Vizuál

Múzeumok Éjszakája: "Idén sem lesz hiány fantáziadús programokból"

2012.06.12. 07:03
Ajánlom
Idén Budapesten és vidéken egyaránt június 16-án rendezik meg a nyár egyik legnagyobb hazai kulturális rendezvényét, a jubileumi 10. Múzeumok Éjszakáját. A hajnalba nyúló esemény programkínálatáról Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkárral beszélgettünk.

- Az első, 2004-es Múzeumok Éjszakája óta mind a résztvevő intézmények száma, mind pedig a látogatók száma a kilencszeresére nőtt. Ön szerint mi a titka a brand sikertörténetének?

- Ez a rendezvény egyedülálló lehetőséget biztosít a múzeumok és a közgyűjtemények számára ahhoz, hogy a tárlataikat egy teljesen új kontextusban gondolják újra és a művészeti ágazatok közötti határterületeket megkeresésével egy olyan aspektusból mutassák be őket, melyek felkeltik és fenntartják a látogatók érdeklődését. Idén ez a kínálat Budapesten és vidéken összesen 218 kulturális intézmény programjait foglalja magába, egyetlen éjszakába sűrítve szinte mindazt, amit a kultúra adni képes.

- 2012-ben arányaiban húsz százalékkal csökkent a múzeumokra jutó állami finanszírozás aránya az előző évekhez képest. Miért pont a Múzeumok Éjszakája az a rendezvény, ami továbbra is kiemelt helyen szerepel az államilag támogatott kulturális rendezvények sorában?

- A múzeumok és a közgyűjtemények helyzetét a nehéz költségvetési helyzet dacára is a kultúra kiemelt részének tartjuk és lehetőségeinkhez mérten ezt meg is próbáljuk megjeleníteni, jelen esetben a Múzeumok Éjszakája rendezvénnyel. Nehéz gazdasági helyzet esetén ugyanis még inkább szükség van arra, hogy a kulturális intézmények a látogatók számával növeljék a bevételüket. Továbbá elementáris érdeknek tartom, hogy kulturális értékeinket szélesebb körben is megismertessük és ezáltal hozzájáruljunk, hogy az emberek szeressenek múzeumba járni.

- Az este során fellép Caramel, a 30Y, Harcsa Vera és Szalóki Ági és Hegedűs Endre zongoraművész vagy Dresh Mihály. Nem tartanak attól, hogy ezek a programok kontraproduktív módon épp, hogy elvonják az odalátogatók figyelmét a múzeumok tárlatairól?

- Épp ellenkezőleg, úgy gondolom, hogy ezek a programok hatalmas vonzerőt rejtenek magukban. Bár ugyanakkor nagyon nehéz kimutatni, hogy ez a rendezvény pontosan milyen hatást gyakorol a múzeumlátogatási szokásokra. A megyei múzeumok látogatottsága például az elmúlt öt-hat évben jelentősen csökkent. Kérdés, hogy ez a tendencia a Múzeumok Éjszakája megrendezése nélkül mennyivel esett volna vissza. Attól tartok, a rendezvény által képviselt attitűd nélkül ez egy drasztikusabb arány lenne.

- Idén a helyszínek listájához többek a Törley Látogatóközpont, a Herendi Porcelánmúzeum, a fertődi Eszterházy-kastély és a Puskás Ferenc Stadion is csatlakozott. Az új helyszínek egyben új programstruktúrát is magukkal hoztak?

- A 21. század múzeumának egyik kiindulási pontja, hogy múzeum nemcsak egy kiállítást jelent, hanem egy olyan társadalmi funkciókat is ellátó közösségi teret, amiben éppúgy elférnek családi és gyermekprogramok, mint az ifjúsági koncertek és minden más zenei produkció. Ezt a koncepciót idén számos helyszínrendező intézmény képviselte, fantáziadús programokból tehát idén sem lesz hiány ezen az estén: az ELTE Füvészkertben húsevő növényeket lehet majd etetni, míg az Állatorvos-történeti Gyűjtemény látogatói az ismeretterjesztő előadások mellett állatokhoz fűződő legmélyebb félelmeikre is választ kaphatnak: többek között arra is, hogy tényleg a hajunkba gabalyodik-e a denevér, vagy hogy pontosan mi lehet az oka a csúszómászóktól való félelmünkenk. A Puskás Ferenc Stadion június 16-án nyílt napot is tart, amikor is a legendás futballpálya gyepszőnyegén profi kapusoknak rúghatják majd a tizenegyeseket az odalátogatók. Természetesen nem kell a fővárosban maradnunk, ha izgalmas programmal szeretnénk elütni a szombat estét. Baján boszorkányszombattal, Békéscsabán betyározással, Székesfehérváron lovagi tornával, Nagykanizsán pedig kincskereső kalandtúrával is készülnek a szervezők.

