Vizuál

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” - A MúzeumCafé idei díjazottjai

2020.04.06. 16:45
Ajánlom
Mivel ez az időszak is rendhagyó – meg persze rendkívüli –, a MúzeumCafé című folyóirat idei díjkiosztása is csúszik a vészhelyzet feloldása utáni időkre. De már nyilvánosságra hozták, kinek ítélték oda 2020-ban a rangos MúzeumCafé-díjat.

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” – mondta a Fidelio.hu-nak Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője. „A MúzeumCafé-díjat annak idején azért hoztuk létre, hogy a múzeumi szakma, a muzeológusok nagyobb figyelmet kapjanak. A »klasszikus« MúzeumCafé-díj mellett – amelyet ebben az évben Róka Enikő kapott, aki 2014 decembere óta vezeti a Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtárat – most először különdíjat is odaítéltünk két építésznek egy olyan épületkomplexum tervezéséért és kivitelezéséért, amely nemzetközi összevetésben is egyedülálló.

1-13-164148.jpg

Kiállítás a Kiscelli Múzeumban (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Ez pedig az egykori Szabolcs utcai kórház területén megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), amely hosszú évtizedekre igazodási pont lehet a műtárgyraktározás megoldása kérdésében. Egyben művészettörténeti archívum és kutatóközpont is, amelynek megléte meghatározza, hogyan gondolkodjon a múzeumi szakma a különböző anyagú és műfajú műtárgyak állapotmegőrzéséről, gyűjtemények közötti együttműködésről, archiválásról és kutatásról, biztonságról és áttekinthetőségről. Vasáros Zsolt volt a vezető tervezője, Megyesi Zsolt a projektvezetője. Mindketten a Narmer Építészeti Stúdió munkatársai. A szerkesztőbizottság és a szerkesztőség tagjai egybehangzóan úgy gondolták, hogy el kell ismernünk az ő munkájukat is, s ha különdíjat adunk nekik, még csak muzeológussá sem kell tennünk őket.”

2-04-164150.jpg

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Gréczi Emőke hozzátette: a „klasszikus” MúzeumCafé-díjat kiérdemlő Róka Enikő elképzelt egy ideális múzeumot és kiállítási programot, amelyet meg is tudott valósítani a Fővárosi Képtár élén eltöltött öt éve alatt. „Ez idő alatt minden kiállítás és katalógusszöveg teljesítette azt a feltételt, amelyet korábban megfogalmazott: kritikai megközelítés, közös identitás kifejezése és problémaérzékenység. Azt gondolom, ez ma a legnagyobb múzeumi teljesítmény Magyarországon, és nem lehet kérdés, hogy ezt a teljesítmény a MúzeumCafé is díjjal jutalmazza” – vélekedik a főszerkesztő.

1-01-164045.jpg

Róka Enikő (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

A lap aktuális száma megjelent. Ebben interjúk is olvashatók a díjazottakkal. Róka Enikő például arról is beszél: „Ha egyáltalán van kurátori hitvallásom, akkor az: ha sok nézőpontot szeretnénk bevinni egy kutatásba vagy kiállításba, és különböző kérdéseket akarunk megfogalmazni és megválaszolni, azt lehetetlen egyedül megvalósítani, csak csapatban érdemes dolgozni.”

2-01-164150.jpg

Megyesi Zsolt és Vasáros Zsolt (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Vasáros Zsolt és Megyesi Zsolt a velük készült beszélgetésben azt is elmesélik: szörnyű állapotok voltak az egykori Szabolcs utcai kórház területén, pedig csak 2006 körül zárták be az intézményt. Ha nem nyúlnak az épületekhez, még tíz évet nem bírtak volna ki, olyan mértékű volt az állagromlás. Ha valamit magára hagynak, az ugyanis nagyon gyorsan amortizálódik. Nagyjából száz tervezőt és szakembert mozgatott az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ felépítése. Épült és épül hasonló intézmény – hozható példák Franciaországból, Szentpétervárról, Londonból –, de ilyen mértékű és koncentráltságú intézmény még nem készült. Ez az első.

A Fidelio is gratulál a díjazottaknak!

 

Fejléckép forrása: MúzeumCafé

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.