Vizuál

Nagy siker és telt ház a Frici&Aranka díszbemutatóján

2022.02.16. 16:10
Ajánlom
A Karinthy Frigyes és Böhm Aranka életét, illetve a századforduló irodalmi miliőjét ábrázoló tévéfilm bemutatóját kedd este tartották meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Juhász Anna kreatív producer a vetítés után a színpadon köszöntötte a stáb tagjait.

A valós irodalomtörténeti szálakra épített, Frici&Aranka című film tervét Juhász Anna irodalmár, a produkció ötletgazdája 2020-ban, a pandémia első időszakában kezdte el írni Vajda Anikóval közösen, s egy színházakat megsegítő filmes pályázat keretében, a Karinthy Színházzal közösen pályázva a Nemzeti Filmintézet támogatásával, és a Sanzonfilm Studio gyártásában készült el. A 2021-ben forgatott filmet Tóth Tamás rendezte, a címszerepekben Bölkény Balázs és Szakács Hajnalka nyújt egészen kivételes alakítást.

DSC_6878k-114637.jpg

Bölkény Balázs a Frici&Aranka c. filmben (Fotó/Forrás: Sanzonfilm Stúdió )

„Már 2020-ra, a neves irodalmi elődök házassági centenáriumára nagyon készültem – ugyanis kávéházi irodalmi esteket szervezve bő egy évtizede foglalkoztam Karinthyék életével és Böhm Aranka személyiségével. S tudtam, Frici Arankával 1920-ban házasodott össze, ez a centenárium a Karinthyság történetében is fontos állomás volt. Az irodalmi estek mellett egyre több ötletet gyűjtöttem, majd Csáky Attila producerrel és Karinthy Verával, az író dédunokájával elhatároztuk, hogy ‘kitárjuk’ a család történetét széles közönségnek” – nyilatkozta Juhász Anna.

DSC_3582k-114643.jpg

Frici&Aranka (Fotó/Forrás: Sanzonfilm Stúdió )

S mi is a Frici&Aranka? Egy film a szerelemről, a múlt századelő Budapestjének életéről, az irodalmi, kávéházi kultúráról. New York, Centrál és Hadik, ahol "ott volt Aranka, a királynő, és ott volt Karinthy, a főisten." A filmben helyet kapnak a barátok, szeretők, családtagok: Karinthyék mellett Kosztolányi Dezső és felesége, Harmos Ilona, Tóth Árpád, Somlyó Zoltán és Déry Tibor író. Az alkotásban kiemelt szerepe van Aranka barátnőinek - Klug Böske, Guthi Erzsi, Kondor Lívia -, akikre mindig számíthatott.

Frici&Aranka nem pusztán egy kivételes házasság története, hanem a barátság története is: Karinthy és Kosztolányi barátságáról legalább annyira szól, mint a női barátságokról.

A filmet számos helyszínen forgatták, köztük a ráckeresztúri Brauch-kastélyban, a New York Kávéházban, az újbudai Szent Margit Gimnáziumban és a Vasúttörténeti Parkban is.

A Frici&Aranka rendezője Tóth Tamás, operatőre Szecsanov Martin, látványtervezője Pallós Nelli, az irodalmi szakértő Fráter Zoltán irodalomtörténész volt.

A főbb szerepeket Szakács Hajnalka (Böhm Aranka), Bölkény Balázs (Karinthy Frigyes), Hajdu Tibor (Kosztolányi Dezső), Sütő András (Déry Tibor), Páder Petra (Harmos Ilona), Eke Angéla (Kondor Lívia), Balázs Andrea (Guthi Erzsébet), Erdélyi Tímea (Klug Böske) és Tenki Dalma (Judik Etel) alakítja.

DSC_6972k-114638.jpg

Frici&Aranka (Fotó/Forrás: Sanzonfilm Stúdió )

A tervek szerint a filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház tűzi műsorára, a díszbemutatót követően, legközelebb február 18-án és március 4-én este 18.00 órakor látható, a vetítést közönségtalálkozó követi. Vidékre és külföldre filmklubszerű vetítéssel, meghívásra mennek a film készítői, a Magyar Televízióban elsőként tavasszal tűzik műsorra a filmet. További információ a film közösségi oldalán található.

Fejléckép: jelenet a Frici&Aranka c.filmből / fotó: Sanzonfilm Studió

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.