Vizuál

Ők a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat nyertesei – Két kiállítás is nyílik a pályaművekből

2023.02.17. 10:00
Ajánlom
A pályázatra ebben az évben 269 fotográfus 2443 pályaművel (köztük 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal) nevezett, így a beküldött fotók száma ezerrel haladta meg a tavalyit, összesen 6810 volt – mondták el a pályázat február 16-ai sajtótájékoztatóján Bánkuti András és Szigeti Tamás szervezők.

A pályázat anyagából kétféle kiállítás is készül, ezek mindegyike bemutat a díjazott munkákon felül további, magas színvonalú pályaműveket is. A beltéri kiállítás április 12-től a budapesti Capa Központban, a szabadtéri válogatás pedig szintén áprilistól a pécsi Széchenyi téren lesz először látható.

A zsűri tagjai idén Szlukovényi Tamás, Stephane Arnaud, Adrian Evans, Daniela Mrazkova és Stiller Ákos voltak.

A Hír-, eseményfotó kategóriát Huszti István (Telex) nyerte, aki a Képriport kategória első, második és harmadik díjait is elvitte.

A Mindennapi élet (egyedi) kategória első helyén Fodor Cini (szabadfoglalkozású), a Mindennapi élet (sorozat) élén pedig Szajki Bálint (24.hu) végzett.

Az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első díját Kurucz Árpád (Magyar Nemzet) érdemelte ki, az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategória legjobb pályaművét Szöllősi Mátyás (szabadfoglalkozású) adta be.

A Művészet (egyedi) kategória első helyére Kurucz Árpádot jelölte a zsűri, amely a Művészet (sorozat) kategória legjobbjaként Béres Mártont (Népszava) díjazta.

Erdélyi Gábor (szabadfoglalkozású) a Sport (egyedi) kategória első díját hozta el, Vanik Zoltán (Magyar Kerékpáros Szövetség) pedig a Sport (sorozat) kategóriában bizonyult a legjobbnak.

A Természet és tudomány (egyedi) kategória élén Horváth Ádám (szabadfoglalkozású), míg a Természet és tudomány (sorozat) kategória első helyén Balázs Zsolt (szabadfoglalkozású) végzett.

Hajdú D. András (szabadfoglalkozású) világhírűvé vált, A herszoni fiú című fotójával nyerte el A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória első díját, Mónus Márton (szabadfoglalkozású) pedig a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória első helyét érdemelte ki.

Download-_1_-095531.jpg

Egy kép Mónus Márton (szabadfoglalkozású, az MTI/MTVA külső munkatársa) fotóriporter A Sajó-völgy fullasztó levegője című sorozatából, amellyel első díjat nyert a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozat kategóriában a 41. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2023. február 16-án. Mónus Márton ezzel a fotósorozatával elnyerte a legjobb hosszútávú munkáért odaítélt Móricz-Sabján Simon-különdíjat is. (Fotó/Forrás: Mónus Márton / MTI)

A legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjat Merész Márton (énbudapestem.hu), míg a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Huszti István nyerte meg.

A 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat Szajki Bálint kapta meg, a vármegyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Komka Péter, az MTI/MTVA külsős munkatársa lett idén.

A fenntarthatósági különdíjjal Varga Péter (szabadfoglalkozású) pályázatát ismerte el a zsűri; az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különdíját az ukrán menekültekről készült legjobb egyedi képért Hajdú D. András, a legjobb képsorozatért Béres Márton nyerte el.

Idén először adták át a tavaly év végén tragikus hirtelenséggel elhunyt fotográfus, Móricz-Sabján Simon emlékére létrehozott különdíjat.

A díjat először Mónus Márton vehette át a legjobb hosszútávú munkáért, az egyedi látásmódért járó különdíjat pedig Szilágyi Anna (European Pressphoto Agency) kapta.

A zsűri dicséretben részesítette Kállai Mártont (Szabad Föld) és Zsolnai Pétert (Blikk).

Mónus Márton, az MTI/MTVA külsős fotóriportere szabadúszóként készített képeivel a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória első helye és a Móricz-Sabján Simon-különdíj mellett a Természet és tudomány (sorozat) kategória második díját is elnyerte. Komka Péter a vármegyékben dolgozó, legjobb fotóriporter elismerése mellett megkapta az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategória második díját is; Illyés Tibor ezúttal a Sport (sorozat) kategória második díját hozta el; míg Cseke Csillát (szabadfoglalkozású) az MTVA/MTI fotókiadásában megjelent képéért az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória harmadik díjával jutalmazta a zsűri.

A pályázat két nagydíjának nyerteseit április 12-én hozzák nyilvánosságra, a 41. Magyar Sajtófotó megnyitóján.

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázat legjobb munkáiból az ország több városában látható kiállítás nyílik és évkönyv is megjelenik.

Fejléckép: A díjazottak a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményeit ismertető sajtótájékoztatón (Fotó/Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A tanári szoba című német film nyerte a LUX közönségdíjat

„Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat” – fogalmaztak a film alkotói a díj kapcsán.
Vizuál ajánló

A kör végtelenítése – különleges találkozás Lantos Ferenc munkáival

A hazai geometrikus ábrázolás kiemelkedő alakjának több mint ötven alkotását láthatja a közönség a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria új kiállításán. Mészáros Flóra kurátori célja, hogy bebizonyítsa, Lantos Ferenc nem csak a hazai, hanem a nemzetközi művészi élet úttörő alkotója.
Vizuál ajánló

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Vizuál ajánló

A Hosszú alkony című filmet veszik górcső alá a Filmrendezők klubjában

Janisch Attila 1997-es misztikus alkotásában egy idős régésznő szürreális utazását követhetjük nyomon. A vetítést követően Bollók Csaba beszélget a rendezővel, aki mesterkurzust tart a résztvevőknek.
Vizuál ajánló

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.