Vizuál

Múzeumot nyit a párizsi Pompidou Központ Brüsszelben

2016.10.03. 13:49
Ajánlom
A modern és kortárs művészeteknek szentelt új múzeumot a rendelkezésre álló mintegy négy év alatt Brüsszel történelmi városrészének közepén, egy szecessziós épületben alakítják ki, a Citroën volt székházában.

Rudi Vervoort, a brüsszeli regionális kormány szocialista vezetője elmondta, hogy Brüsszel nem rendelkezik olyan jelentős modern művészeti múzeummal, mint sok más nagyváros, ezért 20,5 millió euró (6,3 milliárd forint) értékben megvásárolta a francia autógyártól a várost kettészelő csatorna partján álló történelmi épületet.

A 30 ezer négyzetméter alapterületű kulturális központ nevéről még nem döntöttek, de az már bizonyos, hogy a párizsi intézet gazdag műtárgyállományából is részesülni fog a brüsszeli múzeum.  Az egykori gyárépületbe helyezik át a belga nemzeti levéltár anyagát is jobb és könnyebb betekintést biztosítva a kutatók számára - tette hozzá.

Serge Lasvignes, a Pompidou Központ elnöke elmondta, hogy a párizsi múzeum mintegy 120 ezres anyagának alig 10 százalékát láthatja a közönség, így bőven marad mit kiállítani a brüsszeli fiókintézményben.

A brüsszeli kulturális központ várhatóan mintegy egymillió látogatót fogad majd évente, 72 állandó és több száz ideiglenes munkahelyet biztosít majd.

Mi mindenből lehet színház?

Hasonlóan a most épülő múzeumhoz számos példa van olyan művészeti intézményekre, épületekre, amelyek korábban teljesen más funkciót töltöttek be. Cikkünkből kiderül, melyek azok a színházi épületek, amik gyárként, bunkerként vagy fogadóként működtek! Kattintson!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.
Vizuál oscar-díj

Egyre kétségbeesettebb az Oscar: jöhet a Legjobb populáris film kategória?

A nézettségért folytatott harc egyre elkeseredettebb döntéseket eredményez az Oscart kiosztó Akadémiánál - lehet, hogy néhány év múlva Marvel-filmek, Michael Bay-akciómozik és fantasyk is Oscar-díjasnak vallhatják magukat?
Vizuál ajánló

Jön a szenzációs műkincsrablásról szóló animációs thriller

Augusztusban és szeptemberben elővetítéseken mutatkozik be Milorad Krstic rendező Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációs akció-thrillere.