Vizuál

Nem az az ARC lett a végső

2012.09.08. 13:05
Ajánlom
Tavaly nyert a válság, idén viszont újra lehetett pályázni a plakátkiállításra: 756 jelentkezőből 110 munkát választott ki a zsűri. A fődíjat Székely Petra nyerte a Miért is lenne jó kedvünk? című munkájával. A többi beválogatott képet szeptember 23-ig lehet megnézni, idén is az Ötvenhatosok terén. Egy Simicska Lajossal foglalkozó plakát viszont online látható csak, amit a Simicska érdekeltségébe tartozó MAHIR Cityposter kifogásolt. GALÉRIÁVAL

A szeptember 7-én a Szépművészeti Múzeumban tartott díjátadón Bakos Gábor, az ARC társalapítója, a plakátkiállítás sajtóközleményét idézte a köztéri reklámoknak helyet adó MAHIR tiltásáról. "... A cég, egy a zsűri által a kiállításra beválasztott képpel kapcsolatban kifogásokkal élt és kilátásba helyezte együttműködésünk azonnali felmondását, amennyiben az kiállításra kerül. Mivel az ARC számára vállalhatatlan anyagi és jogi következményekkel járt volna e következmény - gyakorlatunknak és elveinknek ellentmondva - csak online tudunk publicitást biztosítani Szerényi Szabolcs és Bátorfy Attila: A médium az üzenet című pályamunkájának." A MAHIR az ARC egyetlen közterületi támogatója. A plakátot itt nézheti meg, a felirat rajta a következő: "Százmillió forint - ezen hirdetőoszlop tulajdonosa, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter 2011-ből kifizetett osztaléka. Az iparági adatok szerint a köztéri reklámpiacon soha nem volt olyan aránytalan az állami pénzek elosztása, mint a jelenlegi kormány idején."

A második Jó a kedv című alkotásával Holányi Katalin lett, a harmadik pedig Császár Norbert Mese című képével. Az ARC+ témában (Magyar spiritusz) Venczel Zoltán vehetett át díjat a Találékonyság című alkotásért, a legkedélyborzolóbb pályaműnek járó elismerés Mátrai Istváné lett az AsztalaViszta című munkáért. A HAUG (Hungarian Adobe Users Group) különdíját Németh Adrienn, Farkas Júlia, Koncz Gabriella, Szabolcs András és Sebestyén Eszter Üzenet Istennek című plakátja nyerte, a Bortársaság Magyar Balázsnak és Varga Bencének adott különdíjat Nevezd át című képükért. A 12. ARC főtémája a Himnuszból vett idézet:"... jó kedvvel, bőséggel...". A kiírók arra kérték a pályázókat, gondolják végig, mi marad egy üzenetből, milyen jelentésekkel bővül, vagy mivé redukálódik, ha ez az egy-két szó marad belőle.

Az erre a felvetésre született reakciók mellett az ARC+ témájára (ELMŰ-ÉMÁSZ - Mi mindenre képes a kreatív energia?) beadott pályamunkák legjobbjait is meg lehet nézni az ARC-on, a HVG hetilap elmúlt húsz évének címlapjaiból bemutatott válogatás mellett. A plakátokon kívül online elérhető az ARClap is, például dr. Bakos Katalin, Kálmán C. György, Gerényi Gábor, vagy Závada Péter írásaival, de a plakátokat iPad-en keresztül is el lehet érni. Az ARC az idén először megrendezett Reklámfeszt része is, ahol eddig külön működő szakmai események kerülnek egymás mellé, szeptember 18. és 21. között az Akvárium Klubban.

Az ARC zsűritagjai 2012-ben:
Bakos Gábor: ARC társalapító, ügyvezető igazgató; dr. Bakos Katalin: művészettörténész, Magyar Nemzeti Galéria grafikai osztály főmúzeológusa; Bodó Balázs: közgazdász, médiakutató; Enyedi Ildikó:  filmrendező; Finta Sándor: Budapest főépítésze; Gellért Emese: a Memo Communications vezetője; Gerényi Gábor: internet szakértő, informatikus, az Index.hu társalapítója; Karsay Dorottya: emberi jogi szakértő és aktivista; Papp Ádám: HAUG elnök, grafikus, webdesigner; Rév Marcell: operatőr; Román Balázs: a Kreatív Online főszerkesztője; Smucz Katalin: marketing vezető, ELMŰ-ÉMÁSZ; Szoboszlay Péter: HVG címlap kreatív grafikusa, Hammer Advertising ügyvezető igazgatója; Tóth Andrej: grafikus, Kuzin Vizuális Műhely; Závada Péter: rapper, verselő

A tavalyi ARC projekt a romagyilkosságoknak emléket állító, a toleranciára és a békés együttélésre figyelmet felhívó Guruló emlékmű volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.
Vizuál kritika

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?
Vizuál Film

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.