Vizuál

Öko-design

2010.10.15. 09:03
Ajánlom
Környezettudatos Desing Hét tárlatokon jártunk.

Az elmúlt bő egy héten szinte bármerre mentünk a városban, nagy valószínűséggel találtunk valami szemre való kiállítást vagy vásárt, sőt még vezetéssel egybekötött design-túrákon is részt vehettünk. A hetedik, érdeklődésben, pezsgésben és látogatószámban talán minden eddigit felülmúló Design Hét sajnos lassan véget ér. Mi, akik ebbe nem könnyen nyugszunk bele, utánanéztünk három olyan tárlatnak, amelyek október 10-e után sem zárják be kapuikat.

IKEA-DESIGN - 20 éve Magyarországon!

Ezt a tárlatot elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének szerepelni egy IKEA-katalógus címlapján, most ugyanis lehetőségük nyílik rá. Pár lépésre a Design Termináltól, a Gödörben, a 20. születésnap alkalmából létrehozott lerakatban egy berendezett szobarészletben fotóztathatja magát minden IKEA rajongó, s az elkészült képen épp az IKEA felirat alatt lesz látható. Másodsorban annak ajánljuk a tárlatot, akinek nincs lehetősége elmenni az Örs vezér terére vagy Budaörsre, hogy ott tekintse meg a lakberendezési áruház kínálatát és a környezettudatosan összepakolt locsolókannákat.

IKEA ‒ Design a mindennapokra
Gödör Klub
Nyitva: október 20-ig

Design-Terminál - „Vissza a természetbe!"

Leginkább talán Rousseau eme híres mondatával jellemezhetnénk a nyitókiállítást. Nekünk azonban már máshonnan kell visszajutnunk a természetbe, mint neki. Azóta volt ugyanis egy kis iparosodás, tömegtermelés, környezetszennyezés meg globalizáció, amiknek irtózatos hatásait kellene most mérsékelni. A tabló-kiállítás az öko, recycling, bio jegyében, tulajdonképpen egész életvitelünket átfogóan - a csomagolástechnikától, a közlekedési eszközökön, a lakott környezeten, az építészeten és a ruházaton át az energiafelhasználásig - mutat formatervezett, egyúttal környezettudatos példákat, termékeket, fejlesztéseket. Hogy csak párat említsünk: pet palackból készült szék, kukoricából készült építő játékot, lebomló pelenka. Mindenkinek ajánlott, aki nem szeretne pár évtized múltán egy Földnek nevezett szemétdombon élni.

Design az élhető jövőért
Design Terminál
Nyitva: október 31-ig

Mercedes Benz - Bőröndhal autó, levél ablak

Lechner Ödön szecessziós stílusú Iparművészeti Múzeumának átriumában Mercedes-Benz autószalon nyílt ‒ hihetnénk, ha első pillantásra ítélkeznénk. Valójában azonban nem igazi autókkal, hanem az autók modelljeivel van dolgunk. No és azokkal az új fejlesztésű tervekkel, amelyek egyelőre még csak sejtetik a jövőt. Érezhető, hogy ez a kiállítás is a természetre koncentrál. Az egyik speciális karosszéria megalkotásánál a tervezőket például a kiváló közeg-ellenállási mutatóval rendelkező bőröndhal alakja ihlette. A MOME járműtervező szak „Hommage á Mercedes-Benz"-projektjének pályatervei között pedig a legszebb egy olyan autó amelyik ablaka egy levél formáját idézi.

Mercedes-Benz Design ‒ Az alkotás művészete
Iparművészeti Múzeum
Nyitva: november 14-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Meghalt az Ének az esőben rendezője

Stanley Donan, a musicalek koronázatlan királya volt - a Hollywoodi Aranykor egyik utolsó, emblematikus alakja.
Vizuál interjú

„Zászlónkra tűztük a feltörekvő művésznemzedékek segítését”

Az EMMI felügyelete alatt működő MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hat alkotóházat és két művésztelepet működtet, valamint számos művészeti pályázatot kezel. Szerteágazó munkásságukról kérdeztük az ügyvezető igazgatót, Tardy-Molnár Annát.
Vizuál beethoven

Teljesen megújul a bonni Beethoven-ház

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére.
Vizuál ajánló

Aki a kaposvári katonaélményeiből csinált karriert New Yorkban – Halász András

A művész neve mára legendává vált, elsősorban azért mert már a 70-es években az új képzőművész-generáció egyik meghatározó vezéralakja volt, művei pedig rangos magyar és nemzetközi múzeumi és magángyűjteményekben szerepelnek. A kiállításon kiemelkedik az 1983-ban készült, a személyi számítógépek korát megelőző, első computer-grafikai sorozatának a 2015-ben újragondolt, hatásos festményei.
Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.