Vizuál

Nézzen ön is magyar filmeket a főváros születésnapján!

2023.11.16. 10:40
Ajánlom
Budapest születésének százötvenedik évfordulója alkalmából három magyar filmet láthat a közönség ingyenesen a FILMIO felületén november 16. és 19. között. Szabó István, Papp Gábor Zsigmond és Incze Ágnes alkotásai a főváros különböző korszakait idézik meg.

Budapest megannyiszor alakított főszerepet a filmvásznon, és a FILMIO kínálatában is számos alkotás megtalálható, amelyek kordokumentumként tárják elénk a város mindig változó, különböző arcait. Egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Nemzeti Filmintézet ünnepi válogatással idézi fel fővárosunk különböző korszakait. November 16. és 19. között a város ezer arcát bemutató I love Budapest, a Budapest Retro első része és a Budapest, amiért szeretem című alkotások ingyenesen láthatók a Filmintézet streaming oldalán.

Kizárólag archív híradók, reklám- és rövidfilmek felhasználásával készült Papp Gábor Zsigmond Budapest Retro című, kétrészes dokumentumfilmje, amely

a történelemtől elvonatkoztatva azt tárják elénk, milyen volt az élet a fővárosban az 1960-as és 70-es években.

Az ingyenesen látható első rész öt fejezetben – A pesti utca, A pesti lakás, A pesti divat, A pesti autó és A pesti bisztró – idézi fel a korszak jellemző tárgyait, szokásait és helyszíneit, felvillantva a város korabeli hangulatát.

filmio_budapest150-101240.jpg

Ingyenes filmek a FILMIO-n (Fotó/Forrás: Nemzeti Filmintézet)

Különös városnéző sétára invitál Szabó István rövid etűdökből álló alkotásával, a Budapest, amiért szeretem című 1971-ben készült filmjével. A tovasuhanó képeken rá lehet csodálkozni a város ötven évvel ezelőtti arcára,

a film mégis elsősorban a rendező megfigyeléseit, benyomásait és fantáziaképeit tárja a néző elé.

Érzelmes és ironikus, valódi modern mese Incze Ágnes első filmje, az I love Budapest, amelyben két fiatal falusi lány próbál meg túlélni a nagyvárosban. Egyikük a gazdagságot keresi gengszter barátja oldalán, barátnője pedig az igaz szerelemről álmodozik. Hámori Gabriella és Csányi Sándor először játszott főszerepet a filmben, amelyben Kovács Martina és Lengyel Tamás is láthatók. A 2000-es évek Budapestje Pohárnok Gergely képein elevenedik meg, Yonderboi zenéjével a háttérben.

Fejléckép: Hámori Gabriella és Csányi Sándor az I Love Budapest című filmben (Fotó/Forrás: Nemzeti Filmintézet)

Már előrendelhető a Budapest Nagyregény

Kapcsolódó

Már előrendelhető a Budapest Nagyregény

November 17-én, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének százötvenedik évfordulóján jelenik meg a huszonhárom író együttműködésében készült nagyszabású regény, amely a főváros sokszínűségét mutatja be. 

Ismét életre kel a főváros ikonikus épülete, a Merlin Színház

Ismét életre kel a főváros ikonikus épülete, a Merlin Színház

Kortárs irodalom, színházi előadások, plakátkiállítás, múltidézés, bulivillamos és számos egyéb program várja az érdeklődőket Budapest születésének 150. évfordulóján. November 17-étől megnyitja kapuit a Városháza is, valamint új sétány könnyíti meg a belvárosi közlekedést.

„Nékem csak Budapest kell” – ikonikus dalok az idén 150 éves fővárosról

„Nékem csak Budapest kell” – ikonikus dalok az idén 150 éves fővárosról

Sokakat megihletett már az idén 150 éves fővárosunk, Budapest. Tudjuk róla, hogy „csodás”, hogy „ez a szép hely, virít éjjel mesefénnyel”, és, hogy „Pest: kő az epében / Szép, gömbölyű fájdalom / Az ország közepében.” A kérdés csak az, „Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?”Szigorúan szubjektív válogatásunk következik, amelybe Budapesthez köthető dalok kerültek be. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Hőség, Szózat és örkényi abszurd – megérkezett az első kedvcsináló előzetes Szimler Bálint nagyjátékfilmjéhez

A rendező első egész estés alkotásában egy átlagos magyar iskola hétköznapjain keresztül beszél a házmester-kultúrában ragadt hazai oktatási rendszerről. A Fekete pont című dráma premierjére rangos nemzetközi fesztiválon kerül sor.
Vizuál hír

Feltűnt egy kis manó! – elbűvölő Pumukli-szoborral rukkolt elő Kolodko Mihály Esztergomban

Újabb miniszobor bukkant fel, ezúttal Esztergomban, ahol az aprócska „gerillaalkotásairól” ismert művész, Kolodko Mihály ezúttal a 80-as, 90-es évek szeretett mesefiguráját, a csintalan kis koboldot, Pumuklit helyezte el.
Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.