Vizuál

Nem valószínű, hogy az Iszlám Állam fotózását túl lehetne élni

2016.08.05. 11:22
Ajánlom
Megjárta a délszláv háborút, Izraelt és Irakot, legutóbb pedig menekültekről készített emblematikus fotója miatt hallhattunk róla. Balogh László képe bejárta a világot, és egyike volt azoknak a felkavaró képeknek, amelyekért nyolcadmagával Pulitzer-díjat kapott. A fotóssal a Kultúrpart készített interjút.

A nyolc fotós nyolc képből álló, menekültek útját Görögországtól Németországig bemutató sorozata a vezetői amerikai újságokban, a New York Timesban, Los Angeles Timesban is megjelentek. László képe azt a pillanatot örökítette meg, amikor Bicskénél egy menekült házaspár leveti magát a sínekre.

Balogh László fotója

Balogh László fotója (Fotó/Forrás: kultúrpart.hu)

László pályafutása során több háborúban is járt, az első a boszniai volt. „Sokakat láttam meghalni a harcokban. A katonákon segíteni a harctéren nem a mi dolgunk, ilyenkor fényképezünk. Ha civilekről van szó, akkor igen. Az első, hogy segítünk. Egyszer egy gyereket vittem kórházba, aki egy aknatűzben sérült meg.

Semmi nem látszott rajta, ahogy ott feküdt, de mire beértünk a kórházba, meghalt.

Egy szilánk volt az agyában. 12 éves volt, annyi, mint akkor az egyik fiam...” - mesélte a Kultúrpartnak élményeit , amelyeket egy üveg whiskeyvel tudott csak feldolgozni.

Balogh László járt még Izraelben is, ahol elmondása szerint durvább volt a helyzet, mert palesztin területre mentek. Bár már öregnek tartja magát, hogy a golyók elől fusson, az Iszlám Államot még lefotózná, mert a terrorizmust fontos témának tartja.

„Nagyon veszélyes, és megcsinálhatatlan. Óriási dobás lenne, de

 nem valószínű, hogy túlélné bármelyik fotós.

Viszont nem vagyok benne biztos, hogy ha ennek vége szakad, akkor nem kerülnek elő olyan fotók, amik a lefejezésekről szólnak” - mondta. László egyébként a holokauszt túlélőiről is csinált egy sorozatot lengyel kollégájával párhuzamosan.

Balogh László

Balogh László (Fotó/Forrás: kultúrpart.hu)

Hogy hogyan lehet érzelmileg hozzászokni a borzalmakhoz, és hogy milyen feladatok várnak rá, illetve mit szól ahhoz, hogy mindkét fia fotós lett, a Kultúrpart teljes interjújában olvashatja el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Meghalt az Ének az esőben rendezője

Stanley Donan, a musicalek koronázatlan királya volt - a Hollywoodi Aranykor egyik utolsó, emblematikus alakja.
Vizuál interjú

„Zászlónkra tűztük a feltörekvő művésznemzedékek segítését”

Az EMMI felügyelete alatt működő MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hat alkotóházat és két művésztelepet működtet, valamint számos művészeti pályázatot kezel. Szerteágazó munkásságukról kérdeztük az ügyvezető igazgatót, Tardy-Molnár Annát.
Vizuál beethoven

Teljesen megújul a bonni Beethoven-ház

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére.
Vizuál ajánló

Aki a kaposvári katonaélményeiből csinált karriert New Yorkban – Halász András

A művész neve mára legendává vált, elsősorban azért mert már a 70-es években az új képzőművész-generáció egyik meghatározó vezéralakja volt, művei pedig rangos magyar és nemzetközi múzeumi és magángyűjteményekben szerepelnek. A kiállításon kiemelkedik az 1983-ban készült, a személyi számítógépek korát megelőző, első computer-grafikai sorozatának a 2015-ben újragondolt, hatásos festményei.
Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.