Vizuál

Novemberben új Louvre nyílik

2017.05.12. 10:23
Ajánlom
Ezúttal az arab emírségekbeli Abu Dzabiban. Konkrét dátum még nincs, de a múzeum építése az utolsó stádiumához ért: még stabilitási és egyéb teszteket végeznek, ezután jöhet a tárlatok berendezése és az installációk beállítása - írta meg a theartnewspaper.com.

Az egy évtizeddel ezelőtti megállapodás után, mely 1 milliárd eurós költségvetésről szólt, úgy tűnik, a sok késés után végre novemberben valóban megnyitja kapuit a Louvre Abu Dzabi az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. Hogy mi lesz a megnyitó pontos dátuma, sok mindentől függ: technikai és diplomáciai kérdések is vannak még, és a most megválasztott francia miniszterelnök, Emmanuel Macron elfoglaltságaitól is sok függ. Az ArtNewspaper forrásai szerint azonban az építés már tényleg a legvégső stádiumban van, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az első látogatókat még a 2017-es évben fogadják.

A Louvre dolgozóit egy belső levelezésben arra kérik, hogy minden részleg álljon készen idén nyárra, hogy időben át tudják küldeni a műveket – pl. a belvederei Apollónt vagy a La Belle Ferronniere című festményt, Leonardo da Vinci ismeretlen nőről készült híres portréját - Abu Dzabiba. Összesen 300 alkotást várnak az új múzeumba, hogy az első kiállításon bemutathassák azokat az Arab Emirátusok más múzeumainak kincsei mellett. Az építkezés legnagyobb része már befejeződött, és azokat a problémákat is megoldották, amik menet közben derültek ki, nevezetesen a 12.000 tonnás, 18 méter átmérőjű, hálószerű kupola beillesztése vagy az épület tengertől való elzárása és az azt körülvevő medencék feltöltése. Háromezer munkás dolgozik éjjel-nappal a múzeum épületén, melyet a Pritzker Prize-győztes építész, Jean Nouvel tervezett. A mostani, úgynevezett „előkészítő” fázisban tesztelik az épület stabilitását és biztonságosságát, mielőtt a képzőművészeti alkotások a múzeumba kerülnének.

Az elkövetkező hetekben minden apróbb javítást meg kell csinálniuk a kivitelezőknek. Ezután a francia nemzeti múzeumok ernyőszervezetének technikai és biztonsági szolgálata fogja még egyszer ellenőrizni az intézményt – az ArtNewspaper információi szerint júniusban –, és ha mindent rendben találnak, zöld utat adnak a múzeumnak. A végső engedély után még kell pár hét, hogy a kiállítóterekben stabilizálódjon a légkör, és majd csak ezután kezdődhet a műalkotások bepakolása a múzeumba.

A nyitás hivatalos dátuma még nincs meg, de valószínűleg november 11. (a fegyverszünet napja) és december 2. (nemzeti ünnep) közé fog esni.

Emmanuel Macron megválasztása politikai zöld utat adott a múzeumnak:

a miniszterelnök támogatja Franciaország nyitottabbá válását a világ felé, és a közel-keleti terrorizmus felszámolásáért is kiáll, győzelmi ünnepségét pedig éppen a párizsi Louvre múzeum kertjében tartotta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál slow life

Ez egy komoly, szinte drámai kiállítás, meglehetősen sötét jövőképekkel

A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás áprilisban nyílt volna a Ludwig Múzeumban. Egy interjúsorozatban a kurátori csapat tagjait kérdezzük az egyelőre csupán a virtuális térben látható csoportos válogatásról. Az ötödik epizódban Csizek Petra beszélt kedvenc műveiről és az önállóbb nézői befogadásról
Vizuál videó

A Lánchíd is szerepel Hans Zimmer legújabb klipjében

Hans Zimmer Oscar-díjas zeneszerző és napjaink egyik legnépszerűbb DJ-je, Alan Walker közös, „Time” című számához a COVID-19 koronavírus miatt kiüresedett városokat megjelenítő videoklipet készítettek. A dal először az Eredet című film betétdala volt, amely most Alan Walker feldolgozásában, közös előadásukban született újjá.
Vizuál hír

Bosszúból gyújtotta fel egy férfi a kiotói animációs stúdiót

Szerdán úgy ítélték meg, hogy a már a helyszínen elfogott férfi megfelelően felgyógyult életveszélyes égési sérüléseiből és átszállítható az őrizetbe - közölte a japán rendőrség. A férfi állítása szerint a stúdió ellopta egy történetét és ezért állt bosszút rajtuk.
Vizuál gyász

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.