Vizuál

Nézegesd a legszebb magyar mesekönyveket! - Galéria

Kiállítás nyílik a 27. Pozsonyi Illusztrációs Biennálé magyar munkáiból a Pesti Vigadóban
2020.08.17. 14:05
Ajánlom
A nagy hagyományú Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (Biennal of Illustrators Bratislava, BIB) legutóbbi, 2019-ben 27. alkalommal megrendezett kiállítására Magyarországról tizenhárom illusztrátor húsz könyv illusztrációjával nevezett.

A kiállítás, amelyet tavaly ősszel a pozsonyi vár épületében láthattak, valamennyi kontinens szinte minden országának legfrissebb, legkiválóbb gyermekkönyv-illusztrációit mutatja be. Összesen 3056 illusztrációt, 539 könyvből, 47 ország 416 alkotójától. A tízfős nemzetközi szakmai zsűri négy BIB Tiszteletdíjat (BIB Honorary Mention), öt BIB Plakettet (BIB Plaque), öt Aranyalmát (Golden Apple) és természetesen a Nagydíjat (Grand Prix) ítélte oda. A gyerekzsűri is osztott ki díjat, valamint, negyedik alkalommal Pozsony város polgármestere is, a Post Bank pedig egy kiemelkedő szlovák illusztrátort életművéért díjazott.

További rajzokért kattints a képre!

Magyarországról a Magyar Gyermekirodalmi Intézet évente megrendezett könyvszemléinek szakmai zsűrije segítségével kért fel tizenhárom alkotót a részvételre, akik az előző két évben megjelent munkáikból, legfeljebb két könyvük illusztrációiból állíthatták össze pályaműveiket. A pozsonyi biennálén nemcsak az illusztrációkat állították ki, hanem a könyveket is, amelyekben a munkáik szerepeltek.

1509998-131916.jpg

Kárpáti Tibor a Tilos az Á Könyveknél megjelent Budapest Off-antológia különleges Budapest-rajzaival, és a Két Egér Könyvek Kihalni esélyes! kötetének, Várszegi Adél dinókat bemutató verseinek illusztrációit nevezte. (Fotó/Forrás: Líra)

Baranyai (b) András a 2017-es, Szabó Borbála és Varró Dániel által írt, és a Pagonynál napvilágot látott Líra és Epika illusztrációival nevezett.

Békés Rozi Andersen: A vadhattyúk című meséjéhez készült munkáját küldte be, amely 2017-ben a Scolarnál jelent meg.

Bölecz Lilla 2018-ban készítette el Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondáihoz készült illusztrációit a Naphegy Kiadónál.

Bodonyi Panni ezúttal a Bíbor Kiadó kötetéhez, Csorba Piroska: Mesélj rólam! című verseskötetéhez készült illusztrációival nevezett.

Dániel András két könyvvel is pályázott: A nyúl formájú kutya és a Most elmondom, hogyan lifteztem a Pagonynál jelentek meg, és mind a két könyv szövegét is ő jegyzi.

1322233-131822.jpg

Dániel András két könyvvel is pályázott: A nyúl formájú kutya és a Most elmondom, hogyan lifteztem a Pagonynál jelentek meg, és mind a két könyv szövegét is ő jegyzi. (Fotó/Forrás: Líra)

Grela Alexandra a Csimotánál megjelent Barna hajnal kamishibai-illusztrációival, és Pinczési Judit: Kócgerzson című meséjéhez készült illusztrációival pályázott, amely a debreceni Déri Múzeum gondozásában jelent meg.

Herbszt László két illusztrációs munkáját nevezte: a 2017-es Éjféli harangszó című Fekete István-könyv illusztrációit (Móra Könyvkiadó), és a 2018-as Népmesekincstár sorozat A rabbi és az oroszlán című, zsidó meséket, történeteket, legendákat egybegyűjtő könyv rajzait küldte (Kolibri, 2018).

Kárpáti Tibor a Tilos az Á Könyveknél megjelent Budapest Off-antológia különleges Budapest-rajzaival, és a Két Egér Könyvek Kihalni esélyes! kötetének, Várszegi Adél dinókat bemutató verseinek illusztrációit nevezte.

img_7300-131944.jpg

Maros Krisztina a Milyen színű a boldogság? illusztrációit (Pagony, 2017), és a Jelenkornál megjelent, Varró Dániel által írt verses mese, A szomjas troll illusztrációit küldte. (Fotó/Forrás: Csimota Kiadó)

Keresztes Dóra a 2018-as Mamó kertecskéje anyagát küldte be, amely Kiss Ferenc CD-kötetéhez készült, és az Etnofon gondozásában látott napvilágot.

Maros Krisztina a Milyen színű a boldogság? illusztrációit (Pagony, 2017), és a Jelenkornál megjelent, Varró Dániel által írt verses mese, A szomjas troll illusztrációit küldte.

Nagy Diána egy kamishibai-kiadást (Visszajött a répa, Csimota, 2018.) és egy lapozót – Előtte, mögötte – hol? , Csimota, 2018 – juttatott el a biennáléra.

Rofusz Kinga a tavaly megjelent, Otthon című, Vivandránál megjelent könyvével nevezett idén.

Takács Mari Lanczkor Gábor Gúfó-történeteihez készült illusztrációit: a Gúfó a boszorkányszombaton és a Gúfó a csillagok között című mesék illusztrációit nevezte (Csimota, 2017, 2018).

További rajzokért kattints a képre!

A 2020. augusztus 17-én a Pesti Vigadóban nyíló kiállítás bemutatja a 2019-es biennálé nemzetközi díjazottait és a magyar résztvevők munkáit. A kiállítás augusztus 17-én, 18.00 órakor nyílik a Vigadó 5. emeleti kiállítóterében. A kiállítást Révész Emese művészettörténész, a magyar nevezéseket összeállító szakmai zsűri tagja nyitja meg. A megnyitón közreműködik Hajduk Károly színművész.

A kiállítás megtekinthető a Vigadó nyitvatartási idejében, az egész épületben érvényes 500 Ft-os látogatói jeggyel szeptember 6-ig.

A szervezők szombatonként délután 4 órától tárlatvezetést, workshopot is hirdetnek erre az időszakra a Magyar Gyermekirodalmi Intézet Facebook-oldalán.

A kiállítás támogatói a budapesti Szlovák Intézet, a Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (BIB) titkársága és a Magyar Művészeti Akadémia.

Rajzolók és olvasók a rászoruló könyvtárakért

Kapcsolódó

Rajzolók és olvasók a rászoruló könyvtárakért

Dániel András ötlete alapján idén harmadik alkalommal fognak össze a legmenőbb illusztrátorok, hogy karácsonyi ajándékként egyedi rajzok is kerülhessenek a fa alá.

Ezeket a könyveket szerezd meg az idei Margó Fesztiválon!

Ezeket a könyveket szerezd meg az idei Margó Fesztiválon!

Tízkötetes, szubjektív válogatás rókák esküvőjétől a szomjas trollokig, érintve Jávor Pált és a feminizmust. Az őszi Margón az előrelátók már készülhetnek a karácsonyi ajándékokkal, a mának élők pedig találkozhatnak a hétvégén a szerzőkkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc új filmet mutat be az Ideje moziba menni fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt film a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.