Vizuál

Nem valószínű, hogy az Iszlám Állam fotózását túl lehetne élni

2016.08.05. 11:22
Ajánlom
Megjárta a délszláv háborút, Izraelt és Irakot, legutóbb pedig menekültekről készített emblematikus fotója miatt hallhattunk róla. Balogh László képe bejárta a világot, és egyike volt azoknak a felkavaró képeknek, amelyekért nyolcadmagával Pulitzer-díjat kapott. A fotóssal a Kultúrpart készített interjút.

A nyolc fotós nyolc képből álló, menekültek útját Görögországtól Németországig bemutató sorozata a vezetői amerikai újságokban, a New York Timesban, Los Angeles Timesban is megjelentek. László képe azt a pillanatot örökítette meg, amikor Bicskénél egy menekült házaspár leveti magát a sínekre.

Balogh László fotója

Balogh László fotója (Fotó/Forrás: kultúrpart.hu)

László pályafutása során több háborúban is járt, az első a boszniai volt. „Sokakat láttam meghalni a harcokban. A katonákon segíteni a harctéren nem a mi dolgunk, ilyenkor fényképezünk. Ha civilekről van szó, akkor igen. Az első, hogy segítünk. Egyszer egy gyereket vittem kórházba, aki egy aknatűzben sérült meg.

Semmi nem látszott rajta, ahogy ott feküdt, de mire beértünk a kórházba, meghalt.

Egy szilánk volt az agyában. 12 éves volt, annyi, mint akkor az egyik fiam...” - mesélte a Kultúrpartnak élményeit , amelyeket egy üveg whiskeyvel tudott csak feldolgozni.

Balogh László járt még Izraelben is, ahol elmondása szerint durvább volt a helyzet, mert palesztin területre mentek. Bár már öregnek tartja magát, hogy a golyók elől fusson, az Iszlám Államot még lefotózná, mert a terrorizmust fontos témának tartja.

„Nagyon veszélyes, és megcsinálhatatlan. Óriási dobás lenne, de

 nem valószínű, hogy túlélné bármelyik fotós.

Viszont nem vagyok benne biztos, hogy ha ennek vége szakad, akkor nem kerülnek elő olyan fotók, amik a lefejezésekről szólnak” - mondta. László egyébként a holokauszt túlélőiről is csinált egy sorozatot lengyel kollégájával párhuzamosan.

Balogh László

Balogh László (Fotó/Forrás: kultúrpart.hu)

Hogy hogyan lehet érzelmileg hozzászokni a borzalmakhoz, és hogy milyen feladatok várnak rá, illetve mit szól ahhoz, hogy mindkét fia fotós lett, a Kultúrpart teljes interjújában olvashatja el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.