Vizuál

Múzeumok Majálisa 2012

2012.05.18. 14:02
Ajánlom
A Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban május 19-én és 20-án kerül sor a múzeumok egész hétvégét betöltő seregszemléjére, ami több mint másfél évtizede a családok egyik legkedveltebb tavaszi programja.

Közel száz hazai közgyűjtemény vállalkozik arra, hogy a maga által berendezett sátrában kamaratárlatokkal, interaktív játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várja és szórakoztassa vendégeit reggel 9-től egészen koraestig. Eközben a nagyszínpadon egymást követik a gyerek- és felnőtt zenés-táncos produkciók és lesznek természetesen vásári finomságok és portékák is, melyek elmaradhatatlan kellékei a Múzeumok Majálisának.

Meg lehet ismerkedni "Az év múzeumával" és "Az év kiállításával" is, a kiemelt téma pedig a hungarikumok, amelyet a múzeumok közös jelenlétükkel is képviselnek. A Múzeumok Majálisa rendezvény alatt a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításaira a belépés ingyenes, a XXX. Sajtófotó Kiállítás pedig harminc százalékos kedvezménnyel tekinthető meg ezen a két napon. A Magyar Nemzeti Múzeum - hagyományteremtő szándékkal - 1996 májusában rendezte meg első alkalommal a Múzeumok Majálisát, mely szorosan kötődik az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa által több mint fél évszázada minden évben meghirdetett Múzeumi Világnaphoz (május 18.). Az ICOM 2012. évi, a Múzeumi Világnaphoz kapcsolódó központi jelszava: "Múzeumok a változó világban: új kihívások - új inspirációk."

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.