Vizuál

Napenergia, hangrezgés, toronyházak és az építészet nyelvezete

További izgalmas alkotások a Ludwig Múzeum gyűjteményéből
2020.04.15. 15:55
Ajánlom
A Ludwig Múzeum The Dead Web című kiállításán öt alkotás a múzeum gyűjteményéből származik. Előző cikkünkben három műről írtunk részletesebben, a mostani bejegyzésben megismerkedhetnek egy zenélő szerkezettel, illetve egy film redukált változatával.

Bori Bálint: Félidő

Ez a kis szerkezet a régi zenélő dobozkákat juttathatja eszünkbe. Az üres fémdobozokból, gyakorlatilag hulladékból, ha úgy tetszik talált tárgyakból összeállított építményt a napenergia működteti. A fémdobozokban gitárhúrok vannak, amik a napenergia hatására berezonálnak és a dobozok falai visszaverik, felerősítik a hangot. A múzeum kiállítóterében nincs természetes fény, ezért egy kis lámpa világította meg a szerkezet tetején található napelemet.

Amikor valaki elhalad a szerkezet mellett felkapcsol a fény és a belül elhelyezett kis motor mozgásba lendül, ami megszólaltatja a gitárhúrokat.

bori_balint_1363w1-154833.jpg

Bori Bálint: Félidő (Fotó/Forrás: Rosta József,/ Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum)

A kiállítás az internet nélküli világot mutatja be, ez az alkotás a digitális technológia által létrehozott művészet és az autentikus műalkotások közötti különbségekre is felhívja a figyelmet. A digitális kultúra kinyitotta a kaput egy sokszínű és tág művészeti világ felé, amelyben kiemelt helyet foglal el a digitális zene. A Félidő című alkotás ugyanakkor emlékeztet minket arra, hogy a természet által megszólaltatott valódi hangok, a fizika törvényei szerint létrejövő valós hangrezgések ereje a mai, modern korban is valamilyen ősi, autentikus energiákat hordoz. Ezt a hatást erősíti fel a napfény energiájának beemelése, amely az ókori Egyiptomra vagy Mexikóra emlékeztet.   

the_dead_web_the_end_1326_011-154834.jpg

Részlet a The Dead Web című kiállításból a Ludwig Múzeumban (Fotó/Forrás: Rosta József,/ Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum)

Société Réaliste: The Fountainhead

A kiállítótér falára vetített fekete-fehér videó alapja az a film, amely Ayn Rand regényéből készült, magyar címe Az ősforrás. Az eredeti filmben egy olyan modernista építész történetét ismerhetjük meg, akinek alakját a híres építész, Frank Lloyd Wright ihletette. A főszereplő küzdelmet folytat a rossz közízlés ellen, miközben New York városát, illetve a kapitalizmust emeli dicsfénybe.

A filmet sokan ideológiai célokra használták fel az évek során, így mondanivalója, eredeti jelentése, képi világa háttérbe szorult.

A Société Réaliste olyan módon használta fel az eredeti filmet, hogy az esszenciájává redukálta, ami nem más, mint az ideológiával átitatott építészet. A kivonatolt képeken nem szerepel ember, kizárólag modern épületeket látunk, amelyek egy különleges képi és filmes nyelvezetet teremtenek.

vlcsnap-2020-04-15-09h10m34s431-154851.png

Société Réaliste: The Fountainhead (részlet) (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum)

A kiállítás tematikájára reflektálva a film rámutat arra, hogy a modern világban a technológiai gazdaságon alapul minden, már az internet megjelenése előtti időkben is így volt.

A Ludwig Múzeum The Dead Web című kiállításának műveit bemutató sorozatunk előző része itt érhető el:

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

Kapcsolódó

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kult50

A magyar tetováló, aki Jason Momoát is kivarrta – Borbás Róbert a Kult50-ben

Borbás Róbert tervezett pólót a Metallicának, tetoválta Jason Momoát, feszített a Tattoofest – Convention & Magazine címlapján, most pedig kiadta az elmúlt 10 évéről szóló, limitált számban elérhető kötetet is, amelyben összegyűjtötte legmenőbb illusztrációit.
Vizuál ajánló

Hazai alkotók az Art Market Budapest fókuszában

Tizedszer rendezik meg az Art Market Budapestet (AMB); a régió legnagyobb kortárs képző- és fotóművészeti vására húsz ország mintegy nyolcvan kiállítójának sok száz műalkotásával várja a közönséget csütörtöktől vasárnapig a Millenáris parkban.
Vizuál ajánló

Rajzfilmek a Disney és Pixar filmeken túl

Nézz varázslatos családi filmeket a világ minden tájáról, próbáld ki magad a CINEMIRA animációs, filmes, videóklip, tánckoreográfia, kaszkadőr és filmtrükk foglalkozásain! Találkozz a Stranger Things magyar alkotóival, tudd meg, hogy lehetsz Te is filmsztár profi casting rendezőktől! A CINEMIRA egy interaktív fesztivál, ahol két mozizás között betekintést nyerhetsz a filmkészítés kulisszái mögé.
Vizuál Film

Fődíjat nyert az Apró mesék Törökországban

Szász Attila Apró mesék című filmje nyerte a Balkán Panoráma Filmfesztivál fődíját a törökországi Izmirben. A díjakról szerda este született döntés.
Vizuál gyász

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.