Vizuál

Német filmfesztiválon aratott sikert Kis Hajni diplomafilmje

2019.11.25. 10:35
Ajánlom
A Last Call című rövidfilm nyerte a 39. Filmschoolfest díját Münchenben. Készítője a Színműn tavaly végzett Kis Hajni.

A Friss Hús Rövidfilmfesztiválon a legjobb rövidfilm díját vitte el, nyert a Malteren, a Bushon, Miskolcon és egy szarajevói fesztiválon is, de Münchenből sem üres kézzel jött haza Kis Hajni.

kishajni-102543.jpg

Kis Hajni

A Last Call ugyanis díjas lett a német diákfilm fesztiválon. A 27 perces alkotás egy 61 éves nő utolsó napját követi végig, röviddel disszidálása előtt, amikor lánya családjához költözik külföldre. Az idősödő nő őrült rohanásba kezd, melynek egyetlen célja, hogy végérvényesen lezárja itthoni életét. A zaklatott nap végén azonban kénytelen szembenézni mindazzal, amit maga mögött hagyott, és azzal, ami előtte áll.

A müncheni Filmschoolfestet 1981 óta rendezik meg, és az egyik legfontosabb eseménye a friss diplomás rendezőknek. Kis Hajni a legjobb filmnek járó VFF Young Talent Awardot nyerte el. A fesztiválprogramban szerepelt Kovács István Ostrom című filmje is.

(magyarfilm)

A rendezőnő az elmúlt napokban kezdte forgatni első nagyjátékfilmjét a Filmalap Inkubátor Programja és a Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával. Az amatőr főszereplőkkel készülő Külön falka munkacímű alkotás részben személyes élményein alapul. A történet szerint egy sodródó, felelőtlen apa szembenéz a múltjával, miután vadóc kislánya sok év után újra felveszi vele a kapcsolatot. 

kulonfalka_foto_protoncinema_konda_brigitta-121159.jpg

Horváth Zorka, Kiss Hajni és Dietz Gusztáv a Külön falka forgatásán (Fotó/Forrás: Proton Cinema / Konda Brigitta)

 

Mi a rövidfilm titka?

Kapcsolódó

Mi a rövidfilm titka?

A Friss Hús fesztivál alkalmából a rövidfilm titkának megfejtésére vállalkoztunk, a formátum előnyeire, hátrányaira, internetes lehetőségeire voltunk kíváncsiak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.
Vizuál gyász

Elhunyt Honor Blackman, egykori Bond-lány

A brit színésznőt 94 éves korában érte a halál, békésen, otthonában halt meg természetes okok következtében.
Vizuál magazin

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Vizuál hír

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” - A MúzeumCafé idei díjazottjai

Mivel ez az időszak is rendhagyó – meg persze rendkívüli –, a MúzeumCafé című folyóirat idei díjkiosztása is csúszik a vészhelyzet feloldása utáni időkre. De már nyilvánosságra hozták, kinek ítélték oda 2020-ban a rangos MúzeumCafé-díjat.
Vizuál gyász

Elhunyt Shirley Douglas színésznő, Kiefer Sutherland édesanyja

A kanadai egészségbiztosítás megalapítójának lánya 86 éves volt. Fia azt közölte, tüdőgyulladással kapcsolatos komplikációk okozták az ünnepelt színésznő halálát, de nem a koronavírus-fertőzés.