Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

2021.09.19. 09:15
Ajánlom
Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.

Kis Hajni

filmrendező

Nemrég nézhettem újra Mészáros Márta Napló Gyermekeimnek című húsbavágó alkotását. Érzéki képek, festői látomások sorozata és megannyi mély, igaz, karcos érzést ébresztett bennem most is.

Bámulatos, ahogy ez a film semmit nem veszített frissességéből, és ma, 2021-ben is lélekemelő befogadni.

Mészáros Márta filmjei pontos emberismeretről, mély empátiáról és egészen egyedi vizuális gondolkodásról tesznek tanúbizonyságot.

KisHajni_Foto_Szasz_Zita_Laura-005426.jpg

Kis Hajni (Fotó/Forrás: Szász Zita Laura)

 

Kútvölgyi Erzsébet

színművész

Márta első színpadi rendezése az Edith és Marlene volt. Pataki Éva dramatizálta e két fergeteges, szenvedélyesen élő nő életét, a darabot Hernádi Jucival és Szakácsi Sándorral mutattuk be a Pesti Színházban. Nagyon szerettük próbálni és játszani is, szívmelengető, szép előadás volt. Nagyon jó volt Mártával együtt dolgozni. Ő szókimondó alkat és szerintem a világon az egyik legfontosabb, hogy ne rejtőzködjön az ember. Ne fogalmazza túl, amit mondani akar, hanem szívből, szenvedélyesen, őszintén és azonnal mondja ki saját életének érzéseit és gondolatait.

Márta soha nem keresgélt, hanem kimondta. És szerintem 90 évesen is ezt teszi.

Próbák közben az ő elképzelései mentén, két, sőt három olyan nagyon erőteljes személyiségű nő, mint Juci, ő és én, egymásra tudtunk hangolódni. Nem volt „kard ki kard”, nem volt vita, csak mámorítóan fontos, meleg és szeretetteljes munka.

A végén, nem is tudom, hányadik előadásnál fogtuk egymás kezét Jucival, amikor odasúgtam neki, „nahát, mi most már négyen vagyunk!”. Ott volt a hasamban a kisfiam, az övében a kislánya. Addig tudtuk játszani, amíg nem látszott, hogy akár Piaf, vagy épp Dietrich teherbe esett, hiszen az nem illett volna egyik karakterhez sem. Igen nagy boldogság volt számunkra ez a munka. Remélem, Márta is jó szívvel emlékezik rá.

KutvolgyiErzsebet_Foto_Domolky_Daniel-140539.jpg

Kútvölgyi Erzsébet (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

 

Pataki Éva

forgatókönyvíró

Már minden megvolt: a történet, a karakterek, elkészült a forgatókönyv, összeállt a stáb, csak éppen címe nem volt az utolsó filmünknek. Illetve volt (Született Bécsben), de nem szerettük, csak munkacímnek tekintettük. Az egyik nap megyek fel Mártához, aki éppen valamilyen tudományos folyóiratot lapozgatott, de ő ilyen, minden rendű és rangú sajtóterméket megvesz és elolvas. „Nézd csak, de szép!” – mutatott a lapban közölt északi fény felvételekre.

A képaláírás: Aurora Borealis. Összenéztünk, rájöttem arra, amit ő már tudott, ez lesz a film a címe.

Hogy miért vette meg az újságot, miért olvasgatta, miért tette el, honnan tudta, hogy fontos lesz, benne a tökéletes cím, az Márta titka. A tehetség titka.

MeszarosMarta_TothIldiko_PatakiEva-005553.jpg

Mészáros Márta, Tóth Ildikó és Pataki Éva (Fotó/Forrás: Vertigo Média)

 

Tolcsvay László

zenész, énekes, zeneszerző

1969-ban forgattuk a pákozdi, sukorói dombok között és egyéb helyszíneken a Szép leányok, ne sírjatok! című filmet, amelyben a bátyámmal, valamint Zalatnay Saroltával, a Kex és a Syrius zenekarral közösen szerepeltünk. A film operatőre Kende János volt, akiből Mészáros Mártához hasonlóan mérhetetlen békesség árad.

A forgatás ideje alatt végtelenül felszabadultnak éreztem magam, mert habár Mártának volt egy erős rendezői koncepciója, a zenében szabadságot hagyott nekünk.

Ő egy sugárzó egyéniség, akivel öröm volt együtt dolgozni és nagyon büszke vagyok arra, hogy az életemnek volt pár hónapja, amikor közel lehettem hozzá.

