Vizuál

Nagy felfordulás lesz hétvégén a Szabadság téren

2016.10.06. 13:04
Ajánlom
És most kivételesen nem is a BKK a felelős ezért: a francia Xtnt nevű művészeti kollektíva az ember, a művészet, a köztér és a jog viszonyát, határait vizsgálja itt egy különleges produkción keresztül.

A kollektíva augusztusban már ellátogatott a magyar fővárosba, és egy workshop során helyi résztvevők segítségével határozták meg, mi álljon köztéri beavatkozásaik központjában. Ezeket mutatják be a PLACCC Fesztivál keretén belül a Dedriving Code című séta-előadásuk során október 7-én (pénteken) és 8-án (szombaton) 17 órától a Szabadság téren. A produkció részeként pénteken a Tilos Rádió délutáni műsora, az Utcarádió élőben közvetíti az eseményeket a Szabadság térről.

Xtnt foto1

Xtnt foto1 (Fotó/Forrás: Raymond Hains / Placcc Fesztivál)

A Dedriving Code egy összetett nemzetközi művészeti projekt, amely a nemzeti és európai jogrendszerek folyamatos kutatására épül, kihasználja a jogászok és művészek együttműködésében rejlő lehetőségeket. Az Xtnt kollektíva kérdéseket tesz fel azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk meg a köztéren, milyen jogok illetnek meg minket ott, és hogy a művészet miképpen tud reflektálni az ember és a köztér kapcsolatára.

Nagyon keveset tudunk arról, hogy mit tehetünk meg a köztéren. Arra viszont folyamatosan emlékeztetnek minket, hogy mit NEM tehetünk meg. Ennek következtében a köztér deformálódott, hiányzik belőle az emberi tényező, és leginkább biztonsági szabályok szerint szerveződik. A Dedriving Code célja az, hogy elősegítse a közterek kreatív használatát

– vallják a francia Xtnt művészeti kollektíva tagjai, Antonia Taddei és Ludovic Nobileau.

Marseille, Rouen, Norwich és Pristina után az Xtnt kollektíva alkotói Budapesten is megvalósítják projektjüket a PLACCC Fesztivál felkérésére, amely 2008 óta mutat be rendhagyó helyszíneken és városi közterületen megvalósuló művészeti produkciókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.