Vizuál

Negyven fővárosi és nyolcvan vidéki helyszínnel vár a Múzeumok Őszi Fesztiválja

2022.10.06. 09:40
Ajánlom
Október 3-án kezdetét vette a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek központi témája a múzeumi fenntarthatóság. A csaknem százhúsz múzeum részvételével november 13-ig tartó rendezvénysorozat keretében országszerte több mint ötszáz féle program közül válogathatnak az érdeklődők.  

A mintegy negyven fővárosi és nyolcvan vidéki helyszínen immár 17. alkalommal várja a látogatókat gazdag programkínálatával a fesztivál, amelynek mottója: „Ezt mind fenntarjuk!”. 

A programsorozat nyitóeseménye a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Szentendrén zajlott.  A „Csak tiszta forrásból!” című 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó egyben a hazai múzeumi szakma legrangosabb kitüntetéseinek díjkiosztó ünnepsége is. A szervező és koordináló ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), amely a hazai múzeumi élet rangos konferenciájával, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indította el a rendezvénysorozatot. A konferencián átadták a MOKK által kidolgozott kritériumrendszer alapján megítélt Családbarát Múzeum elismerést a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Nádasdy Ferenc Múzeum – Művelődési Központ és Könyvtár és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen számára.

Négy intézmény részesült a múzeumi szakma rangos kitüntetésében, a Múzeumpedagógiai Nívódíjban.

A Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény Babra megy a játék! című offline programjáért, a Kassák Lajos Emlékmúzeum Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál című művészetpedagógiai programjáért, a Szennai Skanzen Népi Múzsa – Iparművészeti szakmai gyakorlat a Szennai Skanzenben című programjáért és az Országgyűlési Múzeum Letölthető vitajátékok című programjáért kapta meg a díjat. 

További négy muzeális intézmény az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai Különdíját vette át. Az ICOM Magyarország különdíját a Néprajzi Múzeum Keep calm! Türelemüvegek című online programja, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Műhelytitkok – önmegvalósítás, alkotás, öröm című programja, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta az Iparművészeti Múzeum – Ráth György Villa Ezerarcú szecesszió című programja és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját kapta a Hagyományok Háza „Nézd kézzel, lásd szívvel!” – Érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek együttnevelési programja kapta.

Idén hatodik alkalommal ismerte el egy múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az általa alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjjal. A kitüntetést Kovács Éva Zsuzsanna, a Majk Kamalduli Remeteség múzeumpedagógusa kapta meg áldozatos munkájáért.

Az idei fesztivál célja, hogy rávilágítson a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalására,

és tisztázza a fenntarthatóság fogalmát mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek körében. 

A fesztiválhoz csatlakozó intézmények nyolc tematika mentén szervezték meg a programjaikat. A korábbi négy sikeres témakör mellé négy, az év koncepciójához igazodó tematika csatlakozik. 

A 16+-os tematika keretében a fiatalok, elsősorban a középiskolások és a fiatal felnőttek számára kínálnak programokat a múzeumok. Az Értékeink újratöltve tematikában a szellemi kulturális örökségvédelem (hagyományőrzés, szokások felelevenítése stb.), nagyjaink hagyatékának őrzése, és a kreatív múzeumi eszköztár prezentálása kerül előtérbe. A Fittmúzeum tematika mentén a testi és lelki egészségmegőrzés, a rehabilitáció és az úgynevezett „jól lét” megteremtése kerül fókuszba, csakúgy, mint a tavalyi év során. A Felemelő múzeum tematika

a társadalmi fenntarthatóság kérdése köré szerveződő programokat kínál a közösségépítés jegyében, amely így a hátrányos helyzetűek, a fogyatékkal élők integrálása és az önkéntes tevékenység kialakítására hívja fel a figyelmet. 

A Múzeumi szünetelő témakör keretében a múzeumok az őszi szünet ideje alatt ajánlanak programokat a gyermekek és a családok számára, amelyek során a közös játék és felfedezés kerül fókuszba. 

A Múzeumi őszbúcsúztató az őszhöz kapcsolódó kötetlen programok megszervezésére ad lehetőséget, amelyekben valamilyen módon megjelenik az évszak, és annak jellegzetességei, motívumai, szokásai. Ennél a témakörnél a kézműves foglalkozásokon, a hagyományőrzéssel kapcsolatos programokon vagy akár az őszi rituálékon is megjelenhet a fenntarthatóság.

A Tanárok és óvodapedagógusok napja tematikához kapcsolódó intézmények a pedagógusok részére kínálnak tartalmas kikapcsolódást, informális programokat. Célja, hogy a múzeumi élmények hatására

a jövőben egyre több iskolai- és óvodapedagógus használja aktívan a múzeumot mint alternatív nevelési, oktatási helyszínt.

A Szakmai múzeumi programok tematika mentén a kapcsolódó intézmények szakmai rendezvényeket szerveznek: kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat vagy éppen workshopokokat, mindezt a fenntarthatóság múzeumi aspektusaihoz kapcsolódóan. 

A múzeumok és programok teljes kínálata ide kattintva olvasható.

Fejléckép: Óvodapedagógusok napja a Magyar Nemzeti Múzeumban (Fotó/Forrás: Múzeumok Őszi Fesztiválja) 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Háborús női történet nyerte a 20. Anilogue nagydíját

November 26-án a Toldi moziban tartották az idén huszadik évét ünneplő Anilogue filmfesztivál díjátadó gáláját. Az ezer eurós pénzjutalommal is járó fődíjat a szlovén Špela Čadež Steakhouse című filmje nyerte, amely egy kölcsönösen bántalmazó viszony hullámvölgyeibe nyújt betekintést.
Vizuál interjú

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Vizuál hír

Ifjúsági nagydíjat nyert Tallinnban Szakonyi Noémi Veronika filmje

A nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel a Hat hét című film, amely a tallinni zsűri indoklása szerint sikeresen megtalálta a fiatalság hangját, a rendező munkája pedig elképesztően empatikus. További két magyar alkotást is méltattak a rangos Észak-Európai seregszemlén.
Vizuál hír

Több mint harminc Yoko Ono-alkotás szerepel a Nemzeti Múzeum új tárlatán

Megnyílt A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A jegybevételből származó nyereséget a múzeum az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatásra fordítja majd.
Vizuál beszámoló

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.