Vizuál

Múzeumok Őszi Fesztiválja

2010.09.30. 15:12
Ajánlom
A holnap induló programsorozat hat hétig kínálja az extra múzeumi programokat.

Aki még nem kóstolt virtuális békalevest, nem játszott Petőfi és Vörösmarty sakk-készletével, nem tudja ki az a malakológus, hogy hogyan kell viselni a fardagályt vagy a kámvás rokolyát, és kíváncsi például arra, hogy milyen egy barokk patika belső, annak ott a helye az idén ismét megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválján.

A fesztiválon ebben az évben már 170 múzeum vesz részt az ország számos pontján. Az állandó és időszaki kiállítások mellett a rendezvény ideje alatt beleshetünk a restaurátorok műhelyébe, feltárulnak a gyűjteményeket őrző raktárak és kalandozhatunk az épületek alatt húzódó titkos folyosókon. A lelkes múzeumbúvárok a pincétől a padlásig bejárhatják a múzeumépületeket, ahol addig láthatatlan munkatársakkal és ismeretlen múzeumi tevékenységekkel is találkozhatnak.

A programokra idén is várnak minden kicsit és nagyot, családokat, sőt egész osztályokat is, hiszen a szervezők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy megmutassák, a múzeumok falai közt is lehet legalább annyit tanulni, mint az iskolapadban. A kiállításokhoz gyakran készülnek oktatási programok, amelyeket a múzeumpedagógusok kifejezetten egyes korosztályok és tananyagok igényeihez szabnak. Ezzel lehetővé teszik, hogy a leckét a múzeumban, a műtárgyak között sajátítsák el a tanulók. A fesztivál novemberben zárul a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival.

 A november 15-ig tartó programsorozat részleteiről a múzeumok weboldalain vagy itt tájékozódhatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.