Vizuál

Napi bizarr: Ki nem találná, mit adott a festékhez Picasso!

2016.12.27. 15:07
Ajánlom
A titokról Diana Widmaier, Picasso unokája lebbentette fel a fátylat - írta meg a theartnewspaper.com.

„Szeretnék megosztani egy családi titkot... A nagyapám egyik festményéhez lánya (az én anyám) pelenkájának tartalmát használta fel. Az 1938-as Csendélet című festmény egyik almájához használta a nem éppen hétköznapi festéket, melyet azzal magyarázott, hogy egy anyatejjel táplált baba kakijának különleges textúrája és okker színe van.”

Picasso már André Bretonnal is megosztotta terveit 1933-ban, miszerint szeretne szárított ürüléket használni csendéletek festéséhez, különösen azokat az utánozhatatlan experimentumokat, amiket egyszer véletlenül fedezett fel: vidéken a gyerekek meggyet ettek, és nem köpködték ki a magokat.

GettyImages-2674133

GettyImages-2674133 (Fotó/Forrás: George Stroud / Getty Images Hungary)

Két zseni, aki előszeretettel ábrázolta az erőszakos szexualitást

Az erotikában és szexualitásban rejlő erőszak ábrázolása az egyik legfontosabb közös téma Alberto Giacometti és Pablo Picasso művészetében, akik húsz évig voltak közeli barátok. Erre is rámutat első közös kiállításuk, ami a párizsi Picasso Múzeumban nyílt.

A művész képzeletét az is megmozgatta, hogy az emberek valószínűleg ellenérzésekkel viseltetnek az anyag iránt, ám ez az érzés a festményt látva csodálattá alakul át.

Az említett kép párhuzamba állítható az 1912-ben festett Still-life with Chair Caning című festményével is, melyhez a művész egy idegen testet is felhasznált. Egy 2003-as konferencián Jean Clair művészettörténész megosztott egy idevágó anekdotát is Picassóról: „Jelentős történelme van az ürüléknek a művészetekben. Egyszer megkérdezték Picassót, mit tenne, ha börtönbe zárnák. A válasz pedig: „A sz*rommal festenék.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.