Vizuál

„Nem a Karib-tenger kalózai vagyunk”

2009.12.15. 20:04
Ajánlom
Öt vitatott eredetű egyiptomi freskót adott vissza a Louvre Egyiptomnak.

Az öt darab, mindössze 15-ször 30 centiméteres freskó részlet a feltételezések szerint a Luxor melletti Királyok Völgyéből származik és Tetati pap 3200 éves sírját díszítette. A sztélék visszaszolgáltatása azért is bír különös jelentőséggel, mert fontos fordulópont lehet az antik műtárgyak forrás országai és a nyugati múzeumok között évek óta dúló tárgy-elhelyezési csatározásban. Mind Görögország, mind Egyiptom szeretné visszakapni ókori tárgyait, melyek jelenleg a nagy múzeumok gyűjteményét gazdagítják, és nem mellesleg, több ezer látogatót vonzanak egy évben.

Az egyiptomi kultúrpolitika ez irányú törekvése nem új keletű, de mindenképpen fordulatot hozott a tárgyalások kimenetelében Dr. Zahi Hawass, jelenlegi egyiptomi főrégész, 2002-es kinevezése. Hawass tevékenysége révén az elmúlt években 5 ezer műtárgy került vissza Egyiptomba. Ez a mennyiség azonban nem azt jelenti, hogy Egyiptomnak nincs több követelése a világ nagy intézményei felé. Hawass „kívánság listáján", többek között szerepel a Rosetta kő, melyet jelenleg a British Múzeumban őriznek, a Berlinben látható Nofertiti büszt, Hemiunu, a gízai piramis építőjének szobra (ami szintén Németországban van) és egy II. Ramszeszt ábrázoló szobor, ami jelenleg a Torinói Múzeum birtokában van.
A fent említett kultúrdiplomáciai bonyodalmaknak további súlyt ad, hogy a tervek szerint 2013-ban nyitja meg kapuit a Gízai Nagy Egyiptomi Múzeum, amely vonzerejét jelentősen növelné, ha a fent említett világhírű tárgyak az egyiptomi kormány tulajdonában lennének. Bár Hawass több esetben megelégedne a kölcsönzéssel, a műalkotásokat birtokló intézmények nem hajlanak erre a megoldásra sem. Ódzkodásuk hátterében azon aggodalmuk lehet, hogy tartanak tőle, hogy a kölcsönadott művek többé nem kerülnek vissza a falaik közé. Ez utóbbi feltételezésre Hawass úgy reagált, hogy „mi nem a Karib-tenger kalózai vagyunk, hanem egy civilizált ország".

Forrás: BBC News

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.