Vizuál

Nyílt kártyák

2010.08.23. 12:42
Ajánlom
Pálfi György filmrendezővel Eszéki Erzsébet beszélgetett Otto Dix-ről, a pusztítás és az esztétikai rend világáról. JÁTÉK

Pálfi György a Hukkle című filmjével robbant be a köztudatba, majd második, Taxidermia című, filmjét már a magyarországi bemutató előtt számos jelentős nemzetközi fesztiválon vetítették. Több rangos szakmai díjban részesült, 2006-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

Eszéki Erzsébettel azonban nem filmekről, hanem Otto Dix A kártyajátékosok című festményéről beszélgettek. Az interjúból alább olvasható egy rövid részlet, az izgalmas, teljes képes „mese" megtalálható Eszéki Erzsébet: Így látunk mi című, a Corvina Kiadó gondozásában nemrég megjelent kötetében, amelyben ismert emberek - főként írók, rendezők, színészek - mesélnek egy-egy választott festményrőlés amelyből most Önök is megnyerhetnek egy példányt.

„(...) Otto Dix világára a Taxidermia előtanulmánya során találtam. Azt kerestük, melyik művész világa áll közel ahhoz, amit szeretnénk kifejezni, s természetesen azonnal beugrott Bosch és Brueghel. Ugyanakkor a mi filmünk története mégsem a középkoré, hanem a legutóbbi hatvan évé, átszűrve egy szubjektumon, a legfiatalabb fiú történetén. Tehát eljutottam oda, hogy ehhez az expresszionizmus és a realizmus határán, a Neue Sachlichkeit, az Új tárgyiasság-csoport körül kell alkotót keresnünk. Otto Dix körül. Egyébként is németes a film, erős struktúrába ágyaztam az egészet, hiszen alkotóként én is struktúrákban gondolkodom. Így jutottam el a németekhez, ott is a húszas, harmincas évekhez. A weimari köztársaság utáni, a hitlerizmus előtti időszak izgalmas, bomló, késő manierista, izmusos világához.
Otto Dix-re Dürer, a Bosch, Brueghel hagyományain alapuló, de azt már kicsit szétbontó, őszinte, igazságszerető, kegyetlen hozzáállás jellemző. Felmutatja a világ azon részeit is, amelyek nem föltétlenül szépek, sőt! Megmutatja az iszonyatot, azt, hogy az ember mennyi pusztítást végez, mennyi mindent saját maga tesz tönkre az emberi világból. Ugyanakkor Otto Dix ezt az egészet erős esztétikai rendbe pakolja. (...)"

Kérdésünk: Melyik magyar zenekar frontembere Trócsányi Gergő, a Taxidermia szereplője?

Ha a helyes választ augusztus 30-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Lefotózható egy koncert hangulata?

"Az ars poeticám a fotózásban az, amikor láthatóvá válik a hang és hallhatóvá válik a fény." S. Varga Ilona fotóiból nyílik kiállítás pénteken. Galériánkban egy kis ízelítőt kínálunk a tárlatból.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Vizuál hír

Tizenkettedik a Saul fia a száz legjobb film közül a Guardian szerint

A The Guardian kritikusai a 21. század legjobb filmjeinek listáját állították össze, ebben a százas gyűjtésben azonban csak a 2000 után született alkotásokat vették figyelembe. Nemes Jeles László Tarantinoval, Ang Lee-vel, Iñárritu-val és Almodóvar-ral egy mezőnyben!
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Elefánt kaland

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, mit tanult az afrikai szafariján az elefántokról..
Vizuál ajánló

Lesznai Anna élete talákozik Zoób Kati nagymamájával

Péntektől látogatható a Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati divattervező száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyíló tárlat a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.