Vizuál

November a Néprajziban

2011.11.01. 10:43
Ajánlom
Rajzgyűjtemény, családi délután, épületséta, könyvtárlátogatás, szőnyegmese, tárlatvezetések, virágkötészet - aki mostanában a Néprajzi Múzeumba látogat, kevés eséllyel marad program nélkül.

Szíves rózsa
November 3-án kezdőik a programfolyam Díszítmények. A rajzgyűjtemény bemutatása címen, ahol - meglepő fordulattal - a rajzgyűjtemény különlegesen gazdag válogatását nézhetk meg az érdeklődők. A rajzok többsége 1880-1945 között készült, és a rajztanárok, lelkes amatőrök, néprajzkutatók, múzeumi rajzolók, szűcsmesterek, íróasszonyok, textilgyári rajzolók és ismeretlen alkotók munkáin keresztül megismerhető belőlük a magyar nyelvterület gazdag mintakincse. A többek között gránátalma, ciprusfa és szíves rózsa motívumok kifogyhatatlan kombinációja a hímzésekről, szőttesekről, bútorokról,  kerámiákról készült rajzokban köszön vissza.

Díszítmények. A rajzgyűjtemény bemutatása
2011. november 03. 11:00
Házigazda: Tasnádi Zsuzsanna muzeológus
A program a Múzeumok Őszi Fesztiváljának része

Dzsungel funky
A következő, őszbúcsúztató családi délután programja az Amazónia. Utak az Indiánokhoz és a Kauri és nagyító. Bíró Lajos óceániai ékszerei című időszaki kiállításokhoz kapcsolódik. Bankovits Attila, a Magyar Természettudományi Múzeum madártani gyűjteményének vezetőjének ismeretterjesztő előadásával, filmvetítéssel (Piaroák világa, Indián, Hubulák, Óceániai csavargások, Emberevők földjén), szakmai tárlatvezetésekkel, Gulyás Anna a Los Andinos kíséretében előadott meséjével, kézműves foglalkozásokkal (madár, pillangó, majom, textilnyomatok pólóra, ékszer és maszk) és játékokkal (fúvás verseny, tollaslabdázás), és a Los Andinos műsorával várja a Néprajzi Múzeum a látogatókat.

Madarat tolláról, csigát, kagylót héjáról
2011. november 06. 11:00-16:00
A program a Múzeumok Őszi Fesztiváljának része

Épületséta
Az Igazságügyi Palota tervezésekor Hauszmann Alajos az előkelőbbnek számító első és második emeleten helyezte el az épület legfontosabb helyiségeit, a díszített tanácstermeket. A séta során régi fotók segítségével és az eredeti helyszínek bejárásával mutatja be a Néprajzi Múzeum épületének legnagyobb átalakításon átesett nyilvános tereit. Érdekes múzeumi helyszín például az egyik első emeleti tárgyalóterem, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria időszakában könyvtárteremmé alakították, berendezése pedig mind a mai napig megmaradt. Egy ideig a Néprajzi Múzeum is könyvtári olvasóteremnek használta, jelenleg kis előadó- vagy tárgyalóteremként működik, és megmaradt mennyezetstukkói, valószínűsíthetően eredeti csillárjai alapján könnyen felismerhető. A "polgári" tárgyalóterem párja ma az épület másik, keleti oldalán, a Néprajzi Múzeum állandó kiállítási terében, a Régi ház kiállítási enteriőrrel berendezve látható.

Bírósági tanácsteremtől a kiállítóteremig
2011. november 08. 11:00
Házigazda: Granasztói Péter muzeológus
A program a Múzeumok Őszi Fesztiváljának része

Írások távolról
Indiánok a régi és új könyvekben: érdekességek a Könyvtár állományából. Milyennek látta 1834-ben Bölöni Farkas Sándor erdélyi utazó az irokézeket? Mit mutatott meg 1955-ben az indiánokról összeállított vaskos kötetében a National Geographic Society? Mit írt Boglár Lajos  magyar antropológus az amazóniai tollművészetről 1999-ben? Többek között ezeket is megtudhatják a program résztvevői, valamint megismerkedhetnek az utóbbi évtizedek gazdagon illusztrált katalógusaival és tudományos alapossággal készült szakkönyveivel. A bemutató után lehetőség van a kézikönyvtár önálló használatára is.

