Vizuál

Nézegesd a legszebb magyar mesekönyveket! - Galéria

Kiállítás nyílik a 27. Pozsonyi Illusztrációs Biennálé magyar munkáiból a Pesti Vigadóban
2020.08.17. 14:05
Ajánlom
A nagy hagyományú Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (Biennal of Illustrators Bratislava, BIB) legutóbbi, 2019-ben 27. alkalommal megrendezett kiállítására Magyarországról tizenhárom illusztrátor húsz könyv illusztrációjával nevezett.

A kiállítás, amelyet tavaly ősszel a pozsonyi vár épületében láthattak, valamennyi kontinens szinte minden országának legfrissebb, legkiválóbb gyermekkönyv-illusztrációit mutatja be. Összesen 3056 illusztrációt, 539 könyvből, 47 ország 416 alkotójától. A tízfős nemzetközi szakmai zsűri négy BIB Tiszteletdíjat (BIB Honorary Mention), öt BIB Plakettet (BIB Plaque), öt Aranyalmát (Golden Apple) és természetesen a Nagydíjat (Grand Prix) ítélte oda. A gyerekzsűri is osztott ki díjat, valamint, negyedik alkalommal Pozsony város polgármestere is, a Post Bank pedig egy kiemelkedő szlovák illusztrátort életművéért díjazott.

További rajzokért kattints a képre!

Magyarországról a Magyar Gyermekirodalmi Intézet évente megrendezett könyvszemléinek szakmai zsűrije segítségével kért fel tizenhárom alkotót a részvételre, akik az előző két évben megjelent munkáikból, legfeljebb két könyvük illusztrációiból állíthatták össze pályaműveiket. A pozsonyi biennálén nemcsak az illusztrációkat állították ki, hanem a könyveket is, amelyekben a munkáik szerepeltek.

1509998-131916.jpg

Kárpáti Tibor a Tilos az Á Könyveknél megjelent Budapest Off-antológia különleges Budapest-rajzaival, és a Két Egér Könyvek Kihalni esélyes! kötetének, Várszegi Adél dinókat bemutató verseinek illusztrációit nevezte. (Fotó/Forrás: Líra)

Baranyai (b) András a 2017-es, Szabó Borbála és Varró Dániel által írt, és a Pagonynál napvilágot látott Líra és Epika illusztrációival nevezett.

Békés Rozi Andersen: A vadhattyúk című meséjéhez készült munkáját küldte be, amely 2017-ben a Scolarnál jelent meg.

Bölecz Lilla 2018-ban készítette el Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondáihoz készült illusztrációit a Naphegy Kiadónál.

Bodonyi Panni ezúttal a Bíbor Kiadó kötetéhez, Csorba Piroska: Mesélj rólam! című verseskötetéhez készült illusztrációival nevezett.

Dániel András két könyvvel is pályázott: A nyúl formájú kutya és a Most elmondom, hogyan lifteztem a Pagonynál jelentek meg, és mind a két könyv szövegét is ő jegyzi.

1322233-131822.jpg

Dániel András két könyvvel is pályázott: A nyúl formájú kutya és a Most elmondom, hogyan lifteztem a Pagonynál jelentek meg, és mind a két könyv szövegét is ő jegyzi. (Fotó/Forrás: Líra)

Grela Alexandra a Csimotánál megjelent Barna hajnal kamishibai-illusztrációival, és Pinczési Judit: Kócgerzson című meséjéhez készült illusztrációival pályázott, amely a debreceni Déri Múzeum gondozásában jelent meg.

Herbszt László két illusztrációs munkáját nevezte: a 2017-es Éjféli harangszó című Fekete István-könyv illusztrációit (Móra Könyvkiadó), és a 2018-as Népmesekincstár sorozat A rabbi és az oroszlán című, zsidó meséket, történeteket, legendákat egybegyűjtő könyv rajzait küldte (Kolibri, 2018).

Kárpáti Tibor a Tilos az Á Könyveknél megjelent Budapest Off-antológia különleges Budapest-rajzaival, és a Két Egér Könyvek Kihalni esélyes! kötetének, Várszegi Adél dinókat bemutató verseinek illusztrációit nevezte.

img_7300-131944.jpg

Maros Krisztina a Milyen színű a boldogság? illusztrációit (Pagony, 2017), és a Jelenkornál megjelent, Varró Dániel által írt verses mese, A szomjas troll illusztrációit küldte. (Fotó/Forrás: Csimota Kiadó)

Keresztes Dóra a 2018-as Mamó kertecskéje anyagát küldte be, amely Kiss Ferenc CD-kötetéhez készült, és az Etnofon gondozásában látott napvilágot.

Maros Krisztina a Milyen színű a boldogság? illusztrációit (Pagony, 2017), és a Jelenkornál megjelent, Varró Dániel által írt verses mese, A szomjas troll illusztrációit küldte.

Nagy Diána egy kamishibai-kiadást (Visszajött a répa, Csimota, 2018.) és egy lapozót – Előtte, mögötte – hol? , Csimota, 2018 – juttatott el a biennáléra.

Rofusz Kinga a tavaly megjelent, Otthon című, Vivandránál megjelent könyvével nevezett idén.

Takács Mari Lanczkor Gábor Gúfó-történeteihez készült illusztrációit: a Gúfó a boszorkányszombaton és a Gúfó a csillagok között című mesék illusztrációit nevezte (Csimota, 2017, 2018).

További rajzokért kattints a képre!

A 2020. augusztus 17-én a Pesti Vigadóban nyíló kiállítás bemutatja a 2019-es biennálé nemzetközi díjazottait és a magyar résztvevők munkáit. A kiállítás augusztus 17-én, 18.00 órakor nyílik a Vigadó 5. emeleti kiállítóterében. A kiállítást Révész Emese művészettörténész, a magyar nevezéseket összeállító szakmai zsűri tagja nyitja meg. A megnyitón közreműködik Hajduk Károly színművész.

A kiállítás megtekinthető a Vigadó nyitvatartási idejében, az egész épületben érvényes 500 Ft-os látogatói jeggyel szeptember 6-ig.

A szervezők szombatonként délután 4 órától tárlatvezetést, workshopot is hirdetnek erre az időszakra a Magyar Gyermekirodalmi Intézet Facebook-oldalán.

A kiállítás támogatói a budapesti Szlovák Intézet, a Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (BIB) titkársága és a Magyar Művészeti Akadémia.

Rajzolók és olvasók a rászoruló könyvtárakért

Kapcsolódó

Rajzolók és olvasók a rászoruló könyvtárakért

Dániel András ötlete alapján idén harmadik alkalommal fognak össze a legmenőbb illusztrátorok, hogy karácsonyi ajándékként egyedi rajzok is kerülhessenek a fa alá.

Ezeket a könyveket szerezd meg az idei Margó Fesztiválon!

Ezeket a könyveket szerezd meg az idei Margó Fesztiválon!

Tízkötetes, szubjektív válogatás rókák esküvőjétől a szomjas trollokig, érintve Jávor Pált és a feminizmust. Az őszi Margón az előrelátók már készülhetnek a karácsonyi ajándékokkal, a mának élők pedig találkozhatnak a hétvégén a szerzőkkel.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Dante, a kiapadhatatlan forrás

A Dante emlékév nem zárult le a naptári év befejeztével. A Dante univerzuma című kiállítás a szegedi Reök-palotában folytatja útját, március 16-án pedig a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában Sárkány Győző Végtelen színjáték című tárlata tiszteleg Dante Alighieri munkássága előtt.
Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.