Vizuál

November, a fotó hónapja

2014.10.29. 16:30
Ajánlom
Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Fotóhónap Fesztivált. A rendezvénysorozathoz immár hagyományosan számos budapesti és vidéki intézmény is csatlakozik kiállításaival. A fesztivál keretében több mint 50 kiállítás valósul meg.

A fesztivál célja, hogy rámutasson a fotográfia tartalmi és eszközbeli sokszínűségére és népszerűsítse azt a vizuális művészetek iránt érdeklődő nagyközönség körében. A több európai nagyvárosban egyidejűleg megvalósuló programok elsősorban a kortárs fotográfiai törekvésekre irányítják a figyelmet.

A Fotóhónap2014 eseményeinek központi tematikája a történelmi emlékezet problematikáját vizsgálja. A magyarországi rendezvényeket emiatt az archívumhasználat köré rendezik, amely a tágan értelmezett történelmi dokumentumok, írásos, tárgyi, hang és egyéb emlékek használatának és újraértelmezésének lehetőségeit vizsgálja a kortárs fotóművészet alkotásainak tükrében.

A Fotóhónap programjaiban a tervezett tematikához kapcsolódó nagyszabású, csoportos tárlat, valamint kisebb léptékű, kiállítások láthatók, és mellettük beszélgetések , az értelmezést elmélyítő kísérő rendezvények szerveződnek.

A MemoryLab - Photography Challenges History kiállítás a történelmi emlékezet működési mechanizmusának feltárására törekszik. A 2014. november 14. és 2015. január 12. között a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában látogatható tárlat nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet a világban tapasztalható erőszakra és morális válságra, amelynek gyökerei az eltérő és eltérően értelmezett történelmi tapasztalatban keresendők.

A Fotóhónap egyik kiemelt kiállítása a Retracings - Archívum használat a kortárs fotográfiában, amely ugyancsak a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában látható 2014. november 14. és 2015. január 12. között. A tárlat célja, hogy a kortárs magyar művészeket kutatásra inspirálja, s az általuk választott írásos, tárgyi, zenei dokumentumok felhasználásával új művet hozzanak létre, amely átértelmezi, új nézőpontból szemléli és kritikailag magyarázza az adott korból választott dokumentumot.

A finnországi Backlight fotófesztivált Tamperében rendezik meg kétévente , amely az ország, és egyben Észak-Európa legnagyobb fotofesztiválja. Idén a MOME Fotó szakának diákja és tanárai a meghívott vedégei a fesztiválnak. A Fotóhónap és a MOME együttműködésének keretében cserekiállításként finn alkotások érkeznek a budapesti fotófesztiválra a FUGA-ba. Perttu Saksa fotográfus október 29. és november 21. között megtekinthető, Echo című sorozata az archívumok közül a természettudományos gyűjtemények felé fordítja a figyelmet.

A Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítása a Kossuth-díjas Féner Tamás talán legismertebb képsorozata az ...és beszéld el fiadnak... címet viseli, amely képanyag először a Néprajzi Múzeumban volt látható 1983-ban. A Magyar Fotográfiai Múzeum a zsidó kulturális év keretén belül ezt a mára legendássá vált kiállítást ismétli meg, amelyen nem csak a már Európa-szerte ismerté vált sorozat képeit mutatja be, hanem az alkotóval egyeztetett módon az új portrésorozatiból is, amelyek vállaltan izraelita személyekről készültek.

A további programokról a Fotóhónap Fesztivál honlapján tájékozódhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál interjú

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.