Vizuál

Nézd újra A tanút, a Roncsfilmet és a Csinibabát! – Vígjátékok válnak elérhetővé online

2020.04.29. 11:00
Ajánlom
A Magyar Film Napja alkalmából április 30-tól tíz napon át húsz felejthetetlen magyar vígjátékot tesz ingyenesen elérhetővé a Nemzeti Filmintézet

Április 30. a magyar film ünnepe 2018 óta, annak emlékére, hogy ezen a tavaszi napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 1901-ben. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik maradandó munkáikkal világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást. Április 30-án őket és a magyar filmet ünnepeljük.

Idén a járványhelyzetre való tekintettel digitálisan mozizást rendez a Nemzeti Filmintézet:

húsz klasszikus vígjátékot tesz ingyenes elérhetővé április 30. és május 10. között, tíz napon át.

Filmlista a linkekkel:

1. Hyppolit, a lakáj (1931) Rendező:  Székely István  

2. Meseautó (1934) Rendező:  Gaál Béla  

3. Katyi (1942) Rendező:  Ráthonyi Ákos  

4. Egy szoknya, egy nadrág (1943) Rendező:  Hamza D. Ákos  

5. Mágnás Miska (1948) Rendező: Keleti Márton

6. Állami áruház (1952) Rendező:  Gertler Viktor  

7. Liliomfi (1954) Rendező: Makk Károly

8. Két emelet boldogság (1960) Rendező:  Herskó János  

9. Mici néni két élete (1962) Rendező:  Mamcserov Frigyes  

10. A veréb is madár (1968) Rendező:  Hintsch György  

11. A tanú (cenzúrázatlan) (1969) Rendező:  Bacsó Péter  

12. Egy őrült éjszaka (1969) Rendező:  Kardos Ferenc  

13. Gyula vitéz télen-nyáron (1970) Rendező:  Bácskai Lauró István  

14. Veri az ördög a feleségét (1977) Rendező:  András Ferenc  

15. Szeleburdi család (1981) Rendező:  Palásthy György  

16. Csak semmi pánik (1982) Rendező:  Szőnyi G. Sándor  

17. A legényanya (1989) Rendező:  Garas Dezső  

18. Roncsfilm (1992) Rendező:  Szomjas György  

19. Csinibaba (1997) Rendező:  Tímár Péter  

20. Moszkva tér (2001) Rendező: Török Ferenc  

Olyan alkotásokat nézhetünk újra, mint a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, a Mágnás Miska, a Liliomfi, a Mici néni két élete, a Roncsfilm, és A legényanya. Teljeskörűen felújítva és digitalizálva lesz látható a szocializmus szimbólumává vált A tanú, a ’90-es évek egyik legnagyobb közönségsikere, a Csinibaba és a Moszkva tér című generációs kultfilm is.

További infó a magyarfilmnapja.hu oldalon.

Ingyenesen nézhető filmekkel segít a Filmintézet

Kapcsolódó

Ingyenesen nézhető filmekkel segít a Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet (NFI) összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Vizuál ajánló

Lábnyomok a Mars vörös porában

A Ludwig Múzeum Egyensúlyban című kiállításán számos olyan alkotó művével találkozhatunk, akik neve ismerősen csenghet a gyűjteményt ismerő látogatóknak. Roman Ondak szlovák művész Meghosszabbított álom című alkotása több tárlaton is szerepelt az elmúlt években. A mostani időszakos kiállítás szintén egy álomszerű művét mutatja be, amelynek címe Séta a Marson. Mit rejt ez a sejtelmes cím?
Vizuál hír

Alberto Barbera marad a Velencei Filmfesztivál igazgatója

Újabb négy évre, 2024-ig hosszabbították meg Alberto Barbera kinevezését – tudta meg a The Hollywood Reporter. A hosszabbításban az is közrejátszhatott, hogy az igazgató a pandémia idején sikerrel szervezte meg a fesztivált, ami a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott.
Vizuál hír

Gothár Péter új filmje a Sevillai Filmfesztiválon lesz látható

Meghívást kapott Gothár Péter új rendezése, a Hét kis véletlen az európai alkotásokból válogató Sevillai Filmfesztiválra. A film az Új hullámok szekció versenyprogramjában fog szerepelni.
Vizuál kult50

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.