herendi Porcelánmúzeum, a fertődi Eszterházy-kastély és a Puskás Ferenc Stadion is csatlakozott. Az új helyszínek egyben új programstruktúrát is magukkal hoztak?

- A 21. század múzeumának egyik kiindulási pontja, hogy múzeum nemcsak egy kiállítást jelent, hanem egy olyan társadalmi funkciókat is ellátó közösségi teret, amiben éppúgy elférnek családi és gyermekprogramok, mint az ifjúsági koncertek és minden más zenei produkció. Ezt a koncepciót idén számos helyszínrendező intézmény képviselte, fantáziadús programokból tehát idén sem lesz hiány ezen az estén: az ELTE Füvészkertben húsevő növényeket lehet majd etetni, míg az Állatorvos-történeti Gyűjtemény látogatói az ismeretterjesztő előadások mellett állatokhoz fűződő legmélyebb félelmeikre is választ kaphatnak: többek között arra is, hogy tényleg a hajunkba gabalyodik-e a denevér, vagy hogy pontosan mi lehet az oka a csúszómászóktól való félelmünkenk. A Puskás Ferenc Stadion június 16-án nyílt napot is tart, amikor is a legendás futballpálya gyepszőnyegén profi kapusoknak rúghatják majd a tizenegyeseket az odalátogatók. Természetesen nem kell a fővárosban maradnunk, ha izgalmas programmal szeretnénk elütni a szombat estét. Baján boszorkányszombattal, Békéscsabán betyározással, Székesfehérváron lovagi tornával, Nagykanizsán pedig kincskereső kalandtúrával is készülnek a szervezők.

- A rendezvény honlapján az eseményekről való tájékozódást programösszeállító alkalmazás segíti. Ön melyik programokat válogatná bele mindenképp az online tervezőjébe?

- A fertődi helyszínt semmi esetre sem hagynám ki. A Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnája ez alkalommal a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyba költözik, ahol is hazánk egyik legjelentősebb klasszikus zenei fesztiváljaként számon tartott Régi Zenei Napok nyitókoncertjén is látható lesz. A 18. században Mária Terézia úgy tartotta, hogy ha igazán jó koncerten szeretnénk részt venni, akkor mindenképp az Esterházy-kastélyba kell utaznunk. Ez a Múzeumok Éjszakáján sem lesz másképp. Megérné például még ellátogatni a Budapesti Fesztiválzenekar lépcsős koncertjére is a Szépművészeti Múzeumnál. A koncert pontban este hatkor fog kezdődni és interaktív játék is kapcsolódik hozzá.

- A több száz program közül Ön szerint hogyan érdemes választani? A spontán csatangolás vagy az előretervezés a legjobb stratégia?

- Úgy gondolom, mindkettőnek megvan a maga előnye és a hátránya. A programbőség miatt azonban mindenképp javasolnám a különszám átlapozgatását. Egy éjszaka azért nem is olyan hosszú idő. Ha túl sok mindent kinézünk előre, viszont az is könnyen előfordulhat, hogy nem tudunk rajta egy este alatt végigérni. Bármelyik stratégiát is válasszuk, egy biztos: a Múzeumok Éjszakája olyan meglepetésekkel fog szolgálni, ami megmozgatja a fantáziánkat és élménytelivé teszi az esténket.


A rendezvényre minden résztvevő intézménybe belépést biztosító karszalagokat lehet váltani, Budapesten felnőtteknek 1600, gyermekeknek 600 forintért, míg vidéken változó díjszabás szerint. A karszalaggal a rendezvény ideje alatt ingyenesen igénybe vehetők a BKV járatai, de a fővárosban külön múzeumi buszjáratok is indulnak majd. A Múzeumok éjszakája programjairól a www.muzej.hu honlapon vagy a Fidelio különszámában találhatnak részletes információkat.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál aukció

Rekordáron kelt el Vaszary János fényben lebegő városa

160 millió forintért kelt el Vaszary János San Remo című festménye a Virág Judit Galéria őszi aukcióján. A kimagasló érdeklődés mellett zajló hibrid árverésen Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, az Utcai zenészek 48 millió forintért cserélt gazdát.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.