Vizuál

Múzeumok Éjszakája: "Idén sem lesz hiány fantáziadús programokból"

2012.06.12. 07:03
Ajánlom
Idén Budapesten és vidéken egyaránt június 16-án rendezik meg a nyár egyik legnagyobb hazai kulturális rendezvényét, a jubileumi 10. Múzeumok Éjszakáját. A hajnalba nyúló esemény programkínálatáról Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkárral beszélgettünk.

- Az első, 2004-es Múzeumok Éjszakája óta mind a résztvevő intézmények száma, mind pedig a látogatók száma a kilencszeresére nőtt. Ön szerint mi a titka a brand sikertörténetének?

- Ez a rendezvény egyedülálló lehetőséget biztosít a múzeumok és a közgyűjtemények számára ahhoz, hogy a tárlataikat egy teljesen új kontextusban gondolják újra és a művészeti ágazatok közötti határterületeket megkeresésével egy olyan aspektusból mutassák be őket, melyek felkeltik és fenntartják a látogatók érdeklődését. Idén ez a kínálat Budapesten és vidéken összesen 218 kulturális intézmény programjait foglalja magába, egyetlen éjszakába sűrítve szinte mindazt, amit a kultúra adni képes.

- 2012-ben arányaiban húsz százalékkal csökkent a múzeumokra jutó állami finanszírozás aránya az előző évekhez képest. Miért pont a Múzeumok Éjszakája az a rendezvény, ami továbbra is kiemelt helyen szerepel az államilag támogatott kulturális rendezvények sorában?

- A múzeumok és a közgyűjtemények helyzetét a nehéz költségvetési helyzet dacára is a kultúra kiemelt részének tartjuk és lehetőségeinkhez mérten ezt meg is próbáljuk megjeleníteni, jelen esetben a Múzeumok Éjszakája rendezvénnyel. Nehéz gazdasági helyzet esetén ugyanis még inkább szükség van arra, hogy a kulturális intézmények a látogatók számával növeljék a bevételüket. Továbbá elementáris érdeknek tartom, hogy kulturális értékeinket szélesebb körben is megismertessük és ezáltal hozzájáruljunk, hogy az emberek szeressenek múzeumba járni.

- Az este során fellép Caramel, a 30Y, Harcsa Vera és Szalóki Ági és Hegedűs Endre zongoraművész vagy Dresh Mihály. Nem tartanak attól, hogy ezek a programok kontraproduktív módon épp, hogy elvonják az odalátogatók figyelmét a múzeumok tárlatairól?

- Épp ellenkezőleg, úgy gondolom, hogy ezek a programok hatalmas vonzerőt rejtenek magukban. Bár ugyanakkor nagyon nehéz kimutatni, hogy ez a rendezvény pontosan milyen hatást gyakorol a múzeumlátogatási szokásokra. A megyei múzeumok látogatottsága például az elmúlt öt-hat évben jelentősen csökkent. Kérdés, hogy ez a tendencia a Múzeumok Éjszakája megrendezése nélkül mennyivel esett volna vissza. Attól tartok, a rendezvény által képviselt attitűd nélkül ez egy drasztikusabb arány lenne.

- Idén a helyszínek listájához többek a Törley Látogatóközpont, a Herendi Porcelánmúzeum, a fertődi Eszterházy-kastély és a Puskás Ferenc Stadion is csatlakozott. Az új helyszínek egyben új programstruktúrát is magukkal hoztak?

- A 21. század múzeumának egyik kiindulási pontja, hogy múzeum nemcsak egy kiállítást jelent, hanem egy olyan társadalmi funkciókat is ellátó közösségi teret, amiben éppúgy elférnek családi és gyermekprogramok, mint az ifjúsági koncertek és minden más zenei produkció. Ezt a koncepciót idén számos helyszínrendező intézmény képviselte, fantáziadús programokból tehát idén sem lesz hiány ezen az estén: az ELTE Füvészkertben húsevő növényeket lehet majd etetni, míg az Állatorvos-történeti Gyűjtemény látogatói az ismeretterjesztő előadások mellett állatokhoz fűződő legmélyebb félelmeikre is választ kaphatnak: többek között arra is, hogy tényleg a hajunkba gabalyodik-e a denevér, vagy hogy pontosan mi lehet az oka a csúszómászóktól való félelmünkenk. A Puskás Ferenc Stadion június 16-án nyílt napot is tart, amikor is a legendás futballpálya gyepszőnyegén profi kapusoknak rúghatják majd a tizenegyeseket az odalátogatók. Természetesen nem kell a fővárosban maradnunk, ha izgalmas programmal szeretnénk elütni a szombat estét. Baján boszorkányszombattal, Békéscsabán betyározással, Székesfehérváron lovagi tornával, Nagykanizsán pedig kincskereső kalandtúrával is készülnek a szervezők.

- A rendezvény honlapján az eseményekről való tájékozódást programösszeállító alkalmazás segíti. Ön melyik programokat válogatná bele mindenképp az online tervezőjébe?

- A fertődi helyszínt semmi esetre sem hagynám ki. A Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnája ez alkalommal a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyba költözik, ahol is hazánk egyik legjelentősebb klasszikus zenei fesztiváljaként számon tartott Régi Zenei Napok nyitókoncertjén is látható lesz. A 18. században Mária Terézia úgy tartotta, hogy ha igazán jó koncerten szeretnénk részt venni, akkor mindenképp az Esterházy-kastélyba kell utaznunk. Ez a Múzeumok Éjszakáján sem lesz másképp. Megérné például még ellátogatni a Budapesti Fesztiválzenekar lépcsős koncertjére is a Szépművészeti Múzeumnál. A koncert pontban este hatkor fog kezdődni és interaktív játék is kapcsolódik hozzá.

- A több száz program közül Ön szerint hogyan érdemes választani? A spontán csatangolás vagy az előretervezés a legjobb stratégia?

- Úgy gondolom, mindkettőnek megvan a maga előnye és a hátránya. A programbőség miatt azonban mindenképp javasolnám a különszám átlapozgatását. Egy éjszaka azért nem is olyan hosszú idő. Ha túl sok mindent kinézünk előre, viszont az is könnyen előfordulhat, hogy nem tudunk rajta egy este alatt végigérni. Bármelyik stratégiát is válasszuk, egy biztos: a Múzeumok Éjszakája olyan meglepetésekkel fog szolgálni, ami megmozgatja a fantáziánkat és élménytelivé teszi az esténket.


A rendezvényre minden résztvevő intézménybe belépést biztosító karszalagokat lehet váltani, Budapesten felnőtteknek 1600, gyermekeknek 600 forintért, míg vidéken változó díjszabás szerint. A karszalaggal a rendezvény ideje alatt ingyenesen igénybe vehetők a BKV járatai, de a fővárosban külön múzeumi buszjáratok is indulnak majd. A Múzeumok éjszakája programjairól a www.muzej.hu honlapon vagy a Fidelio különszámában találhatnak részletes információkat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.