Vizuál

Napkirálynőtől a vakcinafejlesztőig – Inspiráló nők az Álmok Álmodói kiállításon

2022.03.09. 09:30
Ajánlom
Bár Magyarországon a nők számára csak a 19. század végén nyílt meg az egyetemi diploma megszerzésének lehetősége, a 20. és a 21. század tudományos világában már fontos szerepet töltöttek be a nők – derül ki az Álmok Álmodói 20 kiállításon a Millenárison.

Közel 600 géniuszt és a mai életünket is meghatározó találmányokat mutat be hatezer négyzetméteren az Álmok Álmodói 20 − Világraszóló magyarok, világformáló találmányok kiállítás, ahol a tudományban fontos szerepet játszó női kutatók munkássága is megjelenik, így Karikó Katalin vakcináját vagy a magyar Napkirálynőt is megismerhetik a látogatók.

A tudománytörténeti kiállításon bemutatott vívmányok kisebb része köthető a női kutatókhoz, Csorba László történész, a kiállítás egyik kurátora azonban kiemelte, hogy a nők az előző századfordulót megelőzően inkább a művészetekben tűnhettek ki, és bár lehettek tanítók vagy bábák, de felsőfokú tanulmányokat nem folytathattak. A nők felsőbbfokú oktatása voltaképpen a Veres Pálné által alapított Országos Nőképző Egyesülettel kezdődött, amely 1869-ben indította el első évfolyamát. Ezzel megalapozta a későbbi egyetemi felvételihez szükséges középfokú végzettséget, majd az érettségi vizsga letételét. Ferenc József végül 1895 novemberében Wlassics Gyula, vallás- és közoktatásügyi miniszter kezdeményezésére királyi rendeletben engedélyt adott "a nőknek — a bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészeti pályákra való léphetőség céljából — a felsőbb tanintézetekre leendő fölvételre”. 

Csorba László kiemelte azt is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé például csak a II. világháború után kerültek be nők, az első  három: Andics Erzsébet történész (1949), Radnót Magda szemész (1961), Péter Rózsa matematikus (1967) volt.

51925663098_8b9dfb788f_k-171517.jpg

Péter Rózsa, Álmok Álmodói 20 (Fotó/Forrás: Millenáris)

Busztervezőtől József Attila múzsájáig

A nők szerepe a tudományos-innovációs életben a 20. században emelkedett, ugyanakkor még mindig van tér a fejlődésre: az UNESCO adatai szerint globálisan a kutatók kevesebb mint 30 százaléka nő.

Az Álmok Álmodói 20 tárlaton olyan nőkkel találkozhatnak a látogatók, mint Telkes Mária, aki a napenergia kutatásának egyik úttörőjeként érdemelte ki a Napkirálynő nevet, munkássága a kiállítás Energia, ipar témáját bemutató csomópontján kapott helyet. Ő, a bostoni Massachusetts Institute of Technology tanáraként fedezte fel, miként lehet kémiai eljárással tárolni a napenergiát, ezt pedig további szabadalmak követték.

Ilyen például a napenergiával működő tengervíz-sótalanító berendezés, amellyel a tengerre kényszerleszálló pilóták jutottak édesvízhez vagy az Indiában sikerrel szereplő napenergiával működő hússütő-berendezés.

Hosszú munkásságához több mint száz tudományos publikáció és összesen 39 szabadalom fűződik, tucatnyi nemzetközi kitüntetés mellett.  

51925663013_f3257fbdd6_c-171518.jpg

Kozmutza Flóra, Álmok Álmodói 20 (Fotó/Forrás: Millenáris)

De számos nő alkotott az orvoslás és élettudományok területén is, Kozmutza Flóra gyógypedagógus-pszichológus munkásságával például az orvoslás területét bemutató részen találkozhatnak a látogatók.

Kozmutza Flóra dolgozta ki az óvodáskorú, középsúlyos értelmi fogyatékos és a megkésett, akadályozott beszédfejlődésű gyerekek speciális fejlesztési modelljét, de foglalkozott többek közt a fogyatékosok munkahelyi lehetőségeinek kiszélesítésével, családfákkal, ikrek lélektanával is.

Tudományos tevékenysége mellett a művészeti életbe többszörösen beírta magát, hiszen József Attila a múzsájaként tekintett rá, majd Illyés Gyulának lett a felesége.

Dévény Anna nevét a róla elnevezett módszerben a mozgásfejlesztésről ismerhetik sokan. A Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer szakított az eddigi mozgásrehabilitációs módszerekkel és számos, korábban gyógyíthatatlannak vélt csecsemőnek és kisgyermeknek mutatta meg a mozgás örömét.

A szakember közel 60 évig tanított és 16 évig tartott speciális tréningeket a Magyar Állami Operaház balettegyüttese számára.

51924597287_031e9fe62f_k-171517.jpg

Karikó Katalin, Álmok Álmodói 20 (Fotó/Forrás: Millenáris)

A tárlaton a jelen magyar vívmányait többek között Karikó Katalin képviseli, aki kitartó munkával fektette le az mRNS-vakcinák alapjait. Munkásságát a világ minden pontján díjakkal és kitüntetésekkel ismerik el, március 10-én a Magyar Nemzeti Bank is emléket állít neki egy érmekibocsátással.

Az orvoslás mellett a Mobilitás területén is lehet találkozni fontos szerepet betöltő nőkkel, László Anna például az Ikarus vezető tervezőjeként, akár sofőrként is bemutatta, mire képesek az autóbuszok. Amikor 1975-ben a Los Angeles-i közlekedési társaság versenypályázatot írt ki csuklós buszok beszerzésére, az Ikarus a modell tervezésével László Annát bízta meg, aki két évvel később büszkén vezette a meggypiros Ikarus 286-ost a Los Angeles és Portland közötti távon. A „Big Red” nagy sikert aratott a kaliforniai utasoknál, megrendelték szériagyártását is, bár annak menedzselését már másra bízták. László Anna 1984-ig maradt az Ikarusnál, ahol férje, Finta László, a legendás tervező is dolgozott.

51924597162_22597833cd_k-171518.jpg

László Anna, tervező, Álmok Álmodói 20 (Fotó/Forrás: Millenáris)

A tárlaton többek között olyan érdekes életpályákat is megismerhetnek a látogatók, mint Farkas Edit Erzsébet meteorológusé, aki az első magyar származású nőként jutott el az Antarktiszra, vagy Vaspöri Teréz informatikusé, aki 7 éves korában megvakult, de sikeres programozói vizsgát tett. Látó férjével, Arató Andrással együtt terveznek programokat látássérülteknek.

Az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok című kiállítás 2022. február 15-től egy évig látogatható a Millenárison.

Fejléckép: Telkes Mária (fotó: Millenáris)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.