Vizuál

„Nem a Karib-tenger kalózai vagyunk”

2009.12.15. 20:04
Ajánlom
Öt vitatott eredetű egyiptomi freskót adott vissza a Louvre Egyiptomnak.

Az öt darab, mindössze 15-ször 30 centiméteres freskó részlet a feltételezések szerint a Luxor melletti Királyok Völgyéből származik és Tetati pap 3200 éves sírját díszítette. A sztélék visszaszolgáltatása azért is bír különös jelentőséggel, mert fontos fordulópont lehet az antik műtárgyak forrás országai és a nyugati múzeumok között évek óta dúló tárgy-elhelyezési csatározásban. Mind Görögország, mind Egyiptom szeretné visszakapni ókori tárgyait, melyek jelenleg a nagy múzeumok gyűjteményét gazdagítják, és nem mellesleg, több ezer látogatót vonzanak egy évben.

Az egyiptomi kultúrpolitika ez irányú törekvése nem új keletű, de mindenképpen fordulatot hozott a tárgyalások kimenetelében Dr. Zahi Hawass, jelenlegi egyiptomi főrégész, 2002-es kinevezése. Hawass tevékenysége révén az elmúlt években 5 ezer műtárgy került vissza Egyiptomba. Ez a mennyiség azonban nem azt jelenti, hogy Egyiptomnak nincs több követelése a világ nagy intézményei felé. Hawass „kívánság listáján", többek között szerepel a Rosetta kő, melyet jelenleg a British Múzeumban őriznek, a Berlinben látható Nofertiti büszt, Hemiunu, a gízai piramis építőjének szobra (ami szintén Németországban van) és egy II. Ramszeszt ábrázoló szobor, ami jelenleg a Torinói Múzeum birtokában van.
A fent említett kultúrdiplomáciai bonyodalmaknak további súlyt ad, hogy a tervek szerint 2013-ban nyitja meg kapuit a Gízai Nagy Egyiptomi Múzeum, amely vonzerejét jelentősen növelné, ha a fent említett világhírű tárgyak az egyiptomi kormány tulajdonában lennének. Bár Hawass több esetben megelégedne a kölcsönzéssel, a műalkotásokat birtokló intézmények nem hajlanak erre a megoldásra sem. Ódzkodásuk hátterében azon aggodalmuk lehet, hogy tartanak tőle, hogy a kölcsönadott művek többé nem kerülnek vissza a falaik közé. Ez utóbbi feltételezésre Hawass úgy reagált, hogy „mi nem a Karib-tenger kalózai vagyunk, hanem egy civilizált ország".

Forrás: BBC News

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Szeptemberben megtartják a Velencei filmfesztivált

A járványhelyzet miatt valószínűleg kevesebb produkció szerepel majd a programban.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Háttériparosok

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most a háttéremberekre irányítja a reflektort.
Vizuál Film

Film készül Emily Brontë írónőről

Emmy Mackey játssza Emily Brontë írónőt, az Üvöltő szelek szerzőjét egy új életrajzi fimben, amely egyúttal Frances O'Connor rendezői bemutatkozása lesz.
Vizuál Film

Az irodista bosszúja Deák Kristóf első mozifilmjében

Mire képes egy középosztálybeli, nagyvárosi "jófiú" akkor, amikor kénytelen kitörni a komfortzónájából, hogy rosszfiúk üldözésébe fogjon és igazságot szolgáltasson a szeretteinek? A Mindenki című rövidfilmjével Oscar-díjat nyerő rendező lehetőséget kap, hogy mozifilmmel is bizonyítson.
Vizuál hír

Egy teljes évvel csúsznak a Velencei Biennálék

Az augusztus végére áttolt időpontban sem nyílik meg a 17. Velencei Építészeti Biennále. A koronavírus-járvány miatt csak 2021-ben rendezik meg az építészeti és 2022-ben a képzőművészeti seregszemlét.