Vizuál

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” - A MúzeumCafé idei díjazottjai

2020.04.06. 16:45
Ajánlom
Mivel ez az időszak is rendhagyó – meg persze rendkívüli –, a MúzeumCafé című folyóirat idei díjkiosztása is csúszik a vészhelyzet feloldása utáni időkre. De már nyilvánosságra hozták, kinek ítélték oda 2020-ban a rangos MúzeumCafé-díjat.

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” – mondta a Fidelio.hu-nak Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője. „A MúzeumCafé-díjat annak idején azért hoztuk létre, hogy a múzeumi szakma, a muzeológusok nagyobb figyelmet kapjanak. A »klasszikus« MúzeumCafé-díj mellett – amelyet ebben az évben Róka Enikő kapott, aki 2014 decembere óta vezeti a Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtárat – most először különdíjat is odaítéltünk két építésznek egy olyan épületkomplexum tervezéséért és kivitelezéséért, amely nemzetközi összevetésben is egyedülálló.

1-13-164148.jpg

Kiállítás a Kiscelli Múzeumban (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Ez pedig az egykori Szabolcs utcai kórház területén megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), amely hosszú évtizedekre igazodási pont lehet a műtárgyraktározás megoldása kérdésében. Egyben művészettörténeti archívum és kutatóközpont is, amelynek megléte meghatározza, hogyan gondolkodjon a múzeumi szakma a különböző anyagú és műfajú műtárgyak állapotmegőrzéséről, gyűjtemények közötti együttműködésről, archiválásról és kutatásról, biztonságról és áttekinthetőségről. Vasáros Zsolt volt a vezető tervezője, Megyesi Zsolt a projektvezetője. Mindketten a Narmer Építészeti Stúdió munkatársai. A szerkesztőbizottság és a szerkesztőség tagjai egybehangzóan úgy gondolták, hogy el kell ismernünk az ő munkájukat is, s ha különdíjat adunk nekik, még csak muzeológussá sem kell tennünk őket.”

2-04-164150.jpg

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Gréczi Emőke hozzátette: a „klasszikus” MúzeumCafé-díjat kiérdemlő Róka Enikő elképzelt egy ideális múzeumot és kiállítási programot, amelyet meg is tudott valósítani a Fővárosi Képtár élén eltöltött öt éve alatt. „Ez idő alatt minden kiállítás és katalógusszöveg teljesítette azt a feltételt, amelyet korábban megfogalmazott: kritikai megközelítés, közös identitás kifejezése és problémaérzékenység. Azt gondolom, ez ma a legnagyobb múzeumi teljesítmény Magyarországon, és nem lehet kérdés, hogy ezt a teljesítmény a MúzeumCafé is díjjal jutalmazza” – vélekedik a főszerkesztő.

1-01-164045.jpg

Róka Enikő (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

A lap aktuális száma megjelent. Ebben interjúk is olvashatók a díjazottakkal. Róka Enikő például arról is beszél: „Ha egyáltalán van kurátori hitvallásom, akkor az: ha sok nézőpontot szeretnénk bevinni egy kutatásba vagy kiállításba, és különböző kérdéseket akarunk megfogalmazni és megválaszolni, azt lehetetlen egyedül megvalósítani, csak csapatban érdemes dolgozni.”

2-01-164150.jpg

Megyesi Zsolt és Vasáros Zsolt (Fotó/Forrás: MúzeumCafé)

Vasáros Zsolt és Megyesi Zsolt a velük készült beszélgetésben azt is elmesélik: szörnyű állapotok voltak az egykori Szabolcs utcai kórház területén, pedig csak 2006 körül zárták be az intézményt. Ha nem nyúlnak az épületekhez, még tíz évet nem bírtak volna ki, olyan mértékű volt az állagromlás. Ha valamit magára hagynak, az ugyanis nagyon gyorsan amortizálódik. Nagyjából száz tervezőt és szakembert mozgatott az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ felépítése. Épült és épül hasonló intézmény – hozható példák Franciaországból, Szentpétervárról, Londonból –, de ilyen mértékű és koncentráltságú intézmény még nem készült. Ez az első.

A Fidelio is gratulál a díjazottaknak!

 

Fejléckép forrása: MúzeumCafé

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Bábszínház az egész világ

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Budapest Bábszínház ikonikus pálcikaemberkéjéről mesélt.
Vizuál hír

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Vizuál ajánló

Megérkezett a Toldi teljes előzetese

Másfél perces előzetest kapott a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó alkotása, az Arany János Toldijából készült egész estés animációs film. A trailerben a szemfüles nézők felismerhetik a Kecskemétfilm alkotóit is. Videó a cikkünkben!
Vizuál hír

Visszautasította Bulgária Oscar-díjra nevezett filmjét az amerikai filmakadémia

A hivatalos indoklás szerint az Anya című alkotás párbeszédeinek több mint ötven százaléka angol nyelvű, így nem nevezhető a legjobb nemzetközi film kategóriájában – tudatta közösségi oldalán Zornica Szofija, a film rendezője.
Vizuál ajánló

Festői rend és szépség az elcsúfított világban – Dezső Tamás kiállítása a Capa Központban

Mi az a rejtélyes és megmagyarázhatatlan kapocs, ami összeköti az összes élő személyiségét egy életen át? – teszi fel a kérdést Dezső Tamás legújabb, Hipotézis: Levél minden című sorozatában. A világhírű fotóművész legújabb tárlata a Robert Capa Központban látható szeptember 22-től.