Vizuál

Nyílt nap a Zsolnay Negyedben

2011.04.08. 10:07
Ajánlom
Szombat délelőtt bárki ingyen megtekintheti a Zsolnay Negyed már felújított ingatlanjait.

Nyílt napon mutatja be a lakosságnak a tavalyi pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében épülő Zsolnay Kulturális Negyedet a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. szombaton. A Fidelio.hu stábja már korábban bejárhatta az épülő negyedet, kedvcsináló videónkon 2011. februári állapotok láthatók:

Az érdeklődők a nyílt napon szakmai vezetés mellett tekinthetik meg az építési terület biztonságosan megközelíthető ingatlanjait. A csoportok a Zsolnay Mauzóleum Felsővámház utcai bejáratánál, az oroszlános sétánytól indulnak délelőtt 9, 10 és 11 órakor."
A túra alatt a látogatók megismerkedhetnek a negyed legfőbb turisztikai látványosságaként szolgáló Zsolnay Mauzóleummal, a folyamatban lévő egyetemi és kulturális célú épületekkel és átsétálhatnak a 6-os út feletti gyaloghídon is. A Labor és a Bóbita Bábszínház már elkészült épületében is tehetnek egy rövid sétát. A tervek szerint a nyár folyamán nyílt napokkal várják majd a lakosságot.

A 2009-ben kezdődött kivitelezés részeként a 19. századi magyar iparművészet kibontakozásában és Pécs modern kori városfejlődésében meghatározó jelentőséggel bíró Zsolnay manufaktúrát átköltöztették a negyed keleti részébe. A megüresedett épületeket átépítik, felújítják, emellett megszépül a gyár értékes növényeket rejtő, műemlék szobrokkal, vázákkal díszített parkja is.

Az egyes épületek átadása 2010 nyarától folyamatos. A Zsolnay-porcelánritkaságokat bemutató Gyugyi-gyűjteménynek otthont adó Sikorski-ház például már megújult. A páratlanul értékes kollekció iránt a tavaly szeptemberi nyitás óta hatalmas az érdeklődés, annak ellenére, hogy azt a folyamatban lévő építkezés miatt előzetes bejelentés alapján lehet csak látogatni. A Zsolnay-negyed északi és déli részét összekötő negyvenöt méter hosszú új gyalogoshíd október végén került a helyére és gyakorlatilag befejeződött a Zsolnay Mauzóleum rekonstrukciója is: a gyáralapító nyughelyét a tervek szerint már idén tavasszal megnyitják a látogatók előtt.

A Gyermek és Családi Negyedbe költöző Bóbita Bábszínház január végétől várja a közönséget. Ebben a negyedben működik majd a tudomány és technika háza, a planetárium, a Pécsi Galéria és a Zsolnay út déli oldalán kialakított parkolóház. A Pécsi Galéria kiállítótere már tavaly megnyitotta kapuit Pinczehelyi Sándor képzőművész életmű-kiállításával. Az Alkotó negyed belső udvarának átadása ez év első felében várható, ekkor nyílik meg az Ifjúsági Ház rendezvényterme, továbbá a Míves negyed a család- és gyártörténeti kiállítással, valamint az inkubátorházzal. Utolsóként az egyetemi ingatlanok és az Ifjúsági Ház irodaépülete készül el.

A Zsolnay Kulturális Negyed a pécsi Európa Kulturális Fővárosa 10,8 milliárd forint költségvetésű és egyetlen folyamatban lévő nagyberuházása, melynek idén szeptemberig minden létesítménye elkészül. A 35 ezer négyzetméteren elterülő kulturális negyed az ország egyik legnagyobb kulturális központja lesz. Az elképzelések szerint a létesítmények minden korosztály számára kínálnak majd programokat és évente összesen 200 ezer látogatót fogadnak majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.