Vizuál

Novemberben új Louvre nyílik

2017.05.12. 10:23
Ajánlom
Ezúttal az arab emírségekbeli Abu Dzabiban. Konkrét dátum még nincs, de a múzeum építése az utolsó stádiumához ért: még stabilitási és egyéb teszteket végeznek, ezután jöhet a tárlatok berendezése és az installációk beállítása - írta meg a theartnewspaper.com.

Az egy évtizeddel ezelőtti megállapodás után, mely 1 milliárd eurós költségvetésről szólt, úgy tűnik, a sok késés után végre novemberben valóban megnyitja kapuit a Louvre Abu Dzabi az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. Hogy mi lesz a megnyitó pontos dátuma, sok mindentől függ: technikai és diplomáciai kérdések is vannak még, és a most megválasztott francia miniszterelnök, Emmanuel Macron elfoglaltságaitól is sok függ. Az ArtNewspaper forrásai szerint azonban az építés már tényleg a legvégső stádiumban van, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az első látogatókat még a 2017-es évben fogadják.

A Louvre dolgozóit egy belső levelezésben arra kérik, hogy minden részleg álljon készen idén nyárra, hogy időben át tudják küldeni a műveket – pl. a belvederei Apollónt vagy a La Belle Ferronniere című festményt, Leonardo da Vinci ismeretlen nőről készült híres portréját - Abu Dzabiba. Összesen 300 alkotást várnak az új múzeumba, hogy az első kiállításon bemutathassák azokat az Arab Emirátusok más múzeumainak kincsei mellett. Az építkezés legnagyobb része már befejeződött, és azokat a problémákat is megoldották, amik menet közben derültek ki, nevezetesen a 12.000 tonnás, 18 méter átmérőjű, hálószerű kupola beillesztése vagy az épület tengertől való elzárása és az azt körülvevő medencék feltöltése. Háromezer munkás dolgozik éjjel-nappal a múzeum épületén, melyet a Pritzker Prize-győztes építész, Jean Nouvel tervezett. A mostani, úgynevezett „előkészítő” fázisban tesztelik az épület stabilitását és biztonságosságát, mielőtt a képzőművészeti alkotások a múzeumba kerülnének.

Az elkövetkező hetekben minden apróbb javítást meg kell csinálniuk a kivitelezőknek. Ezután a francia nemzeti múzeumok ernyőszervezetének technikai és biztonsági szolgálata fogja még egyszer ellenőrizni az intézményt – az ArtNewspaper információi szerint júniusban –, és ha mindent rendben találnak, zöld utat adnak a múzeumnak. A végső engedély után még kell pár hét, hogy a kiállítóterekben stabilizálódjon a légkör, és majd csak ezután kezdődhet a műalkotások bepakolása a múzeumba.

A nyitás hivatalos dátuma még nincs meg, de valószínűleg november 11. (a fegyverszünet napja) és december 2. (nemzeti ünnep) közé fog esni.

Emmanuel Macron megválasztása politikai zöld utat adott a múzeumnak:

a miniszterelnök támogatja Franciaország nyitottabbá válását a világ felé, és a közel-keleti terrorizmus felszámolásáért is kiáll, győzelmi ünnepségét pedig éppen a párizsi Louvre múzeum kertjében tartotta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.