Vizuál

Napszentület és tárlatvezetés a Pesti Vigadóban a Műtárgyak éjszakáján

2022.05.24. 14:25
Ajánlom
Épülettörténeti sétára és tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket a Pesti Vigadó május 26-27-én, a Műtárgyak éjszakája eseménysorozat részeként.

Napszentület a Vigardában – Épülettörténeti séta budai panorámával megkoronázva

Johann Strauss, Liszt Ferenc, Richard Wagner, Than Mór és Lotz Károly. Csak néhány név, akik elválaszthatatlan részei a Vigadó évszázados történelmének.
Épülettörténeti sétánk alkalmával a résztvevők azokat a folyosókat és termeket járhatják be, amelyeket egykor a művészet nagyjai is.
Megismerhetik az épület falai közt megbúvó csodálatos történeteket a 19-20. század Budapestjének életéből.
A séta méltó lezárásaként a Panoráma teraszról együtt nézzük meg a budai hegyek mögött lenyugvó májusi napot.
(A Panoráma terasz esős idő esetén is része a programnak.)

 • 2022. május 26., 19:30
 • Programot tartja: Mág Katalin
 • A séta időtartama: 60 perc
 • Maximum létszám: 25 fő

Regisztráció itt>>>

Tárlatvezetés az ÜZENET – a  Magyar Művészeti Akadémia Képzőművész Köztestületi tagjainak kiállításán

Műalkotásokat nézve gyakran eltűnődünk, hogy vajon a művész mire gondolt, mit érzett és mit szeretett volna kifejezni, az alkotás pillanataiban. Pontos válaszokat azonban csak ritkán kaphatunk ezekre a kérdésekre. A tárlatvezetésen most lehetőségünk kínálkozik arra, hogy olyan nézőpontot is megismerhessünk, amire talán soha nem gondoltunk volna.

 • 2022. május 27., 19:00-20:00
 • Programot tartja: Mihály Regina
 • Időtartam: 50-60 perc
 • Max. létszám: 25 fő,

Regisztálni május 26-án 19 óráig lehet itt>>>

   

  Támogatott tartalom.

  Fejléckép: Tárlatvezetés az Üzenet-kiállításon (fotó/forrás: Pesti Vigadó)

  Pesti Vigadó

  A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

  Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

  2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

  Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

  Legolvasottabb

  Plusz

  Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

  A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
  Zenés színház

  Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

  Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
  Plusz

  Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

  Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
  Jazz/World

  Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

  A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
  Könyv

  Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

  Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

  Programkereső

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

  Ezt olvasta már?

  Vizuál interjú

  Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

  Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
  Vizuál magazin

  KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

  A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
  Vizuál gyász

  Elhunyt Szirtes András filmrendező

  Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
  Vizuál hír

  Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

  „Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
  Vizuál gyász

  Elhunyt Sir Michael Gambon

  Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.