Vizuál

Néhány nap, és kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2012.03.10. 17:23
Ajánlom
Március 16-án veszi kezdetét a Budapesti Tavaszi Fesztivál - addig is még egyszer áttekintjük az eseményeket a fesztiváligazgató, Vitézy Zsófia segítségével.

Az Iparművészeti Múzeum anyagából összeállított új kiállítással, az Art deco és modernizmus - Lakásművészet Magyarországon 1920-1940-el nyit a 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál március 16-án délelőtt - a tárlat a magyar iparművészet komoly nemzetközi sikereket is felvonultató korszakát mutatja be. Az első nap estéjén a Müpában Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László munkásságát fogja össze az ünnepi nyitóhangverseny - a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Kocsár Balázs vezényli majd (itt elhangzik Lajthának a Hortobágy című film zenéjéből készült 1935-ös szvitje is, a zenéhez vágott filmrészletek vetítésével). Egy autentikus énekes a koncertet nyitó Páva-variációk és a Hortobágy előtt elénekel egy-egy népdalt, a két mű között pedig Bartók Brácsaversenye hangzik el Szűcs Máté előadásában.

Vitézy Zsófia fesztiváligazgató titkos tippje a csodagyerekként indult és mára az egyik legeredetibb zongoristává érett román művész, Mihaela Ursuleasa koncertje: az avatott Beethoven-előadó az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 18-án Bartókot és Schumannt játszik. Fiatal magyar tehetségek is fellépnek a fesztiválon: példaképének állít emléket In memoriam Cziffra György című műsorával március 20-án a Junior Prima díjas ifj. Balázs János, aki a Liszt-évben harmadik lett a budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen. Baráti Kristóf pedig a fesztivál zárókoncertjén, március 26-án a Müpában Stradiváriján Beethoven hegedűversenyét szólaltatja meg.

Hungarian HeartBeats címmel március 16-án egy különleges egyszeri produkció is hallható lesz az Urániában. "2011-ben Magyarország volt a rangos nemzetközi világzenei szakvásár és fesztivál, a Womex díszvendége. A Koppenhágában, a nyitógálán elhangzott óriási sikerű műsort ismétlik meg, amelyben központi szerepet játszik Balogh Kálmán és Lukács Miklós keze alatt a cimbalom" - emelte ki Vitézy Zsófia. Fellép a koncerten a Tükrös Zenekar, Tompos Kátya és a Söndörgő, Both Miklós és Szokolay "Dongó" Balázs, Dresch Mihály és Szalóki Ági is. A szervezők 2015-re szeretnék Magyarországra hívni a Womexet és remélik, hogy ezzel az eseménnyel segítenek ezt is előmozdítani.

Mivel a fesztivál idén tíznapos, a táncházi találkozó hagyományos időpontja ezen kívül esik. "Helyette a Thália Színházban Táncház 40 címmel évfordulós gálaestet rendezünk". Hagyományosan március 25-én, Bartók Béla születésnapján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad koncertet. Idén A fából faragott királyfihoz készít koreográfiát. Az est egy Magyarországon alig-alig játszott Stravinsky-balettel, az 1947-ben befejezett Orfeusszal folytatódik, közreműködik a Szegedi Kortárs Balett. Mozgalmas lesz a március 18-i nap is: délelőtt 11-től négy műsor hallható a Müpa különböző termeiben, az esti fináléban Gary Burton (vibrafon) és Chick Corea (zongora) játszik a hangversenyteremben. A Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében két estén, 23-án és 24-én vendégszerepel a nagyszebeni színház Caragiale Farsang című komédiájával (a darabot Silviu Purcarete rendezésében mutatják be), 21-én pedig a Compagnie L'immédiat Itt és most című produkcióját lehet látni.

A 2012-es Budapesti Tavaszi Fesztivál összes programja és minden ajánlója megtalálható fesztivál-aloldalunkon, a http://btf.fidelio.hu címen!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Vizuál ajánló

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.
Vizuál ajánló

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Vizuál hír

Megvan, mikor kerülhet a mozikba a Joker folytatása

Sajtóhírek szerint Todd Philips Joker: Folie à deux címre keresztelt filmjére legalább két évet még biztosan várnia kell a rajongóknak: az amerikai mozikban 2024. október 4-én debütálhat a nagysikerű képregénytörténet folytatása.