Vizuál

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” - A MúzeumCafé idei díjazottjai

2020.04.06. 16:45
Ajánlom
Mivel ez az időszak is rendhagyó – meg persze rendkívüli –, a MúzeumCafé című folyóirat idei díjkiosztása is csúszik a vészhelyzet feloldása utáni időkre. De már nyilvánosságra hozták, kinek ítélték oda 2020-ban a rangos MúzeumCafé-díjat.

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” – mondta a Fidelio.hu-nak Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője. „A MúzeumCafé-díjat annak idején azért hoztuk létre, hogy a múzeumi szakma, a muzeológusok nagyobb figyelmet kapjanak. A »klasszikus« MúzeumCafé-díj mellett – amelyet ebben az évben Róka Enikő kapott, aki 2014 decembere óta vezeti a Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtárat – most először különdíjat is odaítéltünk két építésznek egy olyan épületkomplexum tervezéséért és kivitelezéséért, amely nemzetközi összevetésben is egyedülálló.

1-13-164148.jpg

Kiállítás a Kiscelli Múzeumban (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Ez pedig az egykori Szabolcs utcai kórház területén megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), amely hosszú évtizedekre igazodási pont lehet a műtárgyraktározás megoldása kérdésében. Egyben művészettörténeti archívum és kutatóközpont is, amelynek megléte meghatározza, hogyan gondolkodjon a múzeumi szakma a különböző anyagú és műfajú műtárgyak állapotmegőrzéséről, gyűjtemények közötti együttműködésről, archiválásról és kutatásról, biztonságról és áttekinthetőségről. Vasáros Zsolt volt a vezető tervezője, Megyesi Zsolt a projektvezetője. Mindketten a Narmer Építészeti Stúdió munkatársai. A szerkesztőbizottság és a szerkesztőség tagjai egybehangzóan úgy gondolták, hogy el kell ismernünk az ő munkájukat is, s ha különdíjat adunk nekik, még csak muzeológussá sem kell tennünk őket.”

2-04-164150.jpg

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Gréczi Emőke hozzátette: a „klasszikus” MúzeumCafé-díjat kiérdemlő Róka Enikő elképzelt egy ideális múzeumot és kiállítási programot, amelyet meg is tudott valósítani a Fővárosi Képtár élén eltöltött öt éve alatt. „Ez idő alatt minden kiállítás és katalógusszöveg teljesítette azt a feltételt, amelyet korábban megfogalmazott: kritikai megközelítés, közös identitás kifejezése és problémaérzékenység. Azt gondolom, ez ma a legnagyobb múzeumi teljesítmény Magyarországon, és nem lehet kérdés, hogy ezt a teljesítmény a MúzeumCafé is díjjal jutalmazza” – vélekedik a főszerkesztő.

1-01-164045.jpg

Róka Enikő (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

A lap aktuális száma megjelent. Ebben interjúk is olvashatók a díjazottakkal. Róka Enikő például arról is beszél: „Ha egyáltalán van kurátori hitvallásom, akkor az: ha sok nézőpontot szeretnénk bevinni egy kutatásba vagy kiállításba, és különböző kérdéseket akarunk megfogalmazni és megválaszolni, azt lehetetlen egyedül megvalósítani, csak csapatban érdemes dolgozni.”

2-01-164150.jpg

Megyesi Zsolt és Vasáros Zsolt (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Vasáros Zsolt és Megyesi Zsolt a velük készült beszélgetésben azt is elmesélik: szörnyű állapotok voltak az egykori Szabolcs utcai kórház területén, pedig csak 2006 körül zárták be az intézményt. Ha nem nyúlnak az épületekhez, még tíz évet nem bírtak volna ki, olyan mértékű volt az állagromlás. Ha valamit magára hagynak, az ugyanis nagyon gyorsan amortizálódik. Nagyjából száz tervezőt és szakembert mozgatott az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ felépítése. Épült és épül hasonló intézmény – hozható példák Franciaországból, Szentpétervárról, Londonból –, de ilyen mértékű és koncentráltságú intézmény még nem készült. Ez az első.

A Fidelio is gratulál a díjazottaknak!

 

Fejléckép forrása: MúzeumCafé

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Vizuál ajánló

Lábnyomok a Mars vörös porában

A Ludwig Múzeum Egyensúlyban című kiállításán számos olyan alkotó művével találkozhatunk, akik neve ismerősen csenghet a gyűjteményt ismerő látogatóknak. Roman Ondak szlovák művész Meghosszabbított álom című alkotása több tárlaton is szerepelt az elmúlt években. A mostani időszakos kiállítás szintén egy álomszerű művét mutatja be, amelynek címe Séta a Marson. Mit rejt ez a sejtelmes cím?
Vizuál hír

Alberto Barbera marad a Velencei Filmfesztivál igazgatója

Újabb négy évre, 2024-ig hosszabbították meg Alberto Barbera kinevezését – tudta meg a The Hollywood Reporter. A hosszabbításban az is közrejátszhatott, hogy az igazgató a pandémia idején sikerrel szervezte meg a fesztivált, ami a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott.
Vizuál hír

Gothár Péter új filmje a Sevillai Filmfesztiválon lesz látható

Meghívást kapott Gothár Péter új rendezése, a Hét kis véletlen az európai alkotásokból válogató Sevillai Filmfesztiválra. A film az Új hullámok szekció versenyprogramjában fog szerepelni.
Vizuál kult50

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.