Vizuál

Nemzetközi művészeti vásár Budapesten

2011.09.01. 08:54
Ajánlom
Art Market Budapest néven október 27. és 30. között a Millenárison rendezik meg a vásárt, amelynek célja a magyar és közép-kelet-európai művészet és művészeti piac elismertségének előmozdítása, a régió képzőművészetére irányuló belső és külső érdeklődés felkeltése.

Ledényi Attila, az Art Market szervezőinek képviseletében kiemelte: a régió művészete felé mind a szakmai vélemények, mind az elmúlt évek nemzetközi kiállítási sikerei alapján egyre növekvő nemzetközi érdeklődés fordul. A szervezők és az együttműködő partnerek törekvése az, hogy Magyarország és Közép-Kelet-Európa legnépszerűbb és a globális nemzetközi élet ismert, elfogadott, vonzó kortárs képzőművészet eseménye jöjjön létre Budapesten, hiszen a tradíció, az elhelyezkedés, a rendelkezésre álló infrastruktúra és a logisztikai lehetőségek ehhez kiváló alapot szolgáltatnak. Az Art Market klasszikus formában megrendezésre kerülő nemzetközi művészeti vásár, 23-30 magyar és 8-10 külföldi kiállítóval, ám a tárgyalások még folynak, ezért elképzelhető, hogy a Millenáris B csarnokában a galériák és a művészeti projektek - alapítványok, mint az Amadeus Alapítvány és más projektek, köztük a Krinzinger Galéria anyaga - standjainak száma még bővül.

A vásár védnöke Nancy G. Brinker, az USA korábbi budapesti nagykövete, aki jelentős magyar képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Kollekciójának legelső darabja egy Aba Novák Vilmos-kép, egy 1935-ből származó New York-tanulmány, legrégebbi darabja pedig egy 1865-ös Szinyei Merse-darab. Nancy G. Brinker elmondta, nem állt szándékában gyűjtemény kialakítása, ám úgy érezte, az országot, az itt élők mentalitását a kultúrán keresztül tudja a leginkább megismerni. Gyűjteményéből a Nyolcak kiállításra is kölcsönzött képet, az Art Market alatt pedig a látogatók kivetítőkön keresztül nyerhetnek betekintést a Moholy-Nagyot, Kassákot, Szőnyit, Farkas Istvánt is tartalmazó gyűjteménybe, amelyet szeptemberben a New York-i magyar konzulátuson állítanak ki. Nancy G. Brinker úgy fogalmazott, az ő szerepe abban áll, hogy optimizmusra serkentse a művészeket, és segítsen felismerni, milyen fontos exportcikk lehet a kortárs képzőművészet. Szintén védnök Martonyi János volt külügyminiszter is.

A jelentős nemzetközi vásárokhoz hasonlóan az Art Market elismert szakemberekből álló kuratóriumot hozott létre, melynek tagjai: Soraya von Stubenberg, a Sotheby's és az Uniqa kelet-európai tanácsadója; Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője, a Prágai Biennálé vezető kurátora; Hegyi Lóránd, a Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole igazgatója, valamint Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója. Ledényi Attila azzal magyarázta a kuratórium "galeristamentes" összetételét, hogy intergrátori szerepben kívánnak fellépni, a nemzetközi beágyazottság a cél, és ezek a szakemberek konzultatív módon tudnak a galériákkal együttműködni.

A szakmai testület mellett egy tiszteletbeli kuratórium is létrejött, amelynek folyamatosan bővülő, jelenleg valamivel több, mint tucatnyi tagsága vezető diplomatákból, a régió jelentős vállalatainak irányítóiból, gazdasági és társadalmi vezetőkből áll.

Az Art Market Budapest köré az Art Week Budapest keretében olyan programokat szerveznek, amelyekkel Budapest kulturális turisztikai vonzereje növekszik, a vásár alatt pedig kerekasztal-beszélgetésekre, a magyar és regionális kortárs képzőművészetet nemzetközi kontextusba helyező rendezvényekre kerül sor. Az Inside Art szakmai programban egyebek mellett azt a kérdést is körbejárják, szüksége van-e Budapestnek képzőművészeti biennáléra, előkészületek zajlanak egy cigány képzőművészeti program létrehozására, és a magyar és közép-európai fotóművészet is a kiemelt témák közé tartozik. A szervezők kiemelt törekvése a közönségnevelés, ezért múzeumpedagógusokkal tárlatvezetések és egyéb foglalkoztatók is helyet kapnak a gazdag programban, a Millenáris Fogadó pedig esténként Factory néven zenés szórakozóhellyé alakul át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.