Vizuál

Öko-design

2010.10.15. 09:03
Ajánlom
Környezettudatos Desing Hét tárlatokon jártunk.

Az elmúlt bő egy héten szinte bármerre mentünk a városban, nagy valószínűséggel találtunk valami szemre való kiállítást vagy vásárt, sőt még vezetéssel egybekötött design-túrákon is részt vehettünk. A hetedik, érdeklődésben, pezsgésben és látogatószámban talán minden eddigit felülmúló Design Hét sajnos lassan véget ér. Mi, akik ebbe nem könnyen nyugszunk bele, utánanéztünk három olyan tárlatnak, amelyek október 10-e után sem zárják be kapuikat.

IKEA-DESIGN - 20 éve Magyarországon!

Ezt a tárlatot elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének szerepelni egy IKEA-katalógus címlapján, most ugyanis lehetőségük nyílik rá. Pár lépésre a Design Termináltól, a Gödörben, a 20. születésnap alkalmából létrehozott lerakatban egy berendezett szobarészletben fotóztathatja magát minden IKEA rajongó, s az elkészült képen épp az IKEA felirat alatt lesz látható. Másodsorban annak ajánljuk a tárlatot, akinek nincs lehetősége elmenni az Örs vezér terére vagy Budaörsre, hogy ott tekintse meg a lakberendezési áruház kínálatát és a környezettudatosan összepakolt locsolókannákat.

IKEA ‒ Design a mindennapokra
Gödör Klub
Nyitva: október 20-ig

Design-Terminál - „Vissza a természetbe!"

Leginkább talán Rousseau eme híres mondatával jellemezhetnénk a nyitókiállítást. Nekünk azonban már máshonnan kell visszajutnunk a természetbe, mint neki. Azóta volt ugyanis egy kis iparosodás, tömegtermelés, környezetszennyezés meg globalizáció, amiknek irtózatos hatásait kellene most mérsékelni. A tabló-kiállítás az öko, recycling, bio jegyében, tulajdonképpen egész életvitelünket átfogóan - a csomagolástechnikától, a közlekedési eszközökön, a lakott környezeten, az építészeten és a ruházaton át az energiafelhasználásig - mutat formatervezett, egyúttal környezettudatos példákat, termékeket, fejlesztéseket. Hogy csak párat említsünk: pet palackból készült szék, kukoricából készült építő játékot, lebomló pelenka. Mindenkinek ajánlott, aki nem szeretne pár évtized múltán egy Földnek nevezett szemétdombon élni.

Design az élhető jövőért
Design Terminál
Nyitva: október 31-ig

Mercedes Benz - Bőröndhal autó, levél ablak

Lechner Ödön szecessziós stílusú Iparművészeti Múzeumának átriumában Mercedes-Benz autószalon nyílt ‒ hihetnénk, ha első pillantásra ítélkeznénk. Valójában azonban nem igazi autókkal, hanem az autók modelljeivel van dolgunk. No és azokkal az új fejlesztésű tervekkel, amelyek egyelőre még csak sejtetik a jövőt. Érezhető, hogy ez a kiállítás is a természetre koncentrál. Az egyik speciális karosszéria megalkotásánál a tervezőket például a kiváló közeg-ellenállási mutatóval rendelkező bőröndhal alakja ihlette. A MOME járműtervező szak „Hommage á Mercedes-Benz"-projektjének pályatervei között pedig a legszebb egy olyan autó amelyik ablaka egy levél formáját idézi.

Mercedes-Benz Design ‒ Az alkotás művészete
Iparművészeti Múzeum
Nyitva: november 14-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Tánc

„Ha táncolsz, akkor biztos te is tütüben tolod” – Férfi táncosokat kérdeztünk a nemi sztereotípiákról

A #BoysDanceToo kampány kapcsán kíváncsiak lettünk arra, valóban ki vannak-e téve a férfi táncosok a negatív sztereotípiáknak. Klasszikus balett, modern- és kortárs táncosokat kérdeztünk személyes tapasztalataikról.
Vizuál

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Színház

A Radnótié a legjobb előadás a kritikusok szerint

Székely Csaba 10 című darabja a legjobb új magyar dráma díját is elhozta, míg a Sebestyén Aba rendezte előadás zenéjét is díjazták a Színikritikusdíj-átadón, ahol a színpadra lépők közösen főzték meg a szakma paprikás krumpliját.
Könyv

Újabb portréfilm készült Nádas Péterről

A tavalyi Nagyon sajnálom után újabb portréfilm mutatja be egyik legnagyobb kortárs prózaírónkat. A Természetes ellenfényt október 3-án mutatják be a Cirko-Gejzírben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Mozivászonra került a legátfogóbb Degas-kiállítás

Degas - A tökéletesség nyomában címmel a Cambridge-i Fiztwilliam Múzeum átfogó tárlatát mutatja be A tárlatvezetés mozivásznon sorozat legújabb része az Urániában.
Vizuál sorozat

Meglepetésdíjazottak az idei Emmy-n

A színészi kategóriák díjait a kisebb szériák zsebelték be. Azért a Trónok harca búcsúévada sem maradt elismerés nélkül.
Vizuál hír

Sára Sándor ars poeticájának megtestesülése a Feldobott kő - Lugossy László emlékezik

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze. Lugossy László filmrendező emlékezett rá.
Vizuál galéria

Üvegplasztika, elektrográfia, érmeplasztika - Megnyílt a Bohus művészcsalád kiállítása

Az Ars Sacra Fesztivál részeként folytatódik a Vízivárosi Galéria művészcsaládokat bemutató sorozata. Ezúttal Bohus Zoltán, Lugossy Mária, Bohus Áron és Bohus Réka sajátosan egymásra épülő szellemisége tölti meg a kiállítóteret.
Vizuál gyász

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.