Vizuál

Nemes-Lampérth József gyorsan berobbanó és vakító fényű hullócsillaga

2016.08.11. 12:32
Ajánlom
A Kieselbach Galéria augusztus 10. és szeptember 13. között minden idők legnagyobb Nemes-Lampérth-kiállítását rendezi meg.

Hat teremben összesen 126 műalkotás kerül a közönség elé: a 12 múzeumból és 13 magángyűjteményből érkező képek jelentős része több mint 50 év után most először látható. A festő legutóbbi, 1963-as, Magyar Nemzeti Galériában rendezett monografikus tárlatán „csupán” 72 mű vonult fel, míg most több mint 120 festmény és grafika, az ismert életmű több mint 90 %-a kerül a falakra.

Nemes-Lampérth József képe

Nemes-Lampérth József képe (Fotó/Forrás: Vörös Dávid)

Nemes-Lampérth József alig több mint 10 évig tartó művészi pályáját – a tusfestményei, akvarell- és pasztell képei, ceruza-, kréta- és szénrajzok mellett – mindössze 28 olajkép reprezentálja. Ezek közül 15 múzeumban található, s csupán 13 festmény került az idők során magángyűjteményekbe.

Nemes-Lampérth mellett még Csontváry vagy Galimberti Sándor és Dénes Valéria munkássága is gazdagnak számít. Nincs még egy olyan életmű a magyar festészetben, amely ilyen intenzív, ennyire vakító, villanásszerű erővel jelent volna meg a 20. században, s amelynek darabjai hasonló ritkaságú kincsek lennének.

Nemes-Lampérth József képének részlete

Nemes-Lampérth József képének részlete (Fotó/Forrás: Vörös Dávid)

Élete

A Nyolcakat követő új nemzedék legnagyobb ígérete Nemes Lampérth József volt, aki 1912-ben, alig 21 évesen már olyan jelentős festményeket állított ki, mint a Városligeti részlet vagy a halott édesapjáról festett, megrázó erejű Ravatal című kép. Az I. világháború idején született alkotásai szinte egytől-egyig remekművek, ám a fronton szerzett élmények maradandó nyomot hagytak benne és feltehetően hozzájárultak később elhatalmasodó elmebajához.

Nemes-Lampérth József képe

Nemes-Lampérth József képe (Fotó/Forrás: Vörös Dávid)

1919-ben, a legtöbb modern magyar művészhez hasonlóan, részt vállalt a Tanácsköztársaság művészeti munkájában, s így a bukás után emigrálni kényszerült. Berlinben telepedett le, ahol az ott töltött közel egy esztendő alatt korábbi kompozícióinak nagyobb méretű és színesebb megoldásain dolgozott. 1920 őszén kiállítása nyílt Moholy-Nagy Lászlóval közösen a neves műkereskedő, Fritz Gurlitt galériájában.

A tárlat megnyitóján megismerkedett Alfred Gustav Ekström gyűjtővel, aki megvásárolta néhány képét és meghívta svédországi otthonába. A látogatás a pompás környezet ellenére rémálomba fordult: a festőn a megőrülés jelei mutatkoztak, így Ekström kénytelen volt visszaküldeni Berlinbe, ahonnan 1921 elején tért vissza Budapestre. Elmegyógyintézetbe került, s bár a következő egy-két évben még néhány kitűnő tusfestményt készített, többé már sosem hagyhatta el hosszabb időre a kórházat. 1924. május 19-én halt meg.

Nemes-Lampérth József képe

Nemes-Lampérth József képe (Fotó/Forrás: Vörös Dávid)

Meglepően erős, felütésszerű indulása, derékba tört karrierje mellett az is a magyar modernizmus jellegzetes karaktervonásának mondható, hogy műveinek jelentős része szétszóródott, az ország határain kívülre került, elpusztult vagy közel egy évszázada ismeretlen helyen rejtőzik. Az elmúlt néhány évtizedben szerencsére több jelentős műve is előkerült külföldi gyűjteményekből, így e mostani tárlat Nemes Lampérth József valaha volt legnagyobb lélegzetű kiállítása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.