Vizuál

Nem károsodott a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállításán leöntött festmény

2022.07.06. 10:25
Ajánlom
Néhány napja incidens történt a július 17-ig nyitva tartó Bosch-kiállításon. Az előzetes információk szerint Menny és Pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlaton valaki kólával öntötte le az egyik festményt, a hírre a múzeum július 6-án reagált.

Rövid közleményük szerint június 21-én a kiállításon az egyik látogató táskájában egy szénsavas üdítőitalos palack a túlnyomás miatt szétrobbant, a kifröccsenő folyadék pedig elérte a Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő kép díszkeretét.

Az incidens egy mindeddig példanélküli és bármilyen szándékosságot nélkülöző baleset volt, mely során a látogató elismerte a felelősségét és a múzeum vizsgálata során maximálisan együttműködött.

Az eset után a szakemberek megállapították, hogy káresemény nem történt.

Az tárlatot eddig közel kétszázezren látták, a fokozott érdeklődés miatt pedig a múzeum a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – műtárgyvédelmi és biztonsági szempontok alapján – óránkénti limittel korlátozza a termekben egyszerre tartózkodó érdeklődők számát.

A július 17-ig látogatható Bosch kiállítás hagyományostól eltérő meghosszabbított nyitvatartása az utolsó napokban így alakul:

2022. július 9-10. (szombat – vasárnap): 9:00 – 19:00
2022. július 11-14. (hétfő – csütörtök): 10:00 – 18:00
2022. július 15-17. (péntek – vasárnap): 9:00 – 21:00

Fejléckép: A Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítása (forrás: Szépművészeti Múzeum)

Kólával öntöttek le egy festményt a Bosch-kiállításon

Kapcsolódó

Kólával öntöttek le egy festményt a Bosch-kiállításon

Egy látogató kólával öntött le egy, a Szépművészeti Múzeum tulajdonába tartozó festményt az intézmény Hieronymus Bosch és követőinek munkáit bemutató tárlatán. Az érintett kép nem a németalföldi mester alkotása, és nem is sérült végzetesen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 
Vizuál ajánló

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.
Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.