Vizuál

Nagy Dénes nyitja meg a Verzió Filmfesztivált

2021.10.29. 12:20
Ajánlom
A Dívák című dokumentumfilm premiere előtt Nagy Dénes filmrendező nyitja meg az emberi jogi dokumentumfilmeket bemutató fesztivált november 9-én. A filmeket követő pódiumbeszélgetéseken kívül számos kerekasztal-beszélgetés biztosítja idén is a fesztiválhangulatot.

November 9-én a Trafóban indul el a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál idei két hete. A fesztivált Nagy Dénes filmrendező nyitja meg, akinek korábban több filmjét is bemutatta a Verzió, valamint idén első játékfilmjéért (Természetes fény) megkapta a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Az idei nyitófilm a Dívák, ami Magyarországon a Verzión lesz először látható. A vetítést követően Gyárfás Dorka, újságíró beszélget a film rendezőjével, Kőrösi Mátéval. 

A Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon nagy sikerrel vetített Dívákat már most dicsérik a kritikusok. A ScreenDaily cikke kiemeli, hogy „igazi közönségkedvenc, intelligens és nagy szíve van” illetve „nagyon kedves kis film, tele humorral, empátiával és éleslátással”. A Cineuropa kritikusa szerint „a vágás gyors és nagyon mozgékony, az egyes jelenetek vagy felvételek gyakran csak néhány másodpercig tartanak, tudatosan utalva a YouTube vagy a TikTok videók esztétikájára.” A dokumentumfilm az HBO Magyarország gyártásában készült, november 9-től a Verzió fesztiválon, november 18-tól pedig az HBO GO és az HBO kínálatában látható.

Az idei fesztivállal kapcsolatban Sarkisova Oxana, a fesztivál igazgatója elmondta: „A megpróbáltatásokkal teli elmúlt év fényében óvatos optimizmussal vágunk neki az idei fesztiválnak. Bár nagy örömmel tölt el minket, hogy idén a Verzió visszatér a mozikba, annak is tudatában vagyunk, hogy a pandémia még nem múlt el, ezért rugalmasnak és óvatosnak kell lennünk. Vállalkozásunkhoz erőt és bátorságot a legfrissebb dokumentumfilmek és készítőik – a valóságot megszállottan megragadni akaró kutatók és művészek – adnak.

A nagy műgonddal leforgatott és megvágott történetek – szóljanak az ifjúság küzdelmeiről vagy optimista százévesekről – hitelességük okán rendkívüliek. E filmek az élet bonyolultságát, sokarcúságát és kiszámíthatatlanságát tárják fel előttünk”.

A fesztivál során nem csak a filmek utáni beszélgetéseket érdemes majd követni, hiszen idén tematikus kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak majd, melyeket a fesztivál filmjei ihlettek. November 13-án a Blinken OSA-ban Jogi akadályok és eszközök a szexuális erőszak áldozatainak jogérvényesítésében címmel a Patent és NANE nőjogi szervezetek képviselői arról fognak beszélni, hogy milyen akadályai vannak a szexuális erőszakban és visszaélésekben érintett nők és gyerekek jogérvényesítésének ma Magyarországon, és hogyan lehetne javítani a helyzeten állami és intézményes szinten. A Verzió Antropocén szekció filmjei ihlették A klímaváltozás hatása a sérülékeny társadalmi csoportokra című beszélgetést. A fesztivál egyik idei szekciója a “Parrhesia: Az igazság ideje” filmjeivel összhangban szerveződött A félelemnélküli beszéd: A független média és a civil szervezetek viszonya című beszélgetés, melynek során civil szervezetek kommunikációs szakemberei, valamint az online médiumok szerkesztői cserélnek tapasztalatot arról, hol és hogyan tud találkozni egy civil szervezet ügye a sajtószabadsághoz ragaszkodó médiával.

A fesztiválra több mint 60 nemzetközi és hazai vendég érkezik, akikkel a filmek utáni beszélgetések alkalmával, a Verzió szakmai eseményein, valamint online lehet találkozni.

Így érkezik idén Budapestre Annabel Verbeke belga filmrendező (Négy évszak egy nap alatt), zsűritagként Julie Nederkoorn (Movies that Matter Filmfesztivál), Arica című filmjével William Johansson, a film társrendezője és a film producere Andreas Rocksén, Julia Vishnevets a Beiskolázva című film rendezője, valamint Tel-Avivból a Gyerekek film rendezője Ada Ushpiz. Ritka, hogy a filmek főszereplői is el tudnak jönni a fesztiválra, idén viszont a Minden, ami én vagyok című film főszereplője, Emilie Dahl és a film rendezője, Tone Grøttjord-Glenne is jönnek a Verzióra. Ugyanígy Christine Hanberggel, A bátyám története film rendezőjével és egyben főszereplőjével is találkozhatnak a nézők. Online is számos szakember fog bejelentkezni, így Molnár-Szakács Hajnal is, a Sundance Dokumentumfilm Alap magyar származású igazgatója.

18. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

2021. november 9-21.
Trafó, Toldi, Művész, Kino mozi
www.verzio.org

 

Fejléckép: jelenet a Dívák c. filmből / Fotó: HBO

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Kapcsolódó

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Kutyaszorítóban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.
Vizuál premier

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Vizuál interjú

Képzőművészet a költészet és zene szimbiózisában – Rácz Lili képei a Gólem Központban

„Megkezdem” címmel különleges, összművészeti kiállításmegnyitót tartanak december 11-én 19 órakor, a Gólem Központban. A tárlaton, amit Egri Márta színésznő nyit meg, Rácz Lili munkái láthatók, de az absztrakt festményekhez szervesen kapcsolódnak a társművészetek, a költészet ugyanúgy, mint a zene.
Vizuál ajánló

Belépő a gyűjtők világába - Újra itt a Resident Art Fair

A feltörekvő hazai alkotók mellett világhírű nemzetközi művészek alkotásait kínálja a Resident Art Fair 2021 művészeti vásár, amely idén új helyszínen, a nagy múltú Budapest Art Factory-ben fogadja a látogatókat. 
Vizuál design

Jó ötletek a karácsonyi ajándékokhoz a legújabb a Budapest Design Map kalauzolásában

Több mint százkilencven budapesti designhelyszín szerepel az online és nyomtatott formában is elérhető térképen. A szerkesztők arra ösztönöznek, hogy ezúttal legyenek kiváló minőségű, hazai tervezők által készített ajándékok is a fa alatt, így támogatva a magyar cégeket.