Vizuál

Német filmfesztiválon aratott sikert Kis Hajni diplomafilmje

2019.11.25. 10:35
Ajánlom
A Last Call című rövidfilm nyerte a 39. Filmschoolfest díját Münchenben. Készítője a Színműn tavaly végzett Kis Hajni.

A Friss Hús Rövidfilmfesztiválon a legjobb rövidfilm díját vitte el, nyert a Malteren, a Bushon, Miskolcon és egy szarajevói fesztiválon is, de Münchenből sem üres kézzel jött haza Kis Hajni.

kishajni-102543.jpg

Kis Hajni

A Last Call ugyanis díjas lett a német diákfilm fesztiválon. A 27 perces alkotás egy 61 éves nő utolsó napját követi végig, röviddel disszidálása előtt, amikor lánya családjához költözik külföldre. Az idősödő nő őrült rohanásba kezd, melynek egyetlen célja, hogy végérvényesen lezárja itthoni életét. A zaklatott nap végén azonban kénytelen szembenézni mindazzal, amit maga mögött hagyott, és azzal, ami előtte áll.

A müncheni Filmschoolfestet 1981 óta rendezik meg, és az egyik legfontosabb eseménye a friss diplomás rendezőknek. Kis Hajni a legjobb filmnek járó VFF Young Talent Awardot nyerte el. A fesztiválprogramban szerepelt Kovács István Ostrom című filmje is.

(magyarfilm)

A rendezőnő az elmúlt napokban kezdte forgatni első nagyjátékfilmjét a Filmalap Inkubátor Programja és a Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával. Az amatőr főszereplőkkel készülő Külön falka munkacímű alkotás részben személyes élményein alapul. A történet szerint egy sodródó, felelőtlen apa szembenéz a múltjával, miután vadóc kislánya sok év után újra felveszi vele a kapcsolatot. 

kulonfalka_foto_protoncinema_konda_brigitta-121159.jpg

Horváth Zorka, Kiss Hajni és Dietz Gusztáv a Külön falka forgatásán (Fotó/Forrás: Proton Cinema / Konda Brigitta)

 

Mi a rövidfilm titka?

Kapcsolódó

Mi a rövidfilm titka?

A Friss Hús fesztivál alkalmából a rövidfilm titkának megfejtésére vállalkoztunk, a formátum előnyeire, hátrányaira, internetes lehetőségeire voltunk kíváncsiak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Előkerült egy lopott Klimt

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egyik galériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban.
Vizuál gyász

Elhunyt Varga Imre szobrászművész

A neves művész életének 97. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában - tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden.
Vizuál Film

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 
Vizuál magazin

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.
Vizuál berlin

Az elegancia és az abszurd humor jegyében adták át az Európai Filmdíjakat

Az európai film legnagyobb ünnepéről számol be helyszíni tudósítónk Berlinből, ahol szombat este, a 32. Európai Filmdíj átadóján összegyűlt az európai filmes szcéna színe-java. A helyszín, mint mindig, az ezer nézőt befogadó Nyugat-Berlini színházépület, a Haus der Berliner Festspiele volt.