Vizuál

Novemberben új Louvre nyílik

2017.05.12. 10:23
Ajánlom
Ezúttal az arab emírségekbeli Abu Dzabiban. Konkrét dátum még nincs, de a múzeum építése az utolsó stádiumához ért: még stabilitási és egyéb teszteket végeznek, ezután jöhet a tárlatok berendezése és az installációk beállítása - írta meg a theartnewspaper.com.

Az egy évtizeddel ezelőtti megállapodás után, mely 1 milliárd eurós költségvetésről szólt, úgy tűnik, a sok késés után végre novemberben valóban megnyitja kapuit a Louvre Abu Dzabi az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. Hogy mi lesz a megnyitó pontos dátuma, sok mindentől függ: technikai és diplomáciai kérdések is vannak még, és a most megválasztott francia miniszterelnök, Emmanuel Macron elfoglaltságaitól is sok függ. Az ArtNewspaper forrásai szerint azonban az építés már tényleg a legvégső stádiumban van, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az első látogatókat még a 2017-es évben fogadják.

A Louvre dolgozóit egy belső levelezésben arra kérik, hogy minden részleg álljon készen idén nyárra, hogy időben át tudják küldeni a műveket – pl. a belvederei Apollónt vagy a La Belle Ferronniere című festményt, Leonardo da Vinci ismeretlen nőről készült híres portréját - Abu Dzabiba. Összesen 300 alkotást várnak az új múzeumba, hogy az első kiállításon bemutathassák azokat az Arab Emirátusok más múzeumainak kincsei mellett. Az építkezés legnagyobb része már befejeződött, és azokat a problémákat is megoldották, amik menet közben derültek ki, nevezetesen a 12.000 tonnás, 18 méter átmérőjű, hálószerű kupola beillesztése vagy az épület tengertől való elzárása és az azt körülvevő medencék feltöltése. Háromezer munkás dolgozik éjjel-nappal a múzeum épületén, melyet a Pritzker Prize-győztes építész, Jean Nouvel tervezett. A mostani, úgynevezett „előkészítő” fázisban tesztelik az épület stabilitását és biztonságosságát, mielőtt a képzőművészeti alkotások a múzeumba kerülnének.

Az elkövetkező hetekben minden apróbb javítást meg kell csinálniuk a kivitelezőknek. Ezután a francia nemzeti múzeumok ernyőszervezetének technikai és biztonsági szolgálata fogja még egyszer ellenőrizni az intézményt – az ArtNewspaper információi szerint júniusban –, és ha mindent rendben találnak, zöld utat adnak a múzeumnak. A végső engedély után még kell pár hét, hogy a kiállítóterekben stabilizálódjon a légkör, és majd csak ezután kezdődhet a műalkotások bepakolása a múzeumba.

A nyitás hivatalos dátuma még nincs meg, de valószínűleg november 11. (a fegyverszünet napja) és december 2. (nemzeti ünnep) közé fog esni.

Emmanuel Macron megválasztása politikai zöld utat adott a múzeumnak:

a miniszterelnök támogatja Franciaország nyitottabbá válását a világ felé, és a közel-keleti terrorizmus felszámolásáért is kiáll, győzelmi ünnepségét pedig éppen a párizsi Louvre múzeum kertjében tartotta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Hamvadó ifjúság

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a lángoló BS-re emlékszik vissza.
Vizuál hír

Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik és amelynek életműdíjasa nem más, mint Jancsó Miklós egykori munkatársa, Kende János.
Vizuál hír

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.
Vizuál interjú

„Minden művészetnek célja, hogy szép és jó legyen"

Kárpáti Tamás Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az MMA rendes tagja idén ünnepli 70. születésnapját, amely alkalmából CREDO címmel nyílik kiállítása a Pesti Vigadóban. A festővé válásról, az alkotási folyamatról, az alkalmazott technikákról és a Teremtő szerepéről beszélgettünk.
Vizuál gyász

Meghalt Udvardy Anna, az Oscar-díjas Mindenki producere

Fia, Kis András a Facebookon adta hírül, hogy édesanyja hosszan tartó rákbetegség után május 23-án este elhunyt.