Vizuál

Napi bizarr: Ki nem találná, mit adott a festékhez Picasso!

2016.12.27. 15:07
Ajánlom
A titokról Diana Widmaier, Picasso unokája lebbentette fel a fátylat - írta meg a theartnewspaper.com.

„Szeretnék megosztani egy családi titkot... A nagyapám egyik festményéhez lánya (az én anyám) pelenkájának tartalmát használta fel. Az 1938-as Csendélet című festmény egyik almájához használta a nem éppen hétköznapi festéket, melyet azzal magyarázott, hogy egy anyatejjel táplált baba kakijának különleges textúrája és okker színe van.”

Picasso már André Bretonnal is megosztotta terveit 1933-ban, miszerint szeretne szárított ürüléket használni csendéletek festéséhez, különösen azokat az utánozhatatlan experimentumokat, amiket egyszer véletlenül fedezett fel: vidéken a gyerekek meggyet ettek, és nem köpködték ki a magokat.

GettyImages-2674133

GettyImages-2674133 (Fotó/Forrás: George Stroud / Getty Images Hungary)

Két zseni, aki előszeretettel ábrázolta az erőszakos szexualitást

Az erotikában és szexualitásban rejlő erőszak ábrázolása az egyik legfontosabb közös téma Alberto Giacometti és Pablo Picasso művészetében, akik húsz évig voltak közeli barátok. Erre is rámutat első közös kiállításuk, ami a párizsi Picasso Múzeumban nyílt.

A művész képzeletét az is megmozgatta, hogy az emberek valószínűleg ellenérzésekkel viseltetnek az anyag iránt, ám ez az érzés a festményt látva csodálattá alakul át.

Az említett kép párhuzamba állítható az 1912-ben festett Still-life with Chair Caning című festményével is, melyhez a művész egy idegen testet is felhasznált. Egy 2003-as konferencián Jean Clair művészettörténész megosztott egy idevágó anekdotát is Picassóról: „Jelentős történelme van az ürüléknek a művészetekben. Egyszer megkérdezték Picassót, mit tenne, ha börtönbe zárnák. A válasz pedig: „A sz*rommal festenék.”

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.