Vizuál

Negyven fővárosi és nyolcvan vidéki helyszínnel vár a Múzeumok Őszi Fesztiválja

2022.10.06. 09:40
Ajánlom
Október 3-án kezdetét vette a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek központi témája a múzeumi fenntarthatóság. A csaknem százhúsz múzeum részvételével november 13-ig tartó rendezvénysorozat keretében országszerte több mint ötszáz féle program közül válogathatnak az érdeklődők.  

A mintegy negyven fővárosi és nyolcvan vidéki helyszínen immár 17. alkalommal várja a látogatókat gazdag programkínálatával a fesztivál, amelynek mottója: „Ezt mind fenntarjuk!”. 

A programsorozat nyitóeseménye a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Szentendrén zajlott.  A „Csak tiszta forrásból!” című 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó egyben a hazai múzeumi szakma legrangosabb kitüntetéseinek díjkiosztó ünnepsége is. A szervező és koordináló ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), amely a hazai múzeumi élet rangos konferenciájával, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indította el a rendezvénysorozatot. A konferencián átadták a MOKK által kidolgozott kritériumrendszer alapján megítélt Családbarát Múzeum elismerést a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Nádasdy Ferenc Múzeum – Művelődési Központ és Könyvtár és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen számára.

Négy intézmény részesült a múzeumi szakma rangos kitüntetésében, a Múzeumpedagógiai Nívódíjban.

A Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény Babra megy a játék! című offline programjáért, a Kassák Lajos Emlékmúzeum Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál című művészetpedagógiai programjáért, a Szennai Skanzen Népi Múzsa – Iparművészeti szakmai gyakorlat a Szennai Skanzenben című programjáért és az Országgyűlési Múzeum Letölthető vitajátékok című programjáért kapta meg a díjat. 

További négy muzeális intézmény az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai Különdíját vette át. Az ICOM Magyarország különdíját a Néprajzi Múzeum Keep calm! Türelemüvegek című online programja, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Műhelytitkok – önmegvalósítás, alkotás, öröm című programja, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta az Iparművészeti Múzeum – Ráth György Villa Ezerarcú szecesszió című programja és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját kapta a Hagyományok Háza „Nézd kézzel, lásd szívvel!” – Érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek együttnevelési programja kapta.

Idén hatodik alkalommal ismerte el egy múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az általa alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjjal. A kitüntetést Kovács Éva Zsuzsanna, a Majk Kamalduli Remeteség múzeumpedagógusa kapta meg áldozatos munkájáért.

Az idei fesztivál célja, hogy rávilágítson a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalására,

és tisztázza a fenntarthatóság fogalmát mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek körében. 

A fesztiválhoz csatlakozó intézmények nyolc tematika mentén szervezték meg a programjaikat. A korábbi négy sikeres témakör mellé négy, az év koncepciójához igazodó tematika csatlakozik. 

A 16+-os tematika keretében a fiatalok, elsősorban a középiskolások és a fiatal felnőttek számára kínálnak programokat a múzeumok. Az Értékeink újratöltve tematikában a szellemi kulturális örökségvédelem (hagyományőrzés, szokások felelevenítése stb.), nagyjaink hagyatékának őrzése, és a kreatív múzeumi eszköztár prezentálása kerül előtérbe. A Fittmúzeum tematika mentén a testi és lelki egészségmegőrzés, a rehabilitáció és az úgynevezett „jól lét” megteremtése kerül fókuszba, csakúgy, mint a tavalyi év során. A Felemelő múzeum tematika

a társadalmi fenntarthatóság kérdése köré szerveződő programokat kínál a közösségépítés jegyében, amely így a hátrányos helyzetűek, a fogyatékkal élők integrálása és az önkéntes tevékenység kialakítására hívja fel a figyelmet. 

A Múzeumi szünetelő témakör keretében a múzeumok az őszi szünet ideje alatt ajánlanak programokat a gyermekek és a családok számára, amelyek során a közös játék és felfedezés kerül fókuszba. 

A Múzeumi őszbúcsúztató az őszhöz kapcsolódó kötetlen programok megszervezésére ad lehetőséget, amelyekben valamilyen módon megjelenik az évszak, és annak jellegzetességei, motívumai, szokásai. Ennél a témakörnél a kézműves foglalkozásokon, a hagyományőrzéssel kapcsolatos programokon vagy akár az őszi rituálékon is megjelenhet a fenntarthatóság.

A Tanárok és óvodapedagógusok napja tematikához kapcsolódó intézmények a pedagógusok részére kínálnak tartalmas kikapcsolódást, informális programokat. Célja, hogy a múzeumi élmények hatására

a jövőben egyre több iskolai- és óvodapedagógus használja aktívan a múzeumot mint alternatív nevelési, oktatási helyszínt.

A Szakmai múzeumi programok tematika mentén a kapcsolódó intézmények szakmai rendezvényeket szerveznek: kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat vagy éppen workshopokokat, mindezt a fenntarthatóság múzeumi aspektusaihoz kapcsolódóan. 

A múzeumok és programok teljes kínálata ide kattintva olvasható.

Fejléckép: Óvodapedagógusok napja a Magyar Nemzeti Múzeumban (Fotó/Forrás: Múzeumok Őszi Fesztiválja) 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Vizuál ajánló

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.