Vizuál

Nemzetközi művészeti vásár Budapesten

2011.09.01. 08:54
Ajánlom
Art Market Budapest néven október 27. és 30. között a Millenárison rendezik meg a vásárt, amelynek célja a magyar és közép-kelet-európai művészet és művészeti piac elismertségének előmozdítása, a régió képzőművészetére irányuló belső és külső érdeklődés felkeltése.

Ledényi Attila, az Art Market szervezőinek képviseletében kiemelte: a régió művészete felé mind a szakmai vélemények, mind az elmúlt évek nemzetközi kiállítási sikerei alapján egyre növekvő nemzetközi érdeklődés fordul. A szervezők és az együttműködő partnerek törekvése az, hogy Magyarország és Közép-Kelet-Európa legnépszerűbb és a globális nemzetközi élet ismert, elfogadott, vonzó kortárs képzőművészet eseménye jöjjön létre Budapesten, hiszen a tradíció, az elhelyezkedés, a rendelkezésre álló infrastruktúra és a logisztikai lehetőségek ehhez kiváló alapot szolgáltatnak. Az Art Market klasszikus formában megrendezésre kerülő nemzetközi művészeti vásár, 23-30 magyar és 8-10 külföldi kiállítóval, ám a tárgyalások még folynak, ezért elképzelhető, hogy a Millenáris B csarnokában a galériák és a művészeti projektek - alapítványok, mint az Amadeus Alapítvány és más projektek, köztük a Krinzinger Galéria anyaga - standjainak száma még bővül.

A vásár védnöke Nancy G. Brinker, az USA korábbi budapesti nagykövete, aki jelentős magyar képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Kollekciójának legelső darabja egy Aba Novák Vilmos-kép, egy 1935-ből származó New York-tanulmány, legrégebbi darabja pedig egy 1865-ös Szinyei Merse-darab. Nancy G. Brinker elmondta, nem állt szándékában gyűjtemény kialakítása, ám úgy érezte, az országot, az itt élők mentalitását a kultúrán keresztül tudja a leginkább megismerni. Gyűjteményéből a Nyolcak kiállításra is kölcsönzött képet, az Art Market alatt pedig a látogatók kivetítőkön keresztül nyerhetnek betekintést a Moholy-Nagyot, Kassákot, Szőnyit, Farkas Istvánt is tartalmazó gyűjteménybe, amelyet szeptemberben a New York-i magyar konzulátuson állítanak ki. Nancy G. Brinker úgy fogalmazott, az ő szerepe abban áll, hogy optimizmusra serkentse a művészeket, és segítsen felismerni, milyen fontos exportcikk lehet a kortárs képzőművészet. Szintén védnök Martonyi János volt külügyminiszter is.

A jelentős nemzetközi vásárokhoz hasonlóan az Art Market elismert szakemberekből álló kuratóriumot hozott létre, melynek tagjai: Soraya von Stubenberg, a Sotheby's és az Uniqa kelet-európai tanácsadója; Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője, a Prágai Biennálé vezető kurátora; Hegyi Lóránd, a Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole igazgatója, valamint Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója. Ledényi Attila azzal magyarázta a kuratórium "galeristamentes" összetételét, hogy intergrátori szerepben kívánnak fellépni, a nemzetközi beágyazottság a cél, és ezek a szakemberek konzultatív módon tudnak a galériákkal együttműködni.

A szakmai testület mellett egy tiszteletbeli kuratórium is létrejött, amelynek folyamatosan bővülő, jelenleg valamivel több, mint tucatnyi tagsága vezető diplomatákból, a régió jelentős vállalatainak irányítóiból, gazdasági és társadalmi vezetőkből áll.

Az Art Market Budapest köré az Art Week Budapest keretében olyan programokat szerveznek, amelyekkel Budapest kulturális turisztikai vonzereje növekszik, a vásár alatt pedig kerekasztal-beszélgetésekre, a magyar és regionális kortárs képzőművészetet nemzetközi kontextusba helyező rendezvényekre kerül sor. Az Inside Art szakmai programban egyebek mellett azt a kérdést is körbejárják, szüksége van-e Budapestnek képzőművészeti biennáléra, előkészületek zajlanak egy cigány képzőművészeti program létrehozására, és a magyar és közép-európai fotóművészet is a kiemelt témák közé tartozik. A szervezők kiemelt törekvése a közönségnevelés, ezért múzeumpedagógusokkal tárlatvezetések és egyéb foglalkoztatók is helyet kapnak a gazdag programban, a Millenáris Fogadó pedig esténként Factory néven zenés szórakozóhellyé alakul át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.
Vizuál hír

Fotóriporteri Életműdíjat kapott Benkő Imre

A Balázs Béla-díjas Benkő Imre vehette át idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat.
Vizuál magazin

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál hír

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.
Vizuál gyász

Elhunyt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

A család közlése szerint Szabó László április 10-én, 85. életévében, tragikus hirtelenséggel hunyt el – számolt be róla a 444.hu.