- A rendezvény honlapján az eseményekről való tájékozódást programösszeállító alkalmazás segíti. Ön melyik programokat válogatná bele mindenképp az online tervezőjébe?

- A fertődi helyszínt semmi esetre sem hagynám ki. A Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnája ez alkalommal a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyba költözik, ahol is hazánk egyik legjelentősebb klasszikus zenei fesztiváljaként számon tartott Régi Zenei Napok nyitókoncertjén is látható lesz. A 18. században Mária Terézia úgy tartotta, hogy ha igazán jó koncerten szeretnénk részt venni, akkor mindenképp az Esterházy-kastélyba kell utaznunk. Ez a Múzeumok Éjszakáján sem lesz másképp. Megérné például még ellátogatni a Budapesti Fesztiválzenekar lépcsős koncertjére is a Szépművészeti Múzeumnál. A koncert pontban este hatkor fog kezdődni és interaktív játék is kapcsolódik hozzá.

- A több száz program közül Ön szerint hogyan érdemes választani? A spontán csatangolás vagy az előretervezés a legjobb stratégia?

- Úgy gondolom, mindkettőnek megvan a maga előnye és a hátránya. A programbőség miatt azonban mindenképp javasolnám a különszám átlapozgatását. Egy éjszaka azért nem is olyan hosszú idő. Ha túl sok mindent kinézünk előre, viszont az is könnyen előfordulhat, hogy nem tudunk rajta egy este alatt végigérni. Bármelyik stratégiát is válasszuk, egy biztos: a Múzeumok Éjszakája olyan meglepetésekkel fog szolgálni, ami megmozgatja a fantáziánkat és élménytelivé teszi az esténket.


A rendezvényre minden résztvevő intézménybe belépést biztosító karszalagokat lehet váltani, Budapesten felnőtteknek 1600, gyermekeknek 600 forintért, míg vidéken változó díjszabás szerint. A karszalaggal a rendezvény ideje alatt ingyenesen igénybe vehetők a BKV járatai, de a fővárosban külön múzeumi buszjáratok is indulnak majd. A Múzeumok éjszakája programjairól a www.muzej.hu honlapon vagy a Fidelio különszámában találhatnak részletes információkat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Öt kisfilm Európáról – Így látják a fiatalok az EU-t

Online elérhetőek az Európai Bizottság EUandME kampányának díjnyertes alkotásai, köztük Galambos Levente Rejtett értékek című filmje, amely a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a tárgyak és az emberi kapcsolatok megújíthatóságáról beszél.
Vizuál galéria

Hulladékból készült Gigacsiga a Művészetek Völgyébe

A vigántpetendi Cirque du Tókertben felállított alkotás a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet, miközben a művész olyan mintákat követ az alkotás során, mint Giacometti, vagy éppen Picasso. Galériánkban az alkotói folyamatot is végigkövethetik.
Vizuál fényképTár

Einstand a Múzeumkertben

Az Esti Hírlap forgatási fotói az újságban végül nem jelentek meg. Most a Fidelio FényképTár sorozatát olvasóival pedig még az internetes bázisba kerülés előtt megosztják a felvételeket múzeum munkatársai.
Vizuál ajánló

„A lassú idő a sivatag felől jön" - mozikban a Yao utazása

Szívhez szóló alakítással tér vissza a filmvászonra az Életrevalók francia szupersztárja, Omar Sy. Mától vetítik a mozik a francia-szenegáli road-moviet, a Yao utazását. 
Vizuál galéria

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.