Vizuál

November, a fotó hónapja

2014.10.29. 16:30
Ajánlom
Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Fotóhónap Fesztivált. A rendezvénysorozathoz immár hagyományosan számos budapesti és vidéki intézmény is csatlakozik kiállításaival. A fesztivál keretében több mint 50 kiállítás valósul meg.

A fesztivál célja, hogy rámutasson a fotográfia tartalmi és eszközbeli sokszínűségére és népszerűsítse azt a vizuális művészetek iránt érdeklődő nagyközönség körében. A több európai nagyvárosban egyidejűleg megvalósuló programok elsősorban a kortárs fotográfiai törekvésekre irányítják a figyelmet.

A Fotóhónap2014 eseményeinek központi tematikája a történelmi emlékezet problematikáját vizsgálja. A magyarországi rendezvényeket emiatt az archívumhasználat köré rendezik, amely a tágan értelmezett történelmi dokumentumok, írásos, tárgyi, hang és egyéb emlékek használatának és újraértelmezésének lehetőségeit vizsgálja a kortárs fotóművészet alkotásainak tükrében.

A Fotóhónap programjaiban a tervezett tematikához kapcsolódó nagyszabású, csoportos tárlat, valamint kisebb léptékű, kiállítások láthatók, és mellettük beszélgetések , az értelmezést elmélyítő kísérő rendezvények szerveződnek.

A MemoryLab - Photography Challenges History kiállítás a történelmi emlékezet működési mechanizmusának feltárására törekszik. A 2014. november 14. és 2015. január 12. között a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában látogatható tárlat nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet a világban tapasztalható erőszakra és morális válságra, amelynek gyökerei az eltérő és eltérően értelmezett történelmi tapasztalatban keresendők.

A Fotóhónap egyik kiemelt kiállítása a Retracings - Archívum használat a kortárs fotográfiában, amely ugyancsak a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában látható 2014. november 14. és 2015. január 12. között. A tárlat célja, hogy a kortárs magyar művészeket kutatásra inspirálja, s az általuk választott írásos, tárgyi, zenei dokumentumok felhasználásával új művet hozzanak létre, amely átértelmezi, új nézőpontból szemléli és kritikailag magyarázza az adott korból választott dokumentumot.

A finnországi Backlight fotófesztivált Tamperében rendezik meg kétévente , amely az ország, és egyben Észak-Európa legnagyobb fotofesztiválja. Idén a MOME Fotó szakának diákja és tanárai a meghívott vedégei a fesztiválnak. A Fotóhónap és a MOME együttműködésének keretében cserekiállításként finn alkotások érkeznek a budapesti fotófesztiválra a FUGA-ba. Perttu Saksa fotográfus október 29. és november 21. között megtekinthető, Echo című sorozata az archívumok közül a természettudományos gyűjtemények felé fordítja a figyelmet.

A Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítása a Kossuth-díjas Féner Tamás talán legismertebb képsorozata az ...és beszéld el fiadnak... címet viseli, amely képanyag először a Néprajzi Múzeumban volt látható 1983-ban. A Magyar Fotográfiai Múzeum a zsidó kulturális év keretén belül ezt a mára legendássá vált kiállítást ismétli meg, amelyen nem csak a már Európa-szerte ismerté vált sorozat képeit mutatja be, hanem az alkotóval egyeztetett módon az új portrésorozatiból is, amelyek vállaltan izraelita személyekről készültek.

A további programokról a Fotóhónap Fesztivál honlapján tájékozódhat.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.
Vizuál hír

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Vizuál ajánló

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.