Vizuál

Napenergia, hangrezgés, toronyházak és az építészet nyelvezete

További izgalmas alkotások a Ludwig Múzeum gyűjteményéből
2020.04.15. 15:55
Ajánlom
A Ludwig Múzeum The Dead Web című kiállításán öt alkotás a múzeum gyűjteményéből származik. Előző cikkünkben három műről írtunk részletesebben, a mostani bejegyzésben megismerkedhetnek egy zenélő szerkezettel, illetve egy film redukált változatával.

Bori Bálint: Félidő

Ez a kis szerkezet a régi zenélő dobozkákat juttathatja eszünkbe. Az üres fémdobozokból, gyakorlatilag hulladékból, ha úgy tetszik talált tárgyakból összeállított építményt a napenergia működteti. A fémdobozokban gitárhúrok vannak, amik a napenergia hatására berezonálnak és a dobozok falai visszaverik, felerősítik a hangot. A múzeum kiállítóterében nincs természetes fény, ezért egy kis lámpa világította meg a szerkezet tetején található napelemet.

Amikor valaki elhalad a szerkezet mellett felkapcsol a fény és a belül elhelyezett kis motor mozgásba lendül, ami megszólaltatja a gitárhúrokat.

bori_balint_1363w1-154833.jpg

Bori Bálint: Félidő (Fotó/Forrás: Rosta József,/ Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum)

A kiállítás az internet nélküli világot mutatja be, ez az alkotás a digitális technológia által létrehozott művészet és az autentikus műalkotások közötti különbségekre is felhívja a figyelmet. A digitális kultúra kinyitotta a kaput egy sokszínű és tág művészeti világ felé, amelyben kiemelt helyet foglal el a digitális zene. A Félidő című alkotás ugyanakkor emlékeztet minket arra, hogy a természet által megszólaltatott valódi hangok, a fizika törvényei szerint létrejövő valós hangrezgések ereje a mai, modern korban is valamilyen ősi, autentikus energiákat hordoz. Ezt a hatást erősíti fel a napfény energiájának beemelése, amely az ókori Egyiptomra vagy Mexikóra emlékeztet.   

the_dead_web_the_end_1326_011-154834.jpg

Részlet a The Dead Web című kiállításból a Ludwig Múzeumban (Fotó/Forrás: Rosta József,/ Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum)

Société Réaliste: The Fountainhead

A kiállítótér falára vetített fekete-fehér videó alapja az a film, amely Ayn Rand regényéből készült, magyar címe Az ősforrás. Az eredeti filmben egy olyan modernista építész történetét ismerhetjük meg, akinek alakját a híres építész, Frank Lloyd Wright ihletette. A főszereplő küzdelmet folytat a rossz közízlés ellen, miközben New York városát, illetve a kapitalizmust emeli dicsfénybe.

A filmet sokan ideológiai célokra használták fel az évek során, így mondanivalója, eredeti jelentése, képi világa háttérbe szorult.

A Société Réaliste olyan módon használta fel az eredeti filmet, hogy az esszenciájává redukálta, ami nem más, mint az ideológiával átitatott építészet. A kivonatolt képeken nem szerepel ember, kizárólag modern épületeket látunk, amelyek egy különleges képi és filmes nyelvezetet teremtenek.

vlcsnap-2020-04-15-09h10m34s431-154851.png

Société Réaliste: The Fountainhead (részlet) (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum)

A kiállítás tematikájára reflektálva a film rámutat arra, hogy a modern világban a technológiai gazdaságon alapul minden, már az internet megjelenése előtti időkben is így volt.

A Ludwig Múzeum The Dead Web című kiállításának műveit bemutató sorozatunk előző része itt érhető el:

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

Kapcsolódó

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.