Vizuál

Öko-design

2010.10.15. 09:03
Ajánlom
Környezettudatos Desing Hét tárlatokon jártunk.

Az elmúlt bő egy héten szinte bármerre mentünk a városban, nagy valószínűséggel találtunk valami szemre való kiállítást vagy vásárt, sőt még vezetéssel egybekötött design-túrákon is részt vehettünk. A hetedik, érdeklődésben, pezsgésben és látogatószámban talán minden eddigit felülmúló Design Hét sajnos lassan véget ér. Mi, akik ebbe nem könnyen nyugszunk bele, utánanéztünk három olyan tárlatnak, amelyek október 10-e után sem zárják be kapuikat.

IKEA-DESIGN - 20 éve Magyarországon!

Ezt a tárlatot elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének szerepelni egy IKEA-katalógus címlapján, most ugyanis lehetőségük nyílik rá. Pár lépésre a Design Termináltól, a Gödörben, a 20. születésnap alkalmából létrehozott lerakatban egy berendezett szobarészletben fotóztathatja magát minden IKEA rajongó, s az elkészült képen épp az IKEA felirat alatt lesz látható. Másodsorban annak ajánljuk a tárlatot, akinek nincs lehetősége elmenni az Örs vezér terére vagy Budaörsre, hogy ott tekintse meg a lakberendezési áruház kínálatát és a környezettudatosan összepakolt locsolókannákat.

IKEA ‒ Design a mindennapokra
Gödör Klub
Nyitva: október 20-ig

Design-Terminál - „Vissza a természetbe!"

Leginkább talán Rousseau eme híres mondatával jellemezhetnénk a nyitókiállítást. Nekünk azonban már máshonnan kell visszajutnunk a természetbe, mint neki. Azóta volt ugyanis egy kis iparosodás, tömegtermelés, környezetszennyezés meg globalizáció, amiknek irtózatos hatásait kellene most mérsékelni. A tabló-kiállítás az öko, recycling, bio jegyében, tulajdonképpen egész életvitelünket átfogóan - a csomagolástechnikától, a közlekedési eszközökön, a lakott környezeten, az építészeten és a ruházaton át az energiafelhasználásig - mutat formatervezett, egyúttal környezettudatos példákat, termékeket, fejlesztéseket. Hogy csak párat említsünk: pet palackból készült szék, kukoricából készült építő játékot, lebomló pelenka. Mindenkinek ajánlott, aki nem szeretne pár évtized múltán egy Földnek nevezett szemétdombon élni.

Design az élhető jövőért
Design Terminál
Nyitva: október 31-ig

Mercedes Benz - Bőröndhal autó, levél ablak

Lechner Ödön szecessziós stílusú Iparművészeti Múzeumának átriumában Mercedes-Benz autószalon nyílt ‒ hihetnénk, ha első pillantásra ítélkeznénk. Valójában azonban nem igazi autókkal, hanem az autók modelljeivel van dolgunk. No és azokkal az új fejlesztésű tervekkel, amelyek egyelőre még csak sejtetik a jövőt. Érezhető, hogy ez a kiállítás is a természetre koncentrál. Az egyik speciális karosszéria megalkotásánál a tervezőket például a kiváló közeg-ellenállási mutatóval rendelkező bőröndhal alakja ihlette. A MOME járműtervező szak „Hommage á Mercedes-Benz"-projektjének pályatervei között pedig a legszebb egy olyan autó amelyik ablaka egy levél formáját idézi.

Mercedes-Benz Design ‒ Az alkotás művészete
Iparművészeti Múzeum
Nyitva: november 14-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.