Vizuál

Nicolas Sarkozy apja Budapesten állítja ki képeit

2016.02.22. 09:19
Ajánlom
A volt francia köztársasági elnök apjának, Sárközy Pálnak Out of mind 2. / Az elmén túl 2. című, értékesítéssel egybekötött kiállítása az Abigail Galériában nyílik március 2-án.

Sárközy Pál 1928-ban született Budapesten. 1948-tól él Franciaországban, ahova „üres zsebű emigránsként” érkezett. „Első párizsi decemberi éjszakámat az Arc de Triomphe-nál, a metró egyik szellőzőnyílásához bújva töltöttem, hogy felmelegedhessek” – nyilatkozta a Times-nak 2008-ban. Miután 21 évesen megházasodott (a leendő francia elnök édesanyját, Andrée Mallah-t vette el), művészethez kötődő munkát keresett, így lett filmgyári alkalmazott, majd a Singer varrógépek reklámtervezője.

Sárközy Pál

Sárközy Pál (Fotó/Forrás: wikimedia)

Huszonhét évesen nyitotta meg saját reklámstúdióját Párizsban, amely virágzó vállalkozásnak bizonyult. A világ leghíresebb márkáival, divatcégeivel dolgozott együtt, a Diorral és a l'Oreallal. Ma Neuillyben egy kis szigeten lakik negyedik felesége családja társaságában. Művészetét gyakran próbálják olyan stilisztikai terminusokba kényszeríteni, mint “erotico-mystico-animista”, amin jókat tud kacagni. Az idén 88 éves művész a 2010-es budapesti kiállítást követően is korát meghazudtoló kedvvel, lelkesedéssel és kreativitással alkot. 

A  március 2-tól 31-ig nyitva tartó budapesti kiállításon a művész korábbi, Werner Hornunggal közösen készített alkotásai mellett az Abigail Galéria bemutat és értékesítésre kínál közel egy tucatot Sárközy legújabb korszakából. A figurális és nonfiguratív festményeket és kollázsokat gazdag színvilág jellemzi.

Dali 2

Dali 2

Sárközy művésztársa, az „Eifelturm” művésznevén szereplő Werner Hornung számos digitális művészeti díj nyerteseként világszerte kedvelt számítógépes grafikus. Az évtizedek óta Párizsban tevékenykedő, barátságban álló művészek 2004-ben határozták el, hogy kísérleteznek a képalkotás folyamatának kiterjesztésével, a legkorszerűbb technológia alkalmazásával.

Globalisation 146x97

Globalisation 146x97

 Sárközy hagyományos grafikai látásmódja és Hornung komputergrafikusi előképzettsége egyedi stílust teremtett. A közös digitális képek kiindulópontjául Sárközy Pál fantáziarajzai szolgálnak, amelyeket a technikai újdonságokkal mindig is előszeretettel kísérletező Hornung egészít ki fotó- és komputermanipulációval. 

Watch out 116x81

Watch out 116x81

Sárközy és Hornung „digitális szépművészetként” definiált alkotásai a Dada, a szürrealizmus és a francia szimbolizmus (Moreau és Redon) hagyományait a pop art műtárgyat defetisizáló szellemében viszik át a legmodernebb technikákba.

Pal 1

Pal 1

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál hírek

Úgy tűnik, Banksy megfestette Orbánt

Lehetséges, hogy Budapesten járt a titokzatos, rendszerkritikus falfestményeiről híres Banksy. Erre utal a Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán megjelent, aláírással ellátott graffiti.
Vizuál karlovy vary

Csecsemőrablós magyar road movie debütál Karlovy Vary-ban

Csuja László első nagyjátékfilmje amatőr, de nem ismeretlen szereplőkkel készült - a cseh filmfesztivál után nemsokára a magyar nézők is láthatják!
Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.