TolcsvayLaszlo-135912.jpg

Tolcsvay László

 

Tóth Ildikó

színművész

Amikor Mártára gondolok, mindig az jut eszembe, hogy se azelőtt, se azóta nem találkoztam olyannal, aki ennyire fiatal lenne! Az ember szellemiségében hordozza az univerzumot, azzal határozza meg önmagát és viszonyát a világhoz. Ez a fajta szellemiség Mártában elképesztően friss és fiatal. Rendkívül kíváncsi és nyitott. Számomra ez az ő természetének egyik legalapvetőbb lényege. Mérhetetlen tudása és élettapasztalata van.

Fantasztikus, amikor találkozunk valakivel, akiről azt gondoljuk, a tanítónk, a mesterünk lehet. Márta az én nagy tanítómesterem! Annyira tisztán látja a dolgokat – talán azok miatt az események miatt, amiken élete során keresztülment. Gyorsan észreveszi és pontosan tudja az összefüggéseket, törvényszerűségeket – és a lényeget!

Nála nincs mellébeszélés vagy fölösleges mondat. Nincs szervízút, csakis főút van.

A műveltsége elképesztő, s az, hogy ennyi nyelven beszél, nagy világokat, ajtókat nyitott és nyit meg előtte. Azt is tudja, hogy a filmkészítés közös munka. A körülötte lévő emberek tehetsége, kreativitása – és itt az összes munkatársra gondolok, nem csak a színészekre – nélkül nincs film. Mi egymást segítjük, és az a dolgunk, hogy amit csinálunk, az jó legyen. Mártát a történet érdekli és az, hogy minél pontosabban tudjon beszélni valamiről. Ezzel óhatatlanul olyan légkört teremt – és ez a legfontosabb –, amelyben nyitottá tud válni az ember. Az Aurora Borealis volt az első közös filmünk. Nagyszerűen dolgoztunk együtt: odafigyelésben és igazi, jóféle barátságban.

meszarosmarta-154043.jpeg

Törőcsik Mari, Mészáros Márta és Tóth Ildikó az Aurora Borealis forgatásán (Fotó/Forrás: Vertigo Média)

 

Wunderlich József

színművész

Azt hiszem, első látásra megszerettem.

Nagyon izgultam a casting előtt, de ahogy beléptem és megláttam, elmúlt az izgalom és egy kellemes izgatottság vette át a helyét. Ez nagyon ritkán történik meg velem. Olyasmi ez, mint amikor érted azt is, ahogy a másik néz. A legtöbb rendezőnél általában fogalmam sincs, hogy mire gondolnak, amikor csak úgy néznek, és sokszor még azt is nehéz megérteni pontosan, amit mondanak. Márta nézését azonnal tudtam dekódolni, és ezt onnan tudtam, hogy a következő pillanatban ki is mondta, amire gondolt. Például: „…unalmas… neked ez a szerelem?!” Nálam ezekkel az egyértelmű és provokatív nézésekkel és instrukciókkal abszolút elérte a hatást.

Az első pillanattól az utolsóig tudta, hogy mit akar, és 90 százalékban azt is, hogy azt hogyan fogja elérni.

Az egész forgatás alatt iszonyatosan energikus volt, azt éreztem, mindenhol ott van, ahol segítség kell, és mindig tudott segíteni: hol egy jó szóval, hol egy kíméletlen kritikával, hol azzal, hogy nem szólalt meg, csak figyelt. „Csak”. Mert ez a legfontosabb, amit tud: a valódi minőségi figyelem, ami manapság kihalófélben van.

Rendkívüli intelligenciája, őszintesége, karizmája és humora minden nehéz szituációban segített, valódi támasz volt a forgatás előtt, alatt és után, nem csak szakmailag, emberileg is. Leülni vele egy kávéra vagy teára szavak nélkül is nagy élmény volt. A szavaiból sugárzó életszeretet, művészi szenvedély és minden, amit tőle tanultam, azt hiszem, egész életemen át el fog kísérni.

Wunderlich József

Wunderlich József

Születésnapi interjúnkat Mészáros Mártával itt olvashatja:

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Kapcsolódó

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Zavarba ejtően jó filmekkel jön a Skandináv Filmfesztivál

A kilencvenes évek közepétől tart a skandináv mozi újjászületése, krimiben, társadalomkritikában, magánéleti krízisben a legerősebbek között vannak – fej-fej mellett a román újhullámmal. Premierekkel, Best of válogatással és dokumentumfilmekkel jön a 8. Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában. 
Vizuál ajánló

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Vizuál interjú

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.