Vizuál

Nem valószínű, hogy az Iszlám Állam fotózását túl lehetne élni

2016.08.05. 11:22
Ajánlom
Megjárta a délszláv háborút, Izraelt és Irakot, legutóbb pedig menekültekről készített emblematikus fotója miatt hallhattunk róla. Balogh László képe bejárta a világot, és egyike volt azoknak a felkavaró képeknek, amelyekért nyolcadmagával Pulitzer-díjat kapott. A fotóssal a Kultúrpart készített interjút.

A nyolc fotós nyolc képből álló, menekültek útját Görögországtól Németországig bemutató sorozata a vezetői amerikai újságokban, a New York Timesban, Los Angeles Timesban is megjelentek. László képe azt a pillanatot örökítette meg, amikor Bicskénél egy menekült házaspár leveti magát a sínekre.

Balogh László fotója

Balogh László fotója (Fotó/Forrás: kultúrpart.hu)

László pályafutása során több háborúban is járt, az első a boszniai volt. „Sokakat láttam meghalni a harcokban. A katonákon segíteni a harctéren nem a mi dolgunk, ilyenkor fényképezünk. Ha civilekről van szó, akkor igen. Az első, hogy segítünk. Egyszer egy gyereket vittem kórházba, aki egy aknatűzben sérült meg.

Semmi nem látszott rajta, ahogy ott feküdt, de mire beértünk a kórházba, meghalt.

Egy szilánk volt az agyában. 12 éves volt, annyi, mint akkor az egyik fiam...” - mesélte a Kultúrpartnak élményeit , amelyeket egy üveg whiskeyvel tudott csak feldolgozni.

Balogh László járt még Izraelben is, ahol elmondása szerint durvább volt a helyzet, mert palesztin területre mentek. Bár már öregnek tartja magát, hogy a golyók elől fusson, az Iszlám Államot még lefotózná, mert a terrorizmust fontos témának tartja.

„Nagyon veszélyes, és megcsinálhatatlan. Óriási dobás lenne, de

 nem valószínű, hogy túlélné bármelyik fotós.

Viszont nem vagyok benne biztos, hogy ha ennek vége szakad, akkor nem kerülnek elő olyan fotók, amik a lefejezésekről szólnak” - mondta. László egyébként a holokauszt túlélőiről is csinált egy sorozatot lengyel kollégájával párhuzamosan.

Balogh László

Balogh László (Fotó/Forrás: kultúrpart.hu)

Hogy hogyan lehet érzelmileg hozzászokni a borzalmakhoz, és hogy milyen feladatok várnak rá, illetve mit szól ahhoz, hogy mindkét fia fotós lett, a Kultúrpart teljes interjújában olvashatja el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál magazin

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.
Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.
Vizuál lapszemle

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origónak Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a cikkben szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.