Vizuál

Nem kapott alkoholt, azért vágta le a fülét Van Gogh

2020.11.03. 15:00
Ajánlom
Két delíriumos epizódot is átélt Vincent Van Gogh alkoholelvonás miatt egy új kutatás szerint. Nem volt skizofrén, de rejtett epilepsziája fokozott szorongásban és hallucinációkban nyilvánult meg.

Az egyik, ha nem a legnépszerűbb festő, a posztimpresszionista Van Gogh egészségi állapota mindig is érdekelte a kutatókat, művészettörténészeket és orvosokat egyaránt. Felmerült már, hogy bipoláris zavarral epilepsziával, skizofréniával küzdött, most pedig durva alkoholelvonási tünetekre gyanakszanak a Groningeni Orvosi Központi Egyetem kutatói – írja a BBC.

A kutatás eredménye szerint a Napraforgók és a Csillagos éj festője kétszer is a delírium állapotába került, amely az alkoholbetegség életveszélyes elvonási tünete.

Miközben ma gyakran intenzív osztályra kerülnek az ilyen betegek, a művész feljegyzéseiben egyszerűen „idegláznak” és „az egyszerű művész őrülettel vívott harcának” tulajdonította azt az epizódot, amikor megcsonkította magát.

1398px-Vincent_van_Gogh_-_Starry_Night_-_Google_Art_Project-124459.jpg

Vincent van Gogh: Csillagos ég a Rhone felett (1889) (Fotó/Forrás: wikipedia/közkincs)

A groningeni egyetem pszichiáterei több száz, többségében testvérének, Theónak írt levelet vizsgáltak meg, és előszedték a fennmaradt orvosi ambuláns feljegyzéseket is. Megállapították, hogy a művész valószínűleg nem volt skizofrén, de rejtett epilepsziás volt, ami azt jelenti, nem voltak rohamai, de agyi elváltozás miatt hatott a viselkedésére a betegség: leginkább szorongásban, tévképzetekben és hallucinációkban nyilvánult meg. Van Gogh keveset aludt, alultáplált volt, de rengeteg alkoholt fogyasztott, ami csak súlyosbított az állapotán.

A festő zsenialitását sokszor mentális betegségének tulajdonítják, de mint a kutatás felhívja rá a figyelmet, a pszichózisokkal terhelt éveiben a festő alig dolgozott. Kivételes technikáját odaadó munkával alapozta meg. (BBC)

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Kapcsolódó

Az, hogy levágta a fülét, csak a jéghegy csúcsa

Vincent Van Gogh öncsonkítását és halálát is rejtélyek övezik. Élete egy meg nem értett zseni tragikus története, hírneve csak halála után kapott szárnyra. Ma már szinte mindent el lehet adni nevével.

"Ez az ember vagy őrült volt, vagy megelőzött mindenkit"

Vagy mindkettő. 125 éve, 1890. július 29-én halt bele sebesülésébe Vincent van Gogh holland festőművész. Saját magát lőtte mellen.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Dante, a kiapadhatatlan forrás

A Dante emlékév nem zárult le a naptári év befejeztével. A Dante univerzuma című kiállítás a szegedi Reök-palotában folytatja útját, március 16-án pedig a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában Sárkány Győző Végtelen színjáték című tárlata tiszteleg Dante Alighieri munkássága előtt.
Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.