Vizuál

Novemberben érkezik a mozikba a Ceaușescu-diktatúra bukásáról szóló film

2023.08.31. 10:25
Ajánlom
A Libertate ’89 – Nagyszeben című történelmi dráma az „itt és most” erejével teszi átélhetővé a forradalom eseményeit, amelyeket a rendező szerint a román társadalom máig sem dolgozott fel. Tudor Giurgiu filmjét a CineFest közönsége láthatja először itthon, a premier előtti vetítésen a művész is jelen lesz.

Szeptember 3-án, vasárnap 21 órakor, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában láthatja először, premier előtt a magyar közönség a Libertate ’89 – Nagyszeben című történelmi drámát, amely az 1989-es romániai forradalom eseményeit dolgozza fel. A film jelentős magyar részvétellel és a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült el, a történetben erdélyi magyar színészek, mások mellett Bíró József, Diményi Áron és Deák Zoltán is láthatóak. A miskolci vetítésen jelen lesz Tudor Giurgiu rendező, Lemhényi Réka vágó és Berger József producer is.

Libertate_C_AdiBulboaca_33324-101631.jpg

Jelenet a Libertate ’89 – Nagyszeben című filmből (Fotó/Forrás: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál )

A történet 1989. december 22-én, Nagyszeben játszódik. A film szinopszisa szerint egyre több ember megy ki az utcára tüntetni Nicolae Ceaușescu kommunista rendszere ellen. Miután Bukarestben Ceaușescu elmenekül egy helikopter segítségével, a katonaság átáll a tűntetők oldalára.

Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között.

Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően a főhőst, Viorel rendőrkapitányt elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják. A bukaresti rezsim bukása a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás volt. Tudor Giurgiu alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő fordulatokat, izgalmakat is kínál. A Libertate – Nagyszeben’89 az „itt és most” erejével átélhetővé teszi egy korszak drámai pillanatait.

A Tudor Giurgiu úgy fogalmazott, az ő generációja egy agresszív manipulációból fakadó pszichózisban nőtt fel, mert a forradalmat a román társadalom a mai napig nem dolgozta fel.

A lezárás aktusa, aminek a kommunista rendszer leverése után meg kellett volna történnie, soha nem történt meg. A változás soha nem történt meg.

Ezért ezzel a filmmel az a célom, hogy pontos képet fessek az akkori káoszról, másrészt, hogy magyarázatot adjak arra, hogy az igazi gyilkosokat miért nem vonták évekig felelősségre” – nyilatkozta a rendező.

Libertate_C_AdiBulboaca_31845-101631.jpg

Jelenet a Libertate ’89 – Nagyszeben című filmből (Fotó/Forrás: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál )

Tudor Giurgiu – aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és koprodukcerként olyan magyar filmben is részt vett, mint az Aglaja és a Spirál – korábban már járt a CineFesten a Miért én? című filmjével.

A Libertate '89 – Nagyszeben novembertől lesz látható a hazai mozikban.

Mint arról beszámoltunk, a film világpremierjére a Szarajevói Filmfesztiválon került sor, ahol elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség (CICAE) különdíját.

Fejléckép: Jelenet a Libertate '89 – Nagyszeben című filmből (Fotó/Forrás: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.