Vizuál

Nicolas Sarkozy apja Budapesten állítja ki képeit

2016.02.22. 09:19
Ajánlom
A volt francia köztársasági elnök apjának, Sárközy Pálnak Out of mind 2. / Az elmén túl 2. című, értékesítéssel egybekötött kiállítása az Abigail Galériában nyílik március 2-án.

Sárközy Pál 1928-ban született Budapesten. 1948-tól él Franciaországban, ahova „üres zsebű emigránsként” érkezett. „Első párizsi decemberi éjszakámat az Arc de Triomphe-nál, a metró egyik szellőzőnyílásához bújva töltöttem, hogy felmelegedhessek” – nyilatkozta a Times-nak 2008-ban. Miután 21 évesen megházasodott (a leendő francia elnök édesanyját, Andrée Mallah-t vette el), művészethez kötődő munkát keresett, így lett filmgyári alkalmazott, majd a Singer varrógépek reklámtervezője.

Sárközy Pál

Sárközy Pál (Fotó/Forrás: wikimedia)

Huszonhét évesen nyitotta meg saját reklámstúdióját Párizsban, amely virágzó vállalkozásnak bizonyult. A világ leghíresebb márkáival, divatcégeivel dolgozott együtt, a Diorral és a l'Oreallal. Ma Neuillyben egy kis szigeten lakik negyedik felesége családja társaságában. Művészetét gyakran próbálják olyan stilisztikai terminusokba kényszeríteni, mint “erotico-mystico-animista”, amin jókat tud kacagni. Az idén 88 éves művész a 2010-es budapesti kiállítást követően is korát meghazudtoló kedvvel, lelkesedéssel és kreativitással alkot. 

A  március 2-tól 31-ig nyitva tartó budapesti kiállításon a művész korábbi, Werner Hornunggal közösen készített alkotásai mellett az Abigail Galéria bemutat és értékesítésre kínál közel egy tucatot Sárközy legújabb korszakából. A figurális és nonfiguratív festményeket és kollázsokat gazdag színvilág jellemzi.

Dali 2

Dali 2

Sárközy művésztársa, az „Eifelturm” művésznevén szereplő Werner Hornung számos digitális művészeti díj nyerteseként világszerte kedvelt számítógépes grafikus. Az évtizedek óta Párizsban tevékenykedő, barátságban álló művészek 2004-ben határozták el, hogy kísérleteznek a képalkotás folyamatának kiterjesztésével, a legkorszerűbb technológia alkalmazásával.

Globalisation 146x97

Globalisation 146x97

 Sárközy hagyományos grafikai látásmódja és Hornung komputergrafikusi előképzettsége egyedi stílust teremtett. A közös digitális képek kiindulópontjául Sárközy Pál fantáziarajzai szolgálnak, amelyeket a technikai újdonságokkal mindig is előszeretettel kísérletező Hornung egészít ki fotó- és komputermanipulációval. 

Watch out 116x81

Watch out 116x81

Sárközy és Hornung „digitális szépművészetként” definiált alkotásai a Dada, a szürrealizmus és a francia szimbolizmus (Moreau és Redon) hagyományait a pop art műtárgyat defetisizáló szellemében viszik át a legmodernebb technikákba.

Pal 1

Pal 1

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Szakírói pályázatot hirdet a Capa Központ

40 év alatti szerzők írásait várják a Kép-Élmény című kiállításhoz kapcsolódóan. 
Vizuál Film

Néhány érdekesség az idei Oscar-jelöltekről

Több érdekességet is összegyűjtött az Amerikai Filmakadémia az Oscar-díj kedden nyilvánosságra hozott idei jelöltjeiről. Miben különleges Lady Gaga nominációja?
Vizuál oscar

Nincs magyar Oscar-jelölt, a Ruben Brandt és a Susotázs is lemaradt

Fantasztikus siker kapujában állt a magyar animációs film, de sajnos nem sikerült jelölést szereznie.
Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.