Vizuál

Nagy Dénes nyitja meg a Verzió Filmfesztivált

2021.10.29. 12:20
Ajánlom
A Dívák című dokumentumfilm premiere előtt Nagy Dénes filmrendező nyitja meg az emberi jogi dokumentumfilmeket bemutató fesztivált november 9-én. A filmeket követő pódiumbeszélgetéseken kívül számos kerekasztal-beszélgetés biztosítja idén is a fesztiválhangulatot.

November 9-én a Trafóban indul el a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál idei két hete. A fesztivált Nagy Dénes filmrendező nyitja meg, akinek korábban több filmjét is bemutatta a Verzió, valamint idén első játékfilmjéért (Természetes fény) megkapta a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Az idei nyitófilm a Dívák, ami Magyarországon a Verzión lesz először látható. A vetítést követően Gyárfás Dorka, újságíró beszélget a film rendezőjével, Kőrösi Mátéval. 

A Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon nagy sikerrel vetített Dívákat már most dicsérik a kritikusok. A ScreenDaily cikke kiemeli, hogy „igazi közönségkedvenc, intelligens és nagy szíve van” illetve „nagyon kedves kis film, tele humorral, empátiával és éleslátással”. A Cineuropa kritikusa szerint „a vágás gyors és nagyon mozgékony, az egyes jelenetek vagy felvételek gyakran csak néhány másodpercig tartanak, tudatosan utalva a YouTube vagy a TikTok videók esztétikájára.” A dokumentumfilm az HBO Magyarország gyártásában készült, november 9-től a Verzió fesztiválon, november 18-tól pedig az HBO GO és az HBO kínálatában látható.

Az idei fesztivállal kapcsolatban Sarkisova Oxana, a fesztivál igazgatója elmondta: „A megpróbáltatásokkal teli elmúlt év fényében óvatos optimizmussal vágunk neki az idei fesztiválnak. Bár nagy örömmel tölt el minket, hogy idén a Verzió visszatér a mozikba, annak is tudatában vagyunk, hogy a pandémia még nem múlt el, ezért rugalmasnak és óvatosnak kell lennünk. Vállalkozásunkhoz erőt és bátorságot a legfrissebb dokumentumfilmek és készítőik – a valóságot megszállottan megragadni akaró kutatók és művészek – adnak.

A nagy műgonddal leforgatott és megvágott történetek – szóljanak az ifjúság küzdelmeiről vagy optimista százévesekről – hitelességük okán rendkívüliek. E filmek az élet bonyolultságát, sokarcúságát és kiszámíthatatlanságát tárják fel előttünk”.

A fesztivál során nem csak a filmek utáni beszélgetéseket érdemes majd követni, hiszen idén tematikus kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak majd, melyeket a fesztivál filmjei ihlettek. November 13-án a Blinken OSA-ban Jogi akadályok és eszközök a szexuális erőszak áldozatainak jogérvényesítésében címmel a Patent és NANE nőjogi szervezetek képviselői arról fognak beszélni, hogy milyen akadályai vannak a szexuális erőszakban és visszaélésekben érintett nők és gyerekek jogérvényesítésének ma Magyarországon, és hogyan lehetne javítani a helyzeten állami és intézményes szinten. A Verzió Antropocén szekció filmjei ihlették A klímaváltozás hatása a sérülékeny társadalmi csoportokra című beszélgetést. A fesztivál egyik idei szekciója a “Parrhesia: Az igazság ideje” filmjeivel összhangban szerveződött A félelemnélküli beszéd: A független média és a civil szervezetek viszonya című beszélgetés, melynek során civil szervezetek kommunikációs szakemberei, valamint az online médiumok szerkesztői cserélnek tapasztalatot arról, hol és hogyan tud találkozni egy civil szervezet ügye a sajtószabadsághoz ragaszkodó médiával.

A fesztiválra több mint 60 nemzetközi és hazai vendég érkezik, akikkel a filmek utáni beszélgetések alkalmával, a Verzió szakmai eseményein, valamint online lehet találkozni.

Így érkezik idén Budapestre Annabel Verbeke belga filmrendező (Négy évszak egy nap alatt), zsűritagként Julie Nederkoorn (Movies that Matter Filmfesztivál), Arica című filmjével William Johansson, a film társrendezője és a film producere Andreas Rocksén, Julia Vishnevets a Beiskolázva című film rendezője, valamint Tel-Avivból a Gyerekek film rendezője Ada Ushpiz. Ritka, hogy a filmek főszereplői is el tudnak jönni a fesztiválra, idén viszont a Minden, ami én vagyok című film főszereplője, Emilie Dahl és a film rendezője, Tone Grøttjord-Glenne is jönnek a Verzióra. Ugyanígy Christine Hanberggel, A bátyám története film rendezőjével és egyben főszereplőjével is találkozhatnak a nézők. Online is számos szakember fog bejelentkezni, így Molnár-Szakács Hajnal is, a Sundance Dokumentumfilm Alap magyar származású igazgatója.

18. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

2021. november 9-21.
Trafó, Toldi, Művész, Kino mozi
www.verzio.org

 

Fejléckép: jelenet a Dívák c. filmből / Fotó: HBO

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Kapcsolódó

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál beszámoló

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész. Festményeiből, fényképeiből és kisfilmjeiből a Kiscelli Múzeumban nyílt átfogó kiállítás.
Vizuál hír

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.
Vizuál gyász

Elhunyt Chochol Károly fotóművész

A Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, fotóriportert egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án érte a halál.
Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.