Vizuál

Nemzetközi művészeti vásár Budapesten

2011.09.01. 08:54
Ajánlom
Art Market Budapest néven október 27. és 30. között a Millenárison rendezik meg a vásárt, amelynek célja a magyar és közép-kelet-európai művészet és művészeti piac elismertségének előmozdítása, a régió képzőművészetére irányuló belső és külső érdeklődés felkeltése.

Ledényi Attila, az Art Market szervezőinek képviseletében kiemelte: a régió művészete felé mind a szakmai vélemények, mind az elmúlt évek nemzetközi kiállítási sikerei alapján egyre növekvő nemzetközi érdeklődés fordul. A szervezők és az együttműködő partnerek törekvése az, hogy Magyarország és Közép-Kelet-Európa legnépszerűbb és a globális nemzetközi élet ismert, elfogadott, vonzó kortárs képzőművészet eseménye jöjjön létre Budapesten, hiszen a tradíció, az elhelyezkedés, a rendelkezésre álló infrastruktúra és a logisztikai lehetőségek ehhez kiváló alapot szolgáltatnak. Az Art Market klasszikus formában megrendezésre kerülő nemzetközi művészeti vásár, 23-30 magyar és 8-10 külföldi kiállítóval, ám a tárgyalások még folynak, ezért elképzelhető, hogy a Millenáris B csarnokában a galériák és a művészeti projektek - alapítványok, mint az Amadeus Alapítvány és más projektek, köztük a Krinzinger Galéria anyaga - standjainak száma még bővül.

A vásár védnöke Nancy G. Brinker, az USA korábbi budapesti nagykövete, aki jelentős magyar képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Kollekciójának legelső darabja egy Aba Novák Vilmos-kép, egy 1935-ből származó New York-tanulmány, legrégebbi darabja pedig egy 1865-ös Szinyei Merse-darab. Nancy G. Brinker elmondta, nem állt szándékában gyűjtemény kialakítása, ám úgy érezte, az országot, az itt élők mentalitását a kultúrán keresztül tudja a leginkább megismerni. Gyűjteményéből a Nyolcak kiállításra is kölcsönzött képet, az Art Market alatt pedig a látogatók kivetítőkön keresztül nyerhetnek betekintést a Moholy-Nagyot, Kassákot, Szőnyit, Farkas Istvánt is tartalmazó gyűjteménybe, amelyet szeptemberben a New York-i magyar konzulátuson állítanak ki. Nancy G. Brinker úgy fogalmazott, az ő szerepe abban áll, hogy optimizmusra serkentse a művészeket, és segítsen felismerni, milyen fontos exportcikk lehet a kortárs képzőművészet. Szintén védnök Martonyi János volt külügyminiszter is.

A jelentős nemzetközi vásárokhoz hasonlóan az Art Market elismert szakemberekből álló kuratóriumot hozott létre, melynek tagjai: Soraya von Stubenberg, a Sotheby's és az Uniqa kelet-európai tanácsadója; Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője, a Prágai Biennálé vezető kurátora; Hegyi Lóránd, a Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole igazgatója, valamint Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója. Ledényi Attila azzal magyarázta a kuratórium "galeristamentes" összetételét, hogy intergrátori szerepben kívánnak fellépni, a nemzetközi beágyazottság a cél, és ezek a szakemberek konzultatív módon tudnak a galériákkal együttműködni.

A szakmai testület mellett egy tiszteletbeli kuratórium is létrejött, amelynek folyamatosan bővülő, jelenleg valamivel több, mint tucatnyi tagsága vezető diplomatákból, a régió jelentős vállalatainak irányítóiból, gazdasági és társadalmi vezetőkből áll.

Az Art Market Budapest köré az Art Week Budapest keretében olyan programokat szerveznek, amelyekkel Budapest kulturális turisztikai vonzereje növekszik, a vásár alatt pedig kerekasztal-beszélgetésekre, a magyar és regionális kortárs képzőművészetet nemzetközi kontextusba helyező rendezvényekre kerül sor. Az Inside Art szakmai programban egyebek mellett azt a kérdést is körbejárják, szüksége van-e Budapestnek képzőművészeti biennáléra, előkészületek zajlanak egy cigány képzőművészeti program létrehozására, és a magyar és közép-európai fotóművészet is a kiemelt témák közé tartozik. A szervezők kiemelt törekvése a közönségnevelés, ezért múzeumpedagógusokkal tárlatvezetések és egyéb foglalkoztatók is helyet kapnak a gazdag programban, a Millenáris Fogadó pedig esténként Factory néven zenés szórakozóhellyé alakul át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Több hónapos programsorozattal emlékeznek a száz éve elhunyt Csontváryra

A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket Csontváry Kosztka Tivadar életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.
Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Vizuál gyász

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Vizuál Film

Málnaszörp, fröccs, Szánsájn – nyári fesztivált rendez a Cirko-Gejzír mozi

Hagyományosan a Szánsájn fesztivállal kezdődik a nyár a Cirko-Gejzír moziban, ahol három héten át több mint 60 filmből válogathatunk, köztük olyan kedvencekből, mint a Kedi – Isztambul macskái, a Paterson vagy a Rúzs, reptér, satöbbi.
Vizuál galéria

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.