Vizuál

Múzeumok Őszi Fesztiválja

2010.09.30. 15:12
Ajánlom
A holnap induló programsorozat hat hétig kínálja az extra múzeumi programokat.

Aki még nem kóstolt virtuális békalevest, nem játszott Petőfi és Vörösmarty sakk-készletével, nem tudja ki az a malakológus, hogy hogyan kell viselni a fardagályt vagy a kámvás rokolyát, és kíváncsi például arra, hogy milyen egy barokk patika belső, annak ott a helye az idén ismét megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválján.

A fesztiválon ebben az évben már 170 múzeum vesz részt az ország számos pontján. Az állandó és időszaki kiállítások mellett a rendezvény ideje alatt beleshetünk a restaurátorok műhelyébe, feltárulnak a gyűjteményeket őrző raktárak és kalandozhatunk az épületek alatt húzódó titkos folyosókon. A lelkes múzeumbúvárok a pincétől a padlásig bejárhatják a múzeumépületeket, ahol addig láthatatlan munkatársakkal és ismeretlen múzeumi tevékenységekkel is találkozhatnak.

A programokra idén is várnak minden kicsit és nagyot, családokat, sőt egész osztályokat is, hiszen a szervezők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy megmutassák, a múzeumok falai közt is lehet legalább annyit tanulni, mint az iskolapadban. A kiállításokhoz gyakran készülnek oktatási programok, amelyeket a múzeumpedagógusok kifejezetten egyes korosztályok és tananyagok igényeihez szabnak. Ezzel lehetővé teszik, hogy a leckét a múzeumban, a műtárgyak között sajátítsák el a tanulók. A fesztivál novemberben zárul a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival.

 A november 15-ig tartó programsorozat részleteiről a múzeumok weboldalain vagy itt tájékozódhatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál ajánló

Trianon keserű pohara a Néprajzi Múzeum tárlatában

Mértanfüzet, laposüveg és fali terítő tanúskodik a Trianon utáni Magyarország fájdalmáról. Alapításának évfordulójához kapcsolódva, csütörtöktől a kényszerű békekötéssel kapcsolatos gyűjteményt tett közzé a Néprajzi Múzeum az interneten.
Vizuál aukció

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Nyárutcahúsz

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Nyár utca húszra emlékezik.
Vizuál hír

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.