Látogatás a Néprajzi Múzeum Könyvtárában
2011. november 11. 11:00
A program a Múzeumok Őszi Fesztiváljának része

Szőnyeg és tánc
Családi program a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállításhoz kapcsolódóan: mesterség bemutatókkal, fonaljátékokkal, a Napudvar Játszóház és Alkotóműhely gyapjúkártoló, nemezelő kézműves programjával, Tárnok Marica szőnyegmeséjével és a Gázsa zenekar csíki és gyimesi koncertjével és táncházával várja a látogatókat a múzeum.

Szőnyegvilág
2011. november 12. 14:00-18:00

Kurátori tárlatvezetés, Kauri
A rovarkutató Bíró Lajos 1896 és 1902 között végzett természetrajzi és etnográfiai gyűjtést a mai Új-Guinea területén. Elmélyülten, minden részletre kiterjedően tanulmányozta a pápuák életét, akikkel sajátos, bensőséges viszonyba került. Állat- és botanikai gyűjteménye mellett több ezer néprajzi tárgyat is összegyűjtött, feljegyzéseket és fényképeket készített egy olyan vidéken, amelyet az európai kultúra akkor még alig befolyásolt. A tárlatvezetés kiemeli az izgalmas gyűjtőút részleteit, bemutatja Bíró Lajos személyiségét, gyűjtési módszereit, és az ékszerekből válogatva rávilágít az ékszerhasználat bonyolult vizuális jelképrendszerére, társadalmi összefüggéseire. A tárlatvezetést a gyűjtemény kurátora tartja, aki hat éve foglalkozik a Néprajzi Múzeum 2500 darabos huon-öböli tárgykollekciójának feldolgozásával. A résztvevők személyes beszámolót hallhatnak a muzeológus tapasztalatairól, de megtudhatják azt is, hogy mitől válik különösen érdekessé egy vadkanagyar melldísz?

Tárlatvezetés a Kauri és nagyító. Bíró Lajos óceániai ékszerei című kiállításon
2011. november 12 és 26. 15:00
Tárlatvezető: Biró Anna kurátor

Kurátori tárlatvezetés, Amazónia
Amazónia gyakran szerepel a híradásokban, az újságok címlapján. A világ legnagyobb egybefüggő esőerdeje az őstermészet szimbólumává vált, amelynek sokak képzeletében, ismereteiben két arca van. Amazónia egyik arca az érintetlen természet, növények és állatok számtalan fajának háborítatlan birodalma. A természettel harmóniában élő emberek számára bőséges élelmet adó, kényelmes lakhely, ahol a megélhetés különösebb erőfeszítés nélkül lehetséges. Számos nép mitológiájában föllelhető aranykor, a paradicsomi állapotok maradványa. Amazónia másik arca az ellenséges, félelmetes, kiismerhetetlen dzsungel, a zöld pokol. Halálos betegségeket okozó rovarok, mérgező növények, vérszomjas vadállatok otthona. A behatolót az erdő sűrűjében élő, civilizációt nem ismerő, harcias bennszülöttek támadhatják meg, akiktől nemrég még a kannibalizmus sem volt idegen. A tárlatvezetés célja, hogy bemutassa a hagyományos őserdei életformát és emellett érzékeltesse azokat a változásokat, amelyek az utóbbi évtizedekben zajlanak e területen. A tárlatvezető Főzy Vilma, az Amerika gyűjtemény muzeológusa, a piaroa gyűjteményi katalógus szerzője. A kiállítás kurátoraként személyes élményeiről is beszámol, valamint részletesen bemutatja például az indiánok mérgekhez való viszonyát, a méregtelenítés aktusát (manióka préselés, hús rituális "megtisztítása") és a mérgek aktív használatát (nyílméreg, mérgező halászat, narkotikum).

Tárlatvezetés az Amazónia. Utak az indiánokhoz című kiállításon
2011. november 19. 11:00
Tárlatvezető: Főzy Vilma kurátor

Tárlatvezetés Gyarmati Jánossal, Amazónia
Amazónia hol páratlan természeti gazdagsága, hol ennek pusztulása, máskor meg rejtőzködve élő, "vad" lakói miatt kelti fel az érdeklődést. A valóságban az esőerdő a törvényeit ismerő és tiszteletben tartó ember számára évezredek óta lakható terület. A régészeti leletek tanúsága szerint mintegy tízezer éve élnek itt emberek. Azonban a jellegzetesnek tartott, kizárólag zsákmányolásból élő vadász képe csak néhány elszigetelt csoportra jellemző, akik a közlekedési útvonalat jelentő folyóktól távoli erdőket és a peremterületeket lakják. A nagy többség földművelő, táplálkozásuk alapját a kertjeikben termesztett, háziasított növények adják. A tárlatvezetés érdekessége, hogy azt Gyarmati János régész tartja, aki az 1980-as évek közepétől Mexikóban és Dél-Amerika különböző országaiban végzett kutatásokat. A sok-sok színes és látványos tárgy között szinte észrevétlenül bújik meg például egy apró áldozati tárgy, egy zsinórra fűzött rájatüske. Ezt a tárgyat az ifjak beavatásához használták: a beavatandó ifjú nyelvén kellett áthúzni, ezzel bizonyítva bátorságát és erejét. Ennek az apró, jelentéktelen tárgynak az ad különös jelentőséget, hogy ugyanilyen tárgyat láthatunk, nem egyszer használat közben a több mint ezer évvel ezelőtti mexikói, guatemalai maja sztéléken, csak ott éppen uralkodók és feleségeik mutattak be ilyen áldozatot annak érdekeiben, hogy népük jólétét biztosítsák.

Tárlatvezetés az Amazónia. Utak az indiánokhoz című kiállításon
2011. november 26. 13:00
Tárlatvezető: Gyarmati János muzeológus

Virágom, virágom
A Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesülete és a Néprajzi Múzeum idén is megrendezi hagyományos advent előtti kiállítását, bemutatóját és vásárát. A mesterek és tanítványok kompozíciói megmutatják az aktuális karácsonyi díszítési trendet és irányokat. Aki elmegy, beszerezheti az ünnepi lakásdíszek alapanyagát és tanácsokat kaphatnak az elkészítéssel kapcsolatban is.

Ünnepi virágdíszek - kiállítás, verseny, bemutató és vásár
2011. november 25-27. 10:00-18:00

Kiállítások novemberben:

A magyar nép hagyományos kultúrája
Állandó kiállítás

Nők, szőnyegek, háziipar
2011. június 24. - 2012. augusztus 26.

Amazónia - Utak az indiánokhoz
2011. július 14. - 2012. április 8.

Erdélyi templomok - Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből
2011. szeptember 17. - 2012. március 18.

Kauri és nagyító. Bíró Lajos óceániai ékszerei
2011. szeptember 30. - 2012. január 29.

Decemberi programelőzetes:

2011. december 1-4.
Antik Enteriőr

2011. december 3. 11:00
Tárlatvezetés a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállításon
Tárlatvezető: Lackner Mónika rendező

2011. december 9-11. 10:00-18:00
Karácsonyi vásár, koncertek, ajándékkészítés

2011. december 10. 11:00
Tárlatvezetés az Amazónia. Utak az indiánokhoz című kiállításon
Tárlatvezető: Főzy Vilma kurátor

2011. december 10. 11:00-12:00
Tárlatvezetés a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállításon
Tárlatvezető: Lackner Mónika rendező

Néprajzi Múzeum
Nyitva tartás: keddtől péntekig, 10:00-18:00

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
Vizuál ajánló

Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.