Vizuál

Napenergia, hangrezgés, toronyházak és az építészet nyelvezete

További izgalmas alkotások a Ludwig Múzeum gyűjteményéből
2020.04.15. 15:55
Ajánlom
A Ludwig Múzeum The Dead Web című kiállításán öt alkotás a múzeum gyűjteményéből származik. Előző cikkünkben három műről írtunk részletesebben, a mostani bejegyzésben megismerkedhetnek egy zenélő szerkezettel, illetve egy film redukált változatával.

Bori Bálint: Félidő

Ez a kis szerkezet a régi zenélő dobozkákat juttathatja eszünkbe. Az üres fémdobozokból, gyakorlatilag hulladékból, ha úgy tetszik talált tárgyakból összeállított építményt a napenergia működteti. A fémdobozokban gitárhúrok vannak, amik a napenergia hatására berezonálnak és a dobozok falai visszaverik, felerősítik a hangot. A múzeum kiállítóterében nincs természetes fény, ezért egy kis lámpa világította meg a szerkezet tetején található napelemet.

Amikor valaki elhalad a szerkezet mellett felkapcsol a fény és a belül elhelyezett kis motor mozgásba lendül, ami megszólaltatja a gitárhúrokat.

bori_balint_1363w1-154833.jpg

Bori Bálint: Félidő (Fotó/Forrás: Rosta József,/ Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum)

A kiállítás az internet nélküli világot mutatja be, ez az alkotás a digitális technológia által létrehozott művészet és az autentikus műalkotások közötti különbségekre is felhívja a figyelmet. A digitális kultúra kinyitotta a kaput egy sokszínű és tág művészeti világ felé, amelyben kiemelt helyet foglal el a digitális zene. A Félidő című alkotás ugyanakkor emlékeztet minket arra, hogy a természet által megszólaltatott valódi hangok, a fizika törvényei szerint létrejövő valós hangrezgések ereje a mai, modern korban is valamilyen ősi, autentikus energiákat hordoz. Ezt a hatást erősíti fel a napfény energiájának beemelése, amely az ókori Egyiptomra vagy Mexikóra emlékeztet.   

the_dead_web_the_end_1326_011-154834.jpg

Részlet a The Dead Web című kiállításból a Ludwig Múzeumban (Fotó/Forrás: Rosta József,/ Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum)

Société Réaliste: The Fountainhead

A kiállítótér falára vetített fekete-fehér videó alapja az a film, amely Ayn Rand regényéből készült, magyar címe Az ősforrás. Az eredeti filmben egy olyan modernista építész történetét ismerhetjük meg, akinek alakját a híres építész, Frank Lloyd Wright ihletette. A főszereplő küzdelmet folytat a rossz közízlés ellen, miközben New York városát, illetve a kapitalizmust emeli dicsfénybe.

A filmet sokan ideológiai célokra használták fel az évek során, így mondanivalója, eredeti jelentése, képi világa háttérbe szorult.

A Société Réaliste olyan módon használta fel az eredeti filmet, hogy az esszenciájává redukálta, ami nem más, mint az ideológiával átitatott építészet. A kivonatolt képeken nem szerepel ember, kizárólag modern épületeket látunk, amelyek egy különleges képi és filmes nyelvezetet teremtenek.

vlcsnap-2020-04-15-09h10m34s431-154851.png

Société Réaliste: The Fountainhead (részlet) (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum)

A kiállítás tematikájára reflektálva a film rámutat arra, hogy a modern világban a technológiai gazdaságon alapul minden, már az internet megjelenése előtti időkben is így volt.

A Ludwig Múzeum The Dead Web című kiállításának műveit bemutató sorozatunk előző része itt érhető el:

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

Kapcsolódó

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál galéria

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Vizuál galéria

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál slow life

Ez egy komoly, szinte drámai kiállítás, meglehetősen sötét jövőképekkel

A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás áprilisban nyílt volna a Ludwig Múzeumban. Egy interjúsorozatban a kurátori csapat tagjait kérdezzük az egyelőre csupán a virtuális térben látható csoportos válogatásról. Az ötödik epizódban Csizek Petra beszélt kedvenc műveiről és az önállóbb nézői befogadásról
Vizuál videó

A Lánchíd is szerepel Hans Zimmer legújabb klipjében

Hans Zimmer Oscar-díjas zeneszerző és napjaink egyik legnépszerűbb DJ-je, Alan Walker közös, „Time” című számához a COVID-19 koronavírus miatt kiüresedett városokat megjelenítő videoklipet készítettek. A dal először az Eredet című film betétdala volt, amely most Alan Walker feldolgozásában, közös előadásukban született újjá.