Vizuál

Novemberben új Louvre nyílik

2017.05.12. 10:23
Ajánlom
Ezúttal az arab emírségekbeli Abu Dzabiban. Konkrét dátum még nincs, de a múzeum építése az utolsó stádiumához ért: még stabilitási és egyéb teszteket végeznek, ezután jöhet a tárlatok berendezése és az installációk beállítása - írta meg a theartnewspaper.com.

Az egy évtizeddel ezelőtti megállapodás után, mely 1 milliárd eurós költségvetésről szólt, úgy tűnik, a sok késés után végre novemberben valóban megnyitja kapuit a Louvre Abu Dzabi az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. Hogy mi lesz a megnyitó pontos dátuma, sok mindentől függ: technikai és diplomáciai kérdések is vannak még, és a most megválasztott francia miniszterelnök, Emmanuel Macron elfoglaltságaitól is sok függ. Az ArtNewspaper forrásai szerint azonban az építés már tényleg a legvégső stádiumban van, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az első látogatókat még a 2017-es évben fogadják.

A Louvre dolgozóit egy belső levelezésben arra kérik, hogy minden részleg álljon készen idén nyárra, hogy időben át tudják küldeni a műveket – pl. a belvederei Apollónt vagy a La Belle Ferronniere című festményt, Leonardo da Vinci ismeretlen nőről készült híres portréját - Abu Dzabiba. Összesen 300 alkotást várnak az új múzeumba, hogy az első kiállításon bemutathassák azokat az Arab Emirátusok más múzeumainak kincsei mellett. Az építkezés legnagyobb része már befejeződött, és azokat a problémákat is megoldották, amik menet közben derültek ki, nevezetesen a 12.000 tonnás, 18 méter átmérőjű, hálószerű kupola beillesztése vagy az épület tengertől való elzárása és az azt körülvevő medencék feltöltése. Háromezer munkás dolgozik éjjel-nappal a múzeum épületén, melyet a Pritzker Prize-győztes építész, Jean Nouvel tervezett. A mostani, úgynevezett „előkészítő” fázisban tesztelik az épület stabilitását és biztonságosságát, mielőtt a képzőművészeti alkotások a múzeumba kerülnének.

Az elkövetkező hetekben minden apróbb javítást meg kell csinálniuk a kivitelezőknek. Ezután a francia nemzeti múzeumok ernyőszervezetének technikai és biztonsági szolgálata fogja még egyszer ellenőrizni az intézményt – az ArtNewspaper információi szerint júniusban –, és ha mindent rendben találnak, zöld utat adnak a múzeumnak. A végső engedély után még kell pár hét, hogy a kiállítóterekben stabilizálódjon a légkör, és majd csak ezután kezdődhet a műalkotások bepakolása a múzeumba.

A nyitás hivatalos dátuma még nincs meg, de valószínűleg november 11. (a fegyverszünet napja) és december 2. (nemzeti ünnep) közé fog esni.

Emmanuel Macron megválasztása politikai zöld utat adott a múzeumnak:

a miniszterelnök támogatja Franciaország nyitottabbá válását a világ felé, és a közel-keleti terrorizmus felszámolásáért is kiáll, győzelmi ünnepségét pedig éppen a párizsi Louvre múzeum kertjében tartotta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.
Vizuál gyász

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.
Vizuál ajánló

A monoton, mégis változó világ zenei lenyomata – Changing Grey Live a Ludwigban

A Changing Grey, azaz Zságer Balázs-Žagar és Genser András elektronikus zenei duója február 16-án, szombaton, 18.30-tól különleges helyszínen, a Ludwig Múzeum kiállítóterében ad koncertet, amelyet az improvizált látványvilág tesz még izgalmasabbá.
Vizuál magazin

Párhuzamos univerzumok a Berlinalén

Teltházas vetítések előtt zajlott Buda Flóra Anna és Tóth Luca filmjeinek világpremierje a Berlinale rövidfilmes szekciójában, csakúgy, mint Mészáros Márta 1975-ös Arany Medve-díjas filmjének vetítése, amin mi is ott voltunk. Beszámoló a fesztivál magyar vonatkozású programjairól.
Vizuál videó

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.