Vizuál

Na, de hogy nézett ki Shakespeare?

2016.09.07. 10:32
Ajánlom
Az egyetlen Shakespeare-portrét, ami még a költőóriás életében készült, közel 400 éve festették. Ezt az alkotást készülnek most letakarítani, aminek eredményeképpen kiderülhet, hogy nem is úgy nézett ki Shakespeare, ahogy mi azt gondoljuk. A news.artnet.com írt erről.

A szóban forgó festményt egy bizonyos John Taylor készítette 1610-ben; a 46 éves Shakespeare-t majdnem vállig érő, göndör hajjal és szakállal ábrázolta. A festményt 1988-ban restaurálták, és ekkor kiderült, hogy pár részletet módosítottak az idők során. A tudósok most meg akarják tisztítani az alkotást, és úgy vélik, hogy több rétegnyi – az idők során rákerült – egyéb anyag is eltűnik majd.

John Taylor: William Shakespeare

John Taylor: William Shakespeare (Fotó/Forrás: wikipedia)

Kiderülhet, hogy teljesen másképp néz ki a helyreállított festmény, és ezáltal valami nagyszerű felfedezést is tehetnek a szakemberek.

Azt gondolják, hogy Shakespeare szakállát megnagyobbították, és haját is meghosszabbították. Mindezek fényében az is kiderülhet, hogy Shakespeare teljesen másképp nézett ki, mint ahogy mi azt hisszük. Bár a költő életével és költészetével kapcsolatban mindig is nagy volt az érdeklődés, és számos kíváncsi kutató ügyködött azon, hogy minél többet kiderítsenek róla, a festményhez eddig nem nyúltak, mivel az túl érzékeny volt.

Most azonban olyan új technikai eljárások is szóba jöhetnek, amelyek régebben még nem volt elérhetőek, és ezáltal sokkal biztonságosabban lehet restaurálni őket.

"Harminc éve még azt mondtam volna, hogy békén kell hagyni a festményt" – nyilatkozott Simon Gillespie művészettörténész a Daily Mailnek. „Mostanában azonban már sokkal kifinomultabb technikai eljárással dolgozunk.”

Betiltják Shakespeare-t a török színpadokon

A török színházi társaságok igazgatósága levetetett minden olyan előadást a török színházak repertoárjáról, amelyeket „nem nemzeti szerzők” írtak – adta hírül az unikornis.hu.

A festményt egyébként Chandos hercege vásárolta William Davenant-tól, aki - egyesek szerint – Shakespeare eltitkolt fia volt. A darab 1848-ban elsőként került a londoni National Portrait Gallery falára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.