Vizuál

Néhány nap, és kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2012.03.10. 17:23
Ajánlom
Március 16-án veszi kezdetét a Budapesti Tavaszi Fesztivál - addig is még egyszer áttekintjük az eseményeket a fesztiváligazgató, Vitézy Zsófia segítségével.

Az Iparművészeti Múzeum anyagából összeállított új kiállítással, az Art deco és modernizmus - Lakásművészet Magyarországon 1920-1940-el nyit a 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál március 16-án délelőtt - a tárlat a magyar iparművészet komoly nemzetközi sikereket is felvonultató korszakát mutatja be. Az első nap estéjén a Müpában Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László munkásságát fogja össze az ünnepi nyitóhangverseny - a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Kocsár Balázs vezényli majd (itt elhangzik Lajthának a Hortobágy című film zenéjéből készült 1935-ös szvitje is, a zenéhez vágott filmrészletek vetítésével). Egy autentikus énekes a koncertet nyitó Páva-variációk és a Hortobágy előtt elénekel egy-egy népdalt, a két mű között pedig Bartók Brácsaversenye hangzik el Szűcs Máté előadásában.

Vitézy Zsófia fesztiváligazgató titkos tippje a csodagyerekként indult és mára az egyik legeredetibb zongoristává érett román művész, Mihaela Ursuleasa koncertje: az avatott Beethoven-előadó az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 18-án Bartókot és Schumannt játszik. Fiatal magyar tehetségek is fellépnek a fesztiválon: példaképének állít emléket In memoriam Cziffra György című műsorával március 20-án a Junior Prima díjas ifj. Balázs János, aki a Liszt-évben harmadik lett a budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen. Baráti Kristóf pedig a fesztivál zárókoncertjén, március 26-án a Müpában Stradiváriján Beethoven hegedűversenyét szólaltatja meg.

Hungarian HeartBeats címmel március 16-án egy különleges egyszeri produkció is hallható lesz az Urániában. "2011-ben Magyarország volt a rangos nemzetközi világzenei szakvásár és fesztivál, a Womex díszvendége. A Koppenhágában, a nyitógálán elhangzott óriási sikerű műsort ismétlik meg, amelyben központi szerepet játszik Balogh Kálmán és Lukács Miklós keze alatt a cimbalom" - emelte ki Vitézy Zsófia. Fellép a koncerten a Tükrös Zenekar, Tompos Kátya és a Söndörgő, Both Miklós és Szokolay "Dongó" Balázs, Dresch Mihály és Szalóki Ági is. A szervezők 2015-re szeretnék Magyarországra hívni a Womexet és remélik, hogy ezzel az eseménnyel segítenek ezt is előmozdítani.

Mivel a fesztivál idén tíznapos, a táncházi találkozó hagyományos időpontja ezen kívül esik. "Helyette a Thália Színházban Táncház 40 címmel évfordulós gálaestet rendezünk". Hagyományosan március 25-én, Bartók Béla születésnapján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad koncertet. Idén A fából faragott királyfihoz készít koreográfiát. Az est egy Magyarországon alig-alig játszott Stravinsky-balettel, az 1947-ben befejezett Orfeusszal folytatódik, közreműködik a Szegedi Kortárs Balett. Mozgalmas lesz a március 18-i nap is: délelőtt 11-től négy műsor hallható a Müpa különböző termeiben, az esti fináléban Gary Burton (vibrafon) és Chick Corea (zongora) játszik a hangversenyteremben. A Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében két estén, 23-án és 24-én vendégszerepel a nagyszebeni színház Caragiale Farsang című komédiájával (a darabot Silviu Purcarete rendezésében mutatják be), 21-én pedig a Compagnie L'immédiat Itt és most című produkcióját lehet látni.

A 2012-es Budapesti Tavaszi Fesztivál összes programja és minden ajánlója megtalálható fesztivál-aloldalunkon, a http://btf.fidelio.hu címen!

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Magyar vizsgafilm kapott meghívást Karlovy Varyba

Farkas Marcell Szeurum című vizsgafilmje a tíz ígéretes, ifjú rendezőt bemutató Future Frames válogatásban mutatkozhat be az 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál magazin

Fáy Miklós: Ennyire nehéz dolog a festészet? – Gerhard Richter a mozikban

A nyár végére is izgalmas kulturális csemegéket ajánlj Fáy Miklós zenekritikus, állandó rovatában.
Vizuál hír

A miskolci CineFesten lesz Enyedi Ildikó új filmjének hazai premierje

Szeptember 18-án A feleségem történetével zárul a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A négy ország koprodukciójában készült alkotást szeptember 23-ától vetítik a hazai mozik.
Vizuál hír

Portugáliában díjazták Szász Attila filmjét

Az Apró mesék a legjobb forgatókönyv díját és elismerő oklevelet nyert a portugáliai Avanca Filmfesztiválon.
Vizuál gyász

Elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió alapítója

A stúdióvezető 91 éves volt, az általa igazgatott intézményből olyan animációs filmek kerültek ki, mint a Vuk, a János vitéz vagy a Lúdas Matyi.