Vizuál

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” - A MúzeumCafé idei díjazottjai

2020.04.06. 16:45
Ajánlom
Mivel ez az időszak is rendhagyó – meg persze rendkívüli –, a MúzeumCafé című folyóirat idei díjkiosztása is csúszik a vészhelyzet feloldása utáni időkre. De már nyilvánosságra hozták, kinek ítélték oda 2020-ban a rangos MúzeumCafé-díjat.

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” – mondta a Fidelio.hu-nak Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője. „A MúzeumCafé-díjat annak idején azért hoztuk létre, hogy a múzeumi szakma, a muzeológusok nagyobb figyelmet kapjanak. A »klasszikus« MúzeumCafé-díj mellett – amelyet ebben az évben Róka Enikő kapott, aki 2014 decembere óta vezeti a Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtárat – most először különdíjat is odaítéltünk két építésznek egy olyan épületkomplexum tervezéséért és kivitelezéséért, amely nemzetközi összevetésben is egyedülálló.

1-13-164148.jpg

Kiállítás a Kiscelli Múzeumban (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Ez pedig az egykori Szabolcs utcai kórház területén megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), amely hosszú évtizedekre igazodási pont lehet a műtárgyraktározás megoldása kérdésében. Egyben művészettörténeti archívum és kutatóközpont is, amelynek megléte meghatározza, hogyan gondolkodjon a múzeumi szakma a különböző anyagú és műfajú műtárgyak állapotmegőrzéséről, gyűjtemények közötti együttműködésről, archiválásról és kutatásról, biztonságról és áttekinthetőségről. Vasáros Zsolt volt a vezető tervezője, Megyesi Zsolt a projektvezetője. Mindketten a Narmer Építészeti Stúdió munkatársai. A szerkesztőbizottság és a szerkesztőség tagjai egybehangzóan úgy gondolták, hogy el kell ismernünk az ő munkájukat is, s ha különdíjat adunk nekik, még csak muzeológussá sem kell tennünk őket.”

2-04-164150.jpg

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Gréczi Emőke hozzátette: a „klasszikus” MúzeumCafé-díjat kiérdemlő Róka Enikő elképzelt egy ideális múzeumot és kiállítási programot, amelyet meg is tudott valósítani a Fővárosi Képtár élén eltöltött öt éve alatt. „Ez idő alatt minden kiállítás és katalógusszöveg teljesítette azt a feltételt, amelyet korábban megfogalmazott: kritikai megközelítés, közös identitás kifejezése és problémaérzékenység. Azt gondolom, ez ma a legnagyobb múzeumi teljesítmény Magyarországon, és nem lehet kérdés, hogy ezt a teljesítmény a MúzeumCafé is díjjal jutalmazza” – vélekedik a főszerkesztő.

1-01-164045.jpg

Róka Enikő (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

A lap aktuális száma megjelent. Ebben interjúk is olvashatók a díjazottakkal. Róka Enikő például arról is beszél: „Ha egyáltalán van kurátori hitvallásom, akkor az: ha sok nézőpontot szeretnénk bevinni egy kutatásba vagy kiállításba, és különböző kérdéseket akarunk megfogalmazni és megválaszolni, azt lehetetlen egyedül megvalósítani, csak csapatban érdemes dolgozni.”

2-01-164150.jpg

Megyesi Zsolt és Vasáros Zsolt (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Vasáros Zsolt és Megyesi Zsolt a velük készült beszélgetésben azt is elmesélik: szörnyű állapotok voltak az egykori Szabolcs utcai kórház területén, pedig csak 2006 körül zárták be az intézményt. Ha nem nyúlnak az épületekhez, még tíz évet nem bírtak volna ki, olyan mértékű volt az állagromlás. Ha valamit magára hagynak, az ugyanis nagyon gyorsan amortizálódik. Nagyjából száz tervezőt és szakembert mozgatott az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ felépítése. Épült és épül hasonló intézmény – hozható példák Franciaországból, Szentpétervárról, Londonból –, de ilyen mértékű és koncentráltságú intézmény még nem készült. Ez az első.

A Fidelio is gratulál a díjazottaknak!

 

Fejléckép forrása: MúzeumCafé

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Kincsek Kolozsvárról

Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-muzeológusa ezúttal egy tisztes polgári vállalkozót, Kolozsvár egykori társas életének fontos alakját idézi meg: az első könyvkiadót Erdélyben, aki honoráriumot fizetett a szerzőinek.
Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.