Vizuál

Nem az az ARC lett a végső

2012.09.08. 13:05
Ajánlom
Tavaly nyert a válság, idén viszont újra lehetett pályázni a plakátkiállításra: 756 jelentkezőből 110 munkát választott ki a zsűri. A fődíjat Székely Petra nyerte a Miért is lenne jó kedvünk? című munkájával. A többi beválogatott képet szeptember 23-ig lehet megnézni, idén is az Ötvenhatosok terén. Egy Simicska Lajossal foglalkozó plakát viszont online látható csak, amit a Simicska érdekeltségébe tartozó MAHIR Cityposter kifogásolt. GALÉRIÁVAL

A szeptember 7-én a Szépművészeti Múzeumban tartott díjátadón Bakos Gábor, az ARC társalapítója, a plakátkiállítás sajtóközleményét idézte a köztéri reklámoknak helyet adó MAHIR tiltásáról. "... A cég, egy a zsűri által a kiállításra beválasztott képpel kapcsolatban kifogásokkal élt és kilátásba helyezte együttműködésünk azonnali felmondását, amennyiben az kiállításra kerül. Mivel az ARC számára vállalhatatlan anyagi és jogi következményekkel járt volna e következmény - gyakorlatunknak és elveinknek ellentmondva - csak online tudunk publicitást biztosítani Szerényi Szabolcs és Bátorfy Attila: A médium az üzenet című pályamunkájának." A MAHIR az ARC egyetlen közterületi támogatója. A plakátot itt nézheti meg, a felirat rajta a következő: "Százmillió forint - ezen hirdetőoszlop tulajdonosa, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter 2011-ből kifizetett osztaléka. Az iparági adatok szerint a köztéri reklámpiacon soha nem volt olyan aránytalan az állami pénzek elosztása, mint a jelenlegi kormány idején."

A második Jó a kedv című alkotásával Holányi Katalin lett, a harmadik pedig Császár Norbert Mese című képével. Az ARC+ témában (Magyar spiritusz) Venczel Zoltán vehetett át díjat a Találékonyság című alkotásért, a legkedélyborzolóbb pályaműnek járó elismerés Mátrai Istváné lett az AsztalaViszta című munkáért. A HAUG (Hungarian Adobe Users Group) különdíját Németh Adrienn, Farkas Júlia, Koncz Gabriella, Szabolcs András és Sebestyén Eszter Üzenet Istennek című plakátja nyerte, a Bortársaság Magyar Balázsnak és Varga Bencének adott különdíjat Nevezd át című képükért. A 12. ARC főtémája a Himnuszból vett idézet:"... jó kedvvel, bőséggel...". A kiírók arra kérték a pályázókat, gondolják végig, mi marad egy üzenetből, milyen jelentésekkel bővül, vagy mivé redukálódik, ha ez az egy-két szó marad belőle.

Az erre a felvetésre született reakciók mellett az ARC+ témájára (ELMŰ-ÉMÁSZ - Mi mindenre képes a kreatív energia?) beadott pályamunkák legjobbjait is meg lehet nézni az ARC-on, a HVG hetilap elmúlt húsz évének címlapjaiból bemutatott válogatás mellett. A plakátokon kívül online elérhető az ARClap is, például dr. Bakos Katalin, Kálmán C. György, Gerényi Gábor, vagy Závada Péter írásaival, de a plakátokat iPad-en keresztül is el lehet érni. Az ARC az idén először megrendezett Reklámfeszt része is, ahol eddig külön működő szakmai események kerülnek egymás mellé, szeptember 18. és 21. között az Akvárium Klubban.

Az ARC zsűritagjai 2012-ben:
Bakos Gábor: ARC társalapító, ügyvezető igazgató; dr. Bakos Katalin: művészettörténész, Magyar Nemzeti Galéria grafikai osztály főmúzeológusa; Bodó Balázs: közgazdász, médiakutató; Enyedi Ildikó:  filmrendező; Finta Sándor: Budapest főépítésze; Gellért Emese: a Memo Communications vezetője; Gerényi Gábor: internet szakértő, informatikus, az Index.hu társalapítója; Karsay Dorottya: emberi jogi szakértő és aktivista; Papp Ádám: HAUG elnök, grafikus, webdesigner; Rév Marcell: operatőr; Román Balázs: a Kreatív Online főszerkesztője; Smucz Katalin: marketing vezető, ELMŰ-ÉMÁSZ; Szoboszlay Péter: HVG címlap kreatív grafikusa, Hammer Advertising ügyvezető igazgatója; Tóth Andrej: grafikus, Kuzin Vizuális Műhely; Závada Péter: rapper, verselő

A tavalyi ARC projekt a romagyilkosságoknak emléket állító, a toleranciára és a békés együttélésre figyelmet felhívó Guruló emlékmű volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Színház

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Vizuál születésnap

Aki nélkül elképzelhetetlen a magyar film - 80 éves Ragályi Elemér

Régi idők focija, Az ajtó, 1945 - néhány film a magyar operatőri iskola egyik nagy alakjától, aki 1991-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozhatott. Április 18-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Ragályi Elemér Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, filmrendező.