Vizuál

Ők a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat nyertesei – Két kiállítás is nyílik a pályaművekből

2023.02.17. 10:00
Ajánlom
A pályázatra ebben az évben 269 fotográfus 2443 pályaművel (köztük 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal) nevezett, így a beküldött fotók száma ezerrel haladta meg a tavalyit, összesen 6810 volt – mondták el a pályázat február 16-ai sajtótájékoztatóján Bánkuti András és Szigeti Tamás szervezők.

A pályázat anyagából kétféle kiállítás is készül, ezek mindegyike bemutat a díjazott munkákon felül további, magas színvonalú pályaműveket is. A beltéri kiállítás április 12-től a budapesti Capa Központban, a szabadtéri válogatás pedig szintén áprilistól a pécsi Széchenyi téren lesz először látható.

A zsűri tagjai idén Szlukovényi Tamás, Stephane Arnaud, Adrian Evans, Daniela Mrazkova és Stiller Ákos voltak.

A Hír-, eseményfotó kategóriát Huszti István (Telex) nyerte, aki a Képriport kategória első, második és harmadik díjait is elvitte.

A Mindennapi élet (egyedi) kategória első helyén Fodor Cini (szabadfoglalkozású), a Mindennapi élet (sorozat) élén pedig Szajki Bálint (24.hu) végzett.

Az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első díját Kurucz Árpád (Magyar Nemzet) érdemelte ki, az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategória legjobb pályaművét Szöllősi Mátyás (szabadfoglalkozású) adta be.

A Művészet (egyedi) kategória első helyére Kurucz Árpádot jelölte a zsűri, amely a Művészet (sorozat) kategória legjobbjaként Béres Mártont (Népszava) díjazta.

Erdélyi Gábor (szabadfoglalkozású) a Sport (egyedi) kategória első díját hozta el, Vanik Zoltán (Magyar Kerékpáros Szövetség) pedig a Sport (sorozat) kategóriában bizonyult a legjobbnak.

A Természet és tudomány (egyedi) kategória élén Horváth Ádám (szabadfoglalkozású), míg a Természet és tudomány (sorozat) kategória első helyén Balázs Zsolt (szabadfoglalkozású) végzett.

Hajdú D. András (szabadfoglalkozású) világhírűvé vált, A herszoni fiú című fotójával nyerte el A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória első díját, Mónus Márton (szabadfoglalkozású) pedig a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória első helyét érdemelte ki.

Download-_1_-095531.jpg

Egy kép Mónus Márton (szabadfoglalkozású, az MTI/MTVA külső munkatársa) fotóriporter A Sajó-völgy fullasztó levegője című sorozatából, amellyel első díjat nyert a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozat kategóriában a 41. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2023. február 16-án. Mónus Márton ezzel a fotósorozatával elnyerte a legjobb hosszútávú munkáért odaítélt Móricz-Sabján Simon-különdíjat is. (Fotó/Forrás: Mónus Márton / MTI)

A legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjat Merész Márton (énbudapestem.hu), míg a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Huszti István nyerte meg.

A 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat Szajki Bálint kapta meg, a vármegyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Komka Péter, az MTI/MTVA külsős munkatársa lett idén.

A fenntarthatósági különdíjjal Varga Péter (szabadfoglalkozású) pályázatát ismerte el a zsűri; az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különdíját az ukrán menekültekről készült legjobb egyedi képért Hajdú D. András, a legjobb képsorozatért Béres Márton nyerte el.

Idén először adták át a tavaly év végén tragikus hirtelenséggel elhunyt fotográfus, Móricz-Sabján Simon emlékére létrehozott különdíjat.

A díjat először Mónus Márton vehette át a legjobb hosszútávú munkáért, az egyedi látásmódért járó különdíjat pedig Szilágyi Anna (European Pressphoto Agency) kapta.

A zsűri dicséretben részesítette Kállai Mártont (Szabad Föld) és Zsolnai Pétert (Blikk).

Mónus Márton, az MTI/MTVA külsős fotóriportere szabadúszóként készített képeivel a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória első helye és a Móricz-Sabján Simon-különdíj mellett a Természet és tudomány (sorozat) kategória második díját is elnyerte. Komka Péter a vármegyékben dolgozó, legjobb fotóriporter elismerése mellett megkapta az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategória második díját is; Illyés Tibor ezúttal a Sport (sorozat) kategória második díját hozta el; míg Cseke Csillát (szabadfoglalkozású) az MTVA/MTI fotókiadásában megjelent képéért az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória harmadik díjával jutalmazta a zsűri.

A pályázat két nagydíjának nyerteseit április 12-én hozzák nyilvánosságra, a 41. Magyar Sajtófotó megnyitóján.

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázat legjobb munkáiból az ország több városában látható kiállítás nyílik és évkönyv is megjelenik.

Fejléckép: A díjazottak a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményeit ismertető sajtótájékoztatón (Fotó/Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.
Vizuál hír

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.
Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.