Vizuál

Óceániai design

2011.06.01. 08:12
Ajánlom
Ékszertervezési pályázatot hirdetett a Néprajzi Múzeum.

Kauri és nagyító. Bíró Lajos óceániai ékszerei címmel nyitja meg szeptember 30-án kiállítását a Néprajzi Múzeum. A téma izgalmas és egzotikus, a múzeum azonban nem bízza a véletlenre az utazó kiállítás népszerűségét, hanem egy ékszertervező pályázat révén is kívánja növelni a tárlat népszerűségét.

A pályázatra bárki benevezhet, amatőr és profi, diák és restaurátor, és nem csak ékszerterveket várnak, hanem öltözékterveket is. A lényeg, hogy a tervek, és az elkészült tárgyak megfeleljenek a kiírásnak, azaz „az óceániai népek kultúrája gazdag és egyedülálló forma- és motívumkincsének a köztudatba emelése és a mai design követelményeinek megfelelő módon való interpretálása, a Néprajzi Múzeum különleges Bíró Lajos-gyűjteménye és az ebből készült kiállítás népszerűsítése." 

A díjazás egy elkötelezett tervezőnek kiváló bemutatkozási lehetőséget biztosít: az első három helyezett alkotásait bemutatják a Design Héten, emellett, a tárlat ideje alatt és után, árusíthatja a Néprajzi Múzeum múzeum shopjában, sőt akár az intézmény Óceániai Gyűjteményébe is bekerülhetnek.

A pályázat beadási határideje augusztus 30. A pályázóknak a múzeum a pályaművek elkészítéséhez biztosítja a Néprajzi Múzeum Óceánia-gyűjteményében őrzött és a kiállításon szereplő ékszerek megtekintését, a gyűjteménykezelő muzeológus szakmai segítségét, illetve kutatási lehetőséget és segítséget a múzeum könyvtárának vonatkozó szakirodalmában. 

A pályázati adatlap letölthető innen, bővebb információkat a Néprajzi Múzeum honlapján találnak illetve Bíró Annától, a pályázat koordinátorától kérhetnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.