Vizuál

„Nem a Karib-tenger kalózai vagyunk”

2009.12.15. 20:04
Ajánlom
Öt vitatott eredetű egyiptomi freskót adott vissza a Louvre Egyiptomnak.

Az öt darab, mindössze 15-ször 30 centiméteres freskó részlet a feltételezések szerint a Luxor melletti Királyok Völgyéből származik és Tetati pap 3200 éves sírját díszítette. A sztélék visszaszolgáltatása azért is bír különös jelentőséggel, mert fontos fordulópont lehet az antik műtárgyak forrás országai és a nyugati múzeumok között évek óta dúló tárgy-elhelyezési csatározásban. Mind Görögország, mind Egyiptom szeretné visszakapni ókori tárgyait, melyek jelenleg a nagy múzeumok gyűjteményét gazdagítják, és nem mellesleg, több ezer látogatót vonzanak egy évben.

Az egyiptomi kultúrpolitika ez irányú törekvése nem új keletű, de mindenképpen fordulatot hozott a tárgyalások kimenetelében Dr. Zahi Hawass, jelenlegi egyiptomi főrégész, 2002-es kinevezése. Hawass tevékenysége révén az elmúlt években 5 ezer műtárgy került vissza Egyiptomba. Ez a mennyiség azonban nem azt jelenti, hogy Egyiptomnak nincs több követelése a világ nagy intézményei felé. Hawass „kívánság listáján", többek között szerepel a Rosetta kő, melyet jelenleg a British Múzeumban őriznek, a Berlinben látható Nofertiti büszt, Hemiunu, a gízai piramis építőjének szobra (ami szintén Németországban van) és egy II. Ramszeszt ábrázoló szobor, ami jelenleg a Torinói Múzeum birtokában van.
A fent említett kultúrdiplomáciai bonyodalmaknak további súlyt ad, hogy a tervek szerint 2013-ban nyitja meg kapuit a Gízai Nagy Egyiptomi Múzeum, amely vonzerejét jelentősen növelné, ha a fent említett világhírű tárgyak az egyiptomi kormány tulajdonában lennének. Bár Hawass több esetben megelégedne a kölcsönzéssel, a műalkotásokat birtokló intézmények nem hajlanak erre a megoldásra sem. Ódzkodásuk hátterében azon aggodalmuk lehet, hogy tartanak tőle, hogy a kölcsönadott művek többé nem kerülnek vissza a falaik közé. Ez utóbbi feltételezésre Hawass úgy reagált, hogy „mi nem a Karib-tenger kalózai vagyunk, hanem egy civilizált ország".

Forrás: BBC News

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál videó

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál rövidfilm

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Vizuál Film

Boksz, zene, Porrajmos - kezdődik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Hogyan él az európai romaság? Milyen a Porrajmos emlékezete? Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált - a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten.
Vizuál hír

Brad Pitt, DiCaprio, Margot Robbie a vörös szőnyegen - Bemutatták Tarantino új filmjét Cannes-ban

Lelkes fogadtatásban részesült Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje kedd este a 72. Cannes-i fesztiválon. Az idei fesztiválon eddig nem látott tömeg fogadta az alkotókat a Croisette